Followers

Monday, August 19, 2013

syukur Ya Rabb :')





Kadang-kadang
Tak semua benda yang kita nak
Kita akan dapat

Kadang-kadang
Kehidupan tak seperti yang kita inginkan

Kita inginkan keluarga bahagia
Diberi pada kita keluarga yang bermasalah

Kita inginkan kasih sayang
Diberinya kebencian

Kita inginkan yang terbaik buat diri kita
Tapi
Langit tak selalu cerah
Kita selalu terkandas ditengah jalan
Buat kita mudah berputus asa
Dengan kehidupan ini

Ramai
Ingin saja terjun bangunan
Ingin saja potong nadi
Kerna dunia tak menyebelahinya

Syukur
Masih ada Tuhan
Yang Maha Mengerti

Syukur
Masih punya iman
Masih punya Allah
Yang Maha Penyayang
:')


190813;
2214pm

Sunday, August 18, 2013

tiada siapa-siapa






Hati bergetar
Tidak kenal diri
Jauhnya engkau pergi
Mahu ke mana

Hati bergetar lagi
Aku mahu pergi jauh
Tinggalkan semuanya

Hati bergetar
Engkau takkan mampu
Ada yang masih sayang engkau

Siapa?
Aku sudah tiada siapa-siapa

Pulanglah
Pulang ke pangkuanNya
Dia masih ada
Walau bagaimana keadaan kau sekalipun
Dia terima

Pergilah
Pergi dekat pada Dia
Dia Maha Mendengar
Dia Maha Mengetahui

Sujudlah
Sujudlah padaNya
Dia Maha Mengerti
Mengadu pada Dia
Kerna Dia Maha Mengetahui
Dan
Bisa memujukmu
Agar hati menjadi tenang
Setenang yang kau mahukan

18082013
2343pm







hati


Bismillah

Hati,
Untuk kesekian kalinya
Kau disakiti lagi

Hati,
Pada siapa engkau ingin mengadu?
Pada siapa lagi?

Hati,
Tenanglah dikau
Hanya ingat pada Yang Esa
Penyembuh segala luka


Katakanlah Muhammad, " Aku tidak kuasa mendatangkan manfaat maupun  menolak mudarat bagi diriku kecuali apa yang dikehendaki Allah. (Al-A'raf: 188)

jalin ukhuwwah with primary schoolmate

Bismillah

100813

"Korang, sape nak join raya besok." Anati post di group fb " skp12 1997 - 2002"

8 buah rumah beraya.
Rumah anati, izan, emy, piqa, walimah syafiq, ayed, fidzah n last but not least rumah faizol.

Lama dah tak jumpa.update tentag diri masing2.
Terkejut tak lama lg nati will be married. Terkejut aku. Bila masa tunang, tau2 je cakap jangan lupa datang walimah dia nanti.

"Nati, berapa hantaran kau mintak kat belah lelaki." Tanye azli.
"Dia tu nak survey harga hantaran tu  nati," kata mak piqa.
"Ikut kau la.aku tak banyak pun mintak.nanti kau cakap kat bakal isteri kau, life lepas kahwin lagi penting. Berapa banyak hantaran tu tak berapa penting."

Terbaik punya jawapan nati. :))

Pergi rumah guru besar aka ayah fidzah...maintain je guru besar ni dengan songkoknya. :D
Pergi rumah faizol, ayah dia masih ingat lagi ayah kitorang semua.
Terbaik la cik jaafar ni.ingatan masih kuat.

Taktau pulak walimah syafiq haritu.
Aku siap tanye lagi kat nati
"Sape kawin ea arini.ade khemah."
Syapiq kawen la.rumah sebaris pun taktau.
Haru kau fadh.
Lain kali bila balik tu, tengok semua kad jemputan dulu. Kata faizol.

Masing2 cerita balik zaman sekolah dulu.
Seriously, aku tak ingat dah.
Samar2..
Kalau citer part cikgu, memang ingat la.



Piqa will be english teacher
Anati will be journalist
Fidzah will be daie ustazah pilihan.
InshaAllah


kurindu padanya

Bismillah

080813 / raya pertama

"Sape nak ikut akak pi ziarah kubur arwah wan?"
"Nak ikut", cousinku membalas.

"Kita pi lepas asar ye."

"Uda tak pernah jumpa arwah wan.muka arwah wan tu camne?"
"Tengok muka mak lang.serupa."

Lama dah tak ziarah kubur arwah wan.

"Wan, cucu wan semua dah besar.kami rindukan wan."
Semoga wan ditempatkan dalam kalangan orang beriman.
Al-fatihah~

15 tahun sudah masa berlalu.
Masih lagi segar dalam ingatan.

Amin: "wan dah takde" (kami sibuk main buaian yang digantung  di pokok brsama sepupu yang lain.)
Aku naik, pi tengok wan. Wan senyum.wan tinggalkan kami di hari yang mulia, hari jumaat.

Dulu
1998
Sekarang
2013
Kami rindu
Al-fatihah

Thursday, August 8, 2013

08082013-EndofRamadhan1434H

080813; 0248am

Pagi tadi, technician TM datang...

sambil2 tu borak dengan apis dengan mak, 

"bang, nanti suruh adik abang ni buat *takingatapediacakap* "
apis: "bro, sebenarnya dia kakak saya, bukan adik, hehe.lg 1 umur sy baru 21 tahun"

technician TM: "yeke, sorry ye.x nampak macam adik.."

the rest is history. actually, technician tu orang kampung kami kt rembau...memang rancak la mak berborak.




*********************************


Right now, I can be patient.
I'm not sure whether to angry with him
or
to pity with him


whatever it is, I must be patient with this matter.
hold on, your time will come...

OH PROBLEMS, YOU KNOW WHAT?
YOU'RE NOT BIG, ACTUALLY...
I HAVE ALLAH 
AND I KNOW I CAN SOLVE YOU WITH ALLAH WILL.

080813; 0258am

Taqaballahu minna wa minkum
semoga Allah menerima amalan kita, inshaAllah
Salam Eidul Fitri buat semua.
Dear Ramadhan, 
You will be missed. :')

Sunday, August 4, 2013

berharap





Allah

ku punyalah mengharapkan dapat 10 malam terakhir
tapi,
Engkau lebih Maha Mengetahui

ya Allah,
Engkau terimalah segala amalku
walau ku tahu, amalku hanyalah sedikit
jika nak dibandingkan dengan hambaMu yang lain.





ramadhan 1434H





ramadhan 1434H
ku merasakan kelainan pada kali ni

ya Allah
ku hanya mendambakan pengampunan daripadaMu 
atas segala dosa yang lampau
tika ku alpa dengan duniawi
ku lupakan Engkau

Engkau yang lagi Maha Pengampun
lagi Maha Penyayang

selangkah ku jauh daripadaMu
seribu langkah Engkau mendekatiku

ya Allah, 
ku tak layak untuk mendambakan syurgaMu
tapi ku jua tak sanggup ke nerakaMu ya Allah




Thursday, August 1, 2013

when i made a mistakes

Bismillah...

***curi masa sekejap***

when i made a mistake in motor takaful.

after i done do a quotation for one participant, I realizes something. I was made a mistake again. the period of takaful is not same as before. the policy is still not expired yet. huu.

I said tu kak hidayah, one of the staff.

"kak dayah,camne ni. dah buat silap lg."
kak dayah cakap, "nak buat camne, kena la pi tingkat 12 sat g.tapi, nanti fadh cakap."

"kak dayah, tak reti nak cakap."huu
"kalau fadh buat silap selalu fadh akan buat apa. cakap je dengan hati. takde skrip pun."

level 12 is a haunted place for us. haha. because level 12 is a place when something wrong with our work. they will cancel or do something with the things we bring to them.usually the policy matter and NCD if motor takaful case.

I start to practice how to talk with the staff after this with kak dayah.
I don't want to talk with someone-that-always-angry-to-us when we do this thing.
I remember when the first time we do the mistake and I still a newbie in this place, she was mad with me and kak dayah with crazily. T.T

and the second time, we ask to another staff to markup our mistakes.
before this, kak dayah was made the mistake. so, she was talk to the staff but I also have with her when the mistakes happened. so, we put the responsibility together.

since the third mistakes was made by me, kak dayah ask me for told to them.
then,  I tried to talk with Puan Ayu, staff at level 12. sometimes she mad with us because the mistake but we're comfortable if we mad by her. this is because the way she mad to us is like a sister mad to her younger sister. haa, like that...

*phewww, today, her mood is good.*  punya la practice nak cakap dengan dia before jumpa tadi. huu...

alhamdulillah, we can meet with Puan Ayu and Mr. Shahril if anything.

tired huh, always go to level 12 and level 20...after we correct our mistake, we went to level 12 again. 


when we made mistakes, many things we can learn.

"do something you hate everyday,
just for the practice"

-JOHN C.MAXWELL-