Followers

Saturday, November 7, 2015

Bebelan #1

Bismillah.

Ada 3 hal yang tidak pernah kita tahu:

1. Rezeki
2. Umur
3. Jodoh

~ adik send pada whatsapp.

minggu ni banyak betul orang tanya.

kawan sekolah rendah whatsapp, first thing yang dia tanya bukan khabar,

"kau bila nak kawen?"
aku: "uitt, kau tak tanya pun aku sihat ke tak. terus tanya pasal kawen pulakk."


kakak office pulak pandang lama dekat aku,
aku tanya, "kenapa kak?"
kakak office: "fadh bila nak kawen?"
aku: "huish, soalan akak mencabar minda sungguh laa."

Coach-coach: 
"muka berseri semacam ni. nak kawen dah ke?kad mana?"

jumpa pakcik makcik, 
"ekau ni bilo nak kawen?"

semuanya dalam minggu ni. 

wahai sekalian manusia yang bertanya padaku, 
jodoh itu adalah rahsia daripada Allah, den pun taktau bilo jodoh den. 

orang sekeliling aku sibuk tanya pada aku, tapi kann, mak tak pernah pun tanya aku nak kawen bila. love you, mak. you know your daughter enough. it will make me stress with that question. 



takut ni je yang memanggil dulu sebelum jodoh datang. adakah aku bersedia?

"Jika datang orang yang bisa membuat kita tenang, mungkin itu cukup untuk menjadi alasan menerimanya. Setiap orang mendambakan ketenangan, ketenangan itu jauh lebih mendamaikan daripada rasa nyaman. Ketenangan meliputi batin dan tubuh.  Bahkan hilang rasa khawatir, apakah dengannya ini kita akan tidak bahagia, miskin, dsb. Semua kekhawatiran itu tidak ada karena kita merasa begitu tenang dengan orang ini. Sekalipun tidak ada rasa cinta pada awalnya."kurniawangunadi



#Rant

Wednesday, November 4, 2015

Inspired Story

Bismillah.

perasan tak, sebenarnya kita banyak belajar dengan orang sekeliling kita. kadang-kadang, cerita orang sekeliling kita tu akan membuatkan kita terinspirasi, memberi pengajaran buat kita dan macam-macam lagi.

today, i met someone. temankan kawan ni hantar tempahan menjahit dan ambil kain yang dah siap pada kak mariam (bukan nama sebenar). we went to her house. small's house. she's a revert. kerja dia menjahit. dia chinese muslim. dia memang ambil tempahan telekung dan sejadah sahaja sekarang ni. and you know what, dia dapat banyak tempahan hanya daripada buat telekung dengan sejadah sahaja. wow kan!

bila nak balik tu, my friend ni bagi duit pada kak mariam upah menjahit telekung tu. and you know what, surprisingly, you cant imagine, harga untuk upah tu kita takkan dapat dekat mana-mana. eh, taktau lah kan tempat lain ada ke tak. i just surprised. murahnyaaa upah kak mariam bagi, ya Allah.

my friend pun cerita. actually, she wanna give more but she insisted. she said, 
"takpe lor. saya pun mahu memberi juga"

kawan cakap lagi,

"kak mariam memang panjang fikiran dia. dia baik sangat. hidup dia tak lah sesenang kita, tapi suka memberi. nak tau tak, sejak aku hantar tempahan pada kak mariam, rezeki yang aku dapat makin meluas. anak dia form 4 tapi tak hantar ke sekolah sebab dekat sekolah, anak dia diketepikan dan dipandang pelik hanya sebab dia anak revert. (ada lagi ye manusia macam ni). end up, kak mariam hantar anak dia ke tuition. "

ok, apa yang aku terfikir la. kak mariam buat banyak sangat telekung and sejadah. aku tahu apa yang difikirkan oleh kak mariam. dia nak agar apa yang dia buat ni akan dapat juga saham daripada Allah kelak. people buy the telekung. people buy the sejadah. and people use it for Allah. banyaknya pahala dia dapat, subhanallah!

and 1 more, kak mariam ni very positive orangnya. terkadang kita mesti ada rasa sedih dgn kehidupan kita, and then she will give postive message to us. kak mariam always smile. :)
#learnfromOthers
#ThankYouAllah
because let me meet with kak mariam (bukan nama sebenar).
#Inspiredstory

***banyak sangat 'you know what' blerghhh

Monday, November 2, 2015

im back

Bismillah.
 
lama dah tak singgah di sini.
how time flies.
 
got news someone passed-away. i read her blog.
terfikir juga. blog yang kutulis ni adakah ia memberi manfaat pada orang lain?
 
mati. tiada siapa antara kita yang tahu bila kematian kita.
maybe hari ini. esok atau bila-bila masa sahaja.
jangan pernah fikir, kematian hanya untuk orang yang berusia.
 
kematian tidak mengenal usia.
kawan-kawan yang masih lagi jauh dengan Allah,
yang masih leka lagi dengan duniawi,
yang masih ada rasa ingin enjoy dalam diri,
yang terkadang tersungkur ditengah-tengah jalan,
yang terhanyut seketika dengan arus dunia,
 
Marilah kita,
Jom bangkit,
lets past become our past
Change for good.
just do it for lillah.
 
ya,
buat kerana Dia.
Allah. :)