Followers

Sunday, May 26, 2013

belang = makin cantik









Didi bawak pi Ulu Bendul utk ambil udara segar katenye. demam ku x kebah2. ade cerita disebalik rumah sewaku.jeng jeng jeng.
first time jumpa kak fie a.k.a kak ipar selepas dia lahirkan Umaira a.k.a anak buah.

kak fie: "nape muka fadhilah makin gelap ye."
me: "haa~ aritu banyak kena jemur kot. tu pasal jd mcm ni. -_-'

balik rumah, the same question from my mom,

mak: "nape muka akak makin belang. ketara sangat ni."
me: "akak berjemur. byk na aktiviti buat aritu. tulah, muka da la gelap, jd mkin gelap pulak. huu~"







banyak cerita yg da basi. but, what can i conclude, too much experience I got from that activity. thanks to Allah. :)

Thursday, May 16, 2013

no-one-else-know-about-me-except-HIM :')










when it comes to family, i'm easy to cry. once again. not once. more than that. 











THIS IS THE TIME. ENOUGH IS ENOUGH. A BIG TIME.

Tuesday, May 14, 2013

BM

Bismillah...

lama sudah blog ni tak ber'update'... bersawang pun ye.. (mane kau tau dah bersawang, fadh?')

tajuk entry kali ni adalah 'BM'
tau ke ape 'BM'  tu... 
'BM' = Baitul Muslim = dua hati disatukan menjadi satu. (macam ni boleh ke.)




adik2 bertanya, bila akak nak isi borang BM?
bila nak ber 'BM'?

aku: -_-'
entahlah. nak isi tapi tak isi2 lagi. dulu rasa nak kahwin cepat, tapi sekarang ni commitment banyak. so, i can't think about married first. teringat kata2 seorang kawan ni, if family kita tak setle lagi, kita tak boleh nak berfikir jauh lebih daripada tu seperti kahwin.tapi, if jodoh dah datang, takkan kita nak deny? ye dak. huu~

from individu muslim pun, aku masih banyak lagi kena belajar. kena mantapkan fikrah. I admit that I'm not grown like other my friends. masih tak bersedia untuk menempuh tangga yang seterusnya iaitu Baitul Muslim. daripada individu, menjadi berdua akhirnya membentuk satu keluarga. papepun, preparation mestilah kena mantap dulu. woah! 

nak ber'baitul muslim' ni, yang pertama sekali kita kena fikir tentang niat kita. tujuan kita untuk berkahwin. kenapa nak berkahwin.


Saya nak berbm sebab nak jaga hati
(hmm betul, tapi ada benda lebih besar kena fikir)

Saya nak berbm sebab saya nak ada penyambung generasi
(hmm betul betul betul, tapi ada benda lebih besar kena fikir)

Saya nak berbm sebab saya rasa saya dah ready
(Hmm boleh jadi betul, tapi ada benda lebih besar kena fikir)

Saya nak berbm sebab saya nak lar, sebok je nak tahu
(Saya sayang la sebab tu saya sebok, nanti jangan menyesal :P ) 

(yang ni, aku quote from blog of my friend. )

yang paling utama adalah niat kita. niat untuk ber'bm' adalah untuk mencari redha Allah. still dengan matlamat mengejar Dia yang Satu.

konklusi, pilih lah pasangan berdasarkan agamanya. inshaAllah akan lebih diberkati oleh Allah.






wallahu'alam

*** balik kelas semalam, nampak poster kursus kahwin on this month. bercadang untuk pergi. ada yg mengatakan JAKIM akan menukar modul selepas ni.