Followers

Saturday, November 7, 2015

Bebelan #1

Bismillah.

Ada 3 hal yang tidak pernah kita tahu:

1. Rezeki
2. Umur
3. Jodoh

~ adik send pada whatsapp.

minggu ni banyak betul orang tanya.

kawan sekolah rendah whatsapp, first thing yang dia tanya bukan khabar,

"kau bila nak kawen?"
aku: "uitt, kau tak tanya pun aku sihat ke tak. terus tanya pasal kawen pulakk."


kakak office pulak pandang lama dekat aku,
aku tanya, "kenapa kak?"
kakak office: "fadh bila nak kawen?"
aku: "huish, soalan akak mencabar minda sungguh laa."

Coach-coach: 
"muka berseri semacam ni. nak kawen dah ke?kad mana?"

jumpa pakcik makcik, 
"ekau ni bilo nak kawen?"

semuanya dalam minggu ni. 

wahai sekalian manusia yang bertanya padaku, 
jodoh itu adalah rahsia daripada Allah, den pun taktau bilo jodoh den. 

orang sekeliling aku sibuk tanya pada aku, tapi kann, mak tak pernah pun tanya aku nak kawen bila. love you, mak. you know your daughter enough. it will make me stress with that question. 



takut ni je yang memanggil dulu sebelum jodoh datang. adakah aku bersedia?

"Jika datang orang yang bisa membuat kita tenang, mungkin itu cukup untuk menjadi alasan menerimanya. Setiap orang mendambakan ketenangan, ketenangan itu jauh lebih mendamaikan daripada rasa nyaman. Ketenangan meliputi batin dan tubuh.  Bahkan hilang rasa khawatir, apakah dengannya ini kita akan tidak bahagia, miskin, dsb. Semua kekhawatiran itu tidak ada karena kita merasa begitu tenang dengan orang ini. Sekalipun tidak ada rasa cinta pada awalnya."kurniawangunadi



#Rant

No comments: