Followers

Wednesday, November 4, 2015

Inspired Story

Bismillah.

perasan tak, sebenarnya kita banyak belajar dengan orang sekeliling kita. kadang-kadang, cerita orang sekeliling kita tu akan membuatkan kita terinspirasi, memberi pengajaran buat kita dan macam-macam lagi.

today, i met someone. temankan kawan ni hantar tempahan menjahit dan ambil kain yang dah siap pada kak mariam (bukan nama sebenar). we went to her house. small's house. she's a revert. kerja dia menjahit. dia chinese muslim. dia memang ambil tempahan telekung dan sejadah sahaja sekarang ni. and you know what, dia dapat banyak tempahan hanya daripada buat telekung dengan sejadah sahaja. wow kan!

bila nak balik tu, my friend ni bagi duit pada kak mariam upah menjahit telekung tu. and you know what, surprisingly, you cant imagine, harga untuk upah tu kita takkan dapat dekat mana-mana. eh, taktau lah kan tempat lain ada ke tak. i just surprised. murahnyaaa upah kak mariam bagi, ya Allah.

my friend pun cerita. actually, she wanna give more but she insisted. she said, 
"takpe lor. saya pun mahu memberi juga"

kawan cakap lagi,

"kak mariam memang panjang fikiran dia. dia baik sangat. hidup dia tak lah sesenang kita, tapi suka memberi. nak tau tak, sejak aku hantar tempahan pada kak mariam, rezeki yang aku dapat makin meluas. anak dia form 4 tapi tak hantar ke sekolah sebab dekat sekolah, anak dia diketepikan dan dipandang pelik hanya sebab dia anak revert. (ada lagi ye manusia macam ni). end up, kak mariam hantar anak dia ke tuition. "

ok, apa yang aku terfikir la. kak mariam buat banyak sangat telekung and sejadah. aku tahu apa yang difikirkan oleh kak mariam. dia nak agar apa yang dia buat ni akan dapat juga saham daripada Allah kelak. people buy the telekung. people buy the sejadah. and people use it for Allah. banyaknya pahala dia dapat, subhanallah!

and 1 more, kak mariam ni very positive orangnya. terkadang kita mesti ada rasa sedih dgn kehidupan kita, and then she will give postive message to us. kak mariam always smile. :)
#learnfromOthers
#ThankYouAllah
because let me meet with kak mariam (bukan nama sebenar).
#Inspiredstory

***banyak sangat 'you know what' blerghhh

No comments: