Followers

Monday, December 31, 2012

December- Part 3



Bismillahirrahmanirrahim...

continue from last post.

next, we went to house Prof Ali. sesat at first. 
then, until azan Asr, we went to surau. 

bila nak solat tu, dengar suara imam. macam kenal... huhu.
macam suara Prof Ali, tapi... masih ragu2.
tengah solat tu, still wondering. yes, suara Prof. cam sungguh. 
after solat, imam beri tazkirah. yup, suara memang familiar. we can see actually from the back.
then, confirmed. the imam is our Prof Ali. amazing... :D

kami berimamkan dengan lecturer kami, Prof Ali. :)

Actually, rumah Prof dekat2 situ je. puas pusing area situ sampai 3 kali, i guess.

Then, here we are.

credit to Jeri for make this photo. 

Prof Ali belanja kami dengan Papa John! thanks Prof. :)
banyak jasa Prof pada kami semua. and as a Head of Program Actuarial Science & Risk Management.
dont know how to say. hanya Allah sahaja yang mampu balas jasa Prof. 

gave jubah as a present to Prof. hope Prof like it. :)

**************************************************************

after that, we went to i-city.
actually, nak pergi ke satu tempat yang jual burger bakar. tapi, ramai orang. so, we cancel that activity.

then, went to i-city.
so many peoples, because 25 Disember, a holiday for everyone.



i have a problem when too many people around me. 
so, i just sat at there a moment. somehow, i try to get rid this problem. get tired and got headache when too many peoples. sometimes, boleh jadi pitam. huhu.


"bagus betul. solat kita semua kat surau and masjid. subuh je tak."
"boleh buat lawatan ke masjid lagi tu."
"zohor, di UKM, asar di surau area rumah Prof, maghrib, Masjid Shah Alam. isyak pulak di surau. ":)

**saya sayangkan kawan-kawan saya.** :D (tetibe)


December-Part 2

Bismillahirrahmanirrahim... 

this month, many things we had gone through. 


5 Disember 2012

ziarah our coursemate, Muhaimin at Hospital Serdang. he got an accident with a bus when he want to go class at 8 am. Azie jadi saksi. Jiey and me saw him on the ground. 

syafakallah. moga cepat sembuh. Allah uji dengan ujian ni supaya makin dekat denganNya. moga tabah dan diberi kekuatan.



20 Disember 2012

Last class for this semester and last class with my classmate for all this time. 

with Madam Karmila Hanim. semua datang because we had last test.



after that, we have a ceremony "Penyerahan Kuasa ASRiM" to 3rd year.

we also celebrate birthday Prof Ali. :)

Prof passed a file ASRiM to Akbar Raihan, 3rd year junior and my school's junior. :)



 En Asri kata student actuary nakal2. haha.
(Muhaimin sorang je takde)

with Prof Ali

at last, our cake. di sponsor oleh hamba Allah yang tak nak dikenali. but, i know who. :)
celebrate for us pulak. taknak buat muka sedih because we will meet again, inshaAllah. :D
happy because can see happy face from each other.

<3 ASRiM
2009-2012. (should be 2013)
Everlasting Friendship

jealous tengok gambar ni sebab everyone show a happy face. 


my classmate comment a post on our group at fb, just to state that. "rugi gile sape yang tak dtg last class dgn Prof Ali." (sape tulis eh, tak ingat. tapi sentap, sebab aku x datang. huhu.)

**will miss our moment together in class**


25 Disember 2012

In summary, my classmate and I went to Walimah Ustaz Izzat Amsyar, visit Prof Ali at his house and went to i-city. 

Walimah Ustaz Izzat Amsyar (lecturer Halaqah)

7 girls and 11 boys went to this event. 
convoi with 3 cars. 
on early, we had a problem with transport, but alhamdulillah it settled then. 

his walimah at Dewan Gemilang, UKM. 
Barakallahu lakuma, ustaz... :)



7 girls. 

11 boys



caption Selamat Bercinta Hingga ke Syurga tu. ehemm, a creative idea from Maryam. and i wrote that caption. :)







will be continue...

December-Part 1

Bismillah...



2 Disember 2012

Last day my sister, kak Mazida as our housemate because her contract as a research assisstant was done. Even just 3 months i know her, many things we had done together. 
We had done many things together without others housemate. For example, cabut lalang yang dah makin meninggi depan rumah. Haha. Together with kak dayah.Bila singki dapur tersumbat, kita berdua yang buat. Rasa macam useless bila penat2 buat, singki tu still tersumbat.at last, call plumber. Lap kipas yang dah berhabuk sampai berkilat. Bila buka kipas level 1 je, dah rasa sejuk. The best moment, basuh karpet sama2. Aku, kak mazida and kak dayah. Pagi2 pulak tu. Tak fikir ape yang jiran fikir. Saat yang tak boleh dilupakan. (tengah ingat segala kenangan kita)

Kak mazida, you’re a good sister, you know. Seorang yang ceria, walaupun dalam hati tu ada kesedihan yang orang lain tak tau. Bila akak dah takde, rumah ni sunyi la pulak. ;) pagi2 je, “mak” kita iaitu kak dayah buat sarapan. Orang atas senyap je, tapi kita kat bawah bising2. =D We’re morning person. (Yeke ni). 

Seorang yang particular bab2 kekemasan dan cepat je tak puas hati if anything happen dekat dapur tu. Apa lagi ye. Banyak lagi la. Kita tau you’re close with kak ira and hannan. Tak salah kan, if kita nak sayang akak. Feels like tak layak pulak nak sayang akak. ;)

terima kasih yang tak terhingga sebab be one of chapter in my life. :D

Cukup di situ walaupun ada banyak lagi nak cerita.


kak mazida and kak dayah <3






6 Disember 2012

my birthday on Thursday. cuba buat macam biasa. kebetulan, on this day, my turn to give tazkirah. serious, tak tau nak bagi tazkirah tentang apa. takut drag to another topic. at last, ambil tazkirah from this blog. tentang hakikat hidup (click ini dan ini ). my classmate sang happy birthday and sanah helwah song to me before i give tazkirah. even lagunye bercampur aduk, im touched.:') 
  on that evening, my friends celebrate my birthday at Pizza Hut. rasa macam malas nak pergi because i dont have mood. kiki, mira, yaya, jiey, wani, maryam and me. yang lain tak berkesempatan untuk join because have something else to do. 

terjumpa teacher Rasyidah, cikgu SMASKP dekat Pizza Hut. she sat together with her students. tegur teacher dengan Jiey. Jiey pun kenal dia. at last, Jiey yg banyak cakap dgn teacher sbb jiey kenal teacher. im not famous during school. then, terserempak dgn Asmae, my schoolmate from SMAHMY. jumpa dalam Pizza Hut tu jugak. time ni la jumpa orang yang lama aku tak jumpa. baik punya timing.

this is the last time i celebrate my birthday with my classmate. after this, no more because we will apart. 



presents from ziey, maryam and wani :)
from Saadah :)

cake rainbow from Mijah. love it, mijah. :)
thanks a lot, mijah because u came to our house just to give this present. ;)


on that night, subhanallah. i can see the stars on the sky. love it :) 


 makin tinggi umur kita, makin dekat kita dengan kematian. always ingat akan mati ye fadhilah. supaya awak takkan lupa padaNya. dan tak berani nak buat benda yang Dia tak suka.




9 Disember 2012

balik rumah sebab dah janji dengan Pozie. pozie nak skype dengan mak. nak tengok mak. bila balik rumah je, line streamyx takde. i know you're waiting call from us by skype. i try my best. call TM for fix the service. hari ahad, streamyx dah ok. so, wait for you pulak untuk online. time tu tengahari. last2, aku call kau by phone. alhamdulillah, call tu sampai kat kau and sempat aku cakap suruh ko online. terkejut sebab celcom boleh reach smpai lubnan. kau pun terkejut kan. haha. call for the 2nd time, dah tak boleh nak reach da.

touching moment.
he's cried. tengok je dia nangis. camne aku tau dia nangis. 1st, pozie diam. then, lap air mata. lama jugak pozie mcm tu.dia pandang mak, mak pandang dia. touching. last2, aku pun masuk bilik. punya la nak sorok nangis tu daripada mak n adik2 aku yg lain. heh. lega sebab dapat tunaikan hajat pozie. 

Sunday, December 23, 2012

miss with her

Bismillahirrahmanirrahim...

dia adalah insan teristimewa buat diriku. 

rindukan mak. :'(
aku ingin ber'pillow talk' dengan mak. 
last time aku ber 'pillow talk' with my mom, masa my brother, Didi masuk hospital. thats was the last time.
i wanna share with her. 

ingat lagi, time matriks, aku teramat cemburu kepada kawan-kawan aku. bila nak berpisah dengan mak dan ayah mereka, mereka akan peluk cium mak and ayah. aku... hanya cium tangan mak dan ayah je. 
serious, i am jealous with them.

then, i told my friends, "bestnye peluk cium dengan mak."
my friend said, "aku pernah attend satu ceramah, penceramah tu cakap, peluk cium mak ayah kalau nak berpisah. tak perlu malu dengan orang. takkan kita nak cium parent kita bila mereka dah takde nanti. on that time, mereka dah tak sedar. hug and kiss them sementara mereka masih hidup."

ya, betul tu. takkan bila mak ayah kita dah takde, baru kita nak cium mereka buat kali terakhir.
then, i decide. i wanna do that, even my other siblings not doing that. 

i hug and kiss my mom for the first time when we have a big problem in our family, and on that time, i wanna run from all of those things. its hurt actually. i know, she don't want to let me go. we were cried together. 


after that, hug and kiss my mom menjadi perkara biasa untuk diriku bila nak berpisah. :)

i remember when my brother, Pozie miss with our mom when he at Lubnan.
in our chat, "kak, peluk cium mak untuk aku."
i said, "ok, inshaAllah."
i hug and kiss my mom two times.
for the first time, i hug and kiss her and said jaga kesihatan and all that. 
for the second times,
"yang ni peluk cium dari pozie." she was cried again. 

when i said, "mak,susahnya belajar. rasa macam nak berhenti je. :( "
she will said, "kenapa ni kak. belajar takde yang senang. buat sampai habis. jangan ada rasa nak berhenti." 


mak, akak rindukan mak. :'(


Thursday, December 20, 2012

pujukan

Bismillahirrahmanirrahim...

Sekali lagi, ini yang aku dapat apabila membaca Love Letter from Him tatkala diri dirundung masalah.
secara random, ini yang telah diilhamkanNya kepadaku. :')
dan sebagai pujukan buat diriku ini. 


"Maka hadapkanlah wajahmu dgn lurus kpd agama (Islam); sesuai (fitrah) Allah disebabkan Dia telah menciptakan manusia menurut (fitrah) itu. Tidak ada perubahan pada ciptaan Allah. (Itulah) agama yang lurus,tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui."(30:30)


"Dan apabila Kami berikan sesuatu rahmat kepada  manusia, nescaya mereka gembira dengan (rahmat) itu. Tetapi, apabila mereka ditimpa musibah (bahaya) kerana kesalahan mereka sendiri, seketika itu mereka berputus asa." (30:36)





jangan biarkan kami dalam keadaan berputus asa, Ya Allah.




"Dan tidaklah mereka memerhatikan bahawa Allah yang melapangkan rezeki bagi siapa yg Dia kehendaki dan Dia (pula) yg membatasi (bg siapa yg Dia kehendaki). Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang beriman." (30:37)


"Allah yg menciptakan kamu, kemudian memberimu rezeki, lalu mematikanmu, kemudian menghidupkanmu (kembali)...." (30:40)





~Dan hatiku tenang Ya Allah. :') 

Dia lebih mengetahui segalanya tentang diri kita. dan Dia tahu apa yang terbaik buat diri kita.

Wednesday, December 5, 2012

Bekalan

Assalamualaikum.

nak kongsi satu pengisian daripada buku Penawar Duka Pengubat Sengsara oleh Prof. Madya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (Dr. Maza)

Hidup ini adalah kembara merentasi benua yang mencabar. Ketakutan dan cabaran menghambat kita di mana-mana. Namun Allah menyediakan pelbagai bekalan kekuatan yang jika dihayati, diselami dan dihirup ke dalam urat nadi akan menjadikan insan sabar dan yakin dalam meneruskan kembara ini. Antara bekalan yang disediakan ialah solat, terutama qiamulail. Esakan dan tangisan rintihan pada malam yang sunyi adalah nikmat yang tidak dapat digambarkan. Air mata rintihan dan pengakuan diri di hadapan Allah atas kelemahan dan dosa juga permohonan doa agar diberikan limpah kurnia, itu semua adalah kenikmatan yang tidak dapat difahami melainkan sesiapa yang merasainya. dalam sebak tangisan itulah insan merasai nikmat menghambakan diri kepada Tuhan Yang Maha Agung. Itulah bekalan dalam merempuh cabaran dan dugaan hidup.

Percayalah kepada doa dan tawakal di samping berusaha menurut prinsip-prinsip agama. Apabila Allah menolong kita, tiada siapa lagi yang dapat melakukan apapun. Pertolongan dan kurnia Allah itu boleh menjelma dalam pelbagai rupa dan bentuk, cuma kita yang selalu jahil untuk memahami kemakbulan doa yang pernah diminta. 

Banyak ungkapan doa yang mengandungi erti yang hebat diajar oleh Rasulullah s.a.w. Tidak perlu ajaran tarekat yang sebahagiannya mencipta wirid dan zikir rekaan sehingga melupai keindahan wirid dan doa yang sahih yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Antara ungkapan doa yang amat menarik jiwa saya ialah doa yang baginda s.a.w ajar:

"Ya Hayyu, Ya Qayyum, dengan rahmat-Mu daku memohon pertolongan. Baikilah seluruh urusanku, dan janganlah Engkau serahkan diriku ini kepadaku walaupun sekelip mata." (Riwayat al-Nasai, dinilai sahih oleh al-Aibani)

Setiap kali ada kesempatan yang baik, di tempat yang baik dan pada waktu yang baik, saya sering mengulangnya, walaupun entah kali ke berapa seratus atau seribu sekalipun. Ya! Jika Allah yang menguruskan urusan kita, tentu aturan yang ditentukan itu akan begitu hebat merentasi andaian mana-mana insan. Namun jika hidup ini hanya bergantung kepada orang lain, kita sering menjadi mangsa. Kita bergantung kepada diri semata-mata, banyak perkara yang kita akan gagal mengendalikannya.

Bagaimanapun apabila kita serahkan agar Allah membantu tanpa ditinggalkan kita walaupun sekelip mata, keajaiban hidup akan berlaku. Usaha adalah tuntutan kehidupan, namun tawakal  yang sebenar adalah jaminan kekuatan dan kesejahteraan. Allah boleh mengatur perjalanan yang disangka tewas oleh manusia, tapi kejayaan yang berlaku. Apa yang disangka kecewa oleh manusia, tapi kejayaan yang berlaku. Apa yang disangka kecewa oleh manusia tapi kebahagiaan yang memenuhi jiwa.

Ajaibnya cinta, ajaibnya tawakal. Semoga Allah tidak meminggirkan kita semua dalam merentasi kehidupan ini.

Sunday, December 2, 2012

hanyalah merak

Hidup yang hanya memikirkan kecantikan diri, adalah falsafah hidup burung merak. Cantiknya lebih, manfaatnya tidak setara. Daging tidak dimakan, burung lain enggan berkawan. Terbang tidak setinggi mana, lagaknya mendabik dada. Merak hanya ada kecantikan yang dimodal untuk dibanggakan...

jika harga diri merak adalah pada cantiknya semata, apakah harga seorang insan juga bergantung kepada paras rupanya? Insan lebih mulia daripada itu....




Be yourself, but be the best of yourself.


from 'Di Hamparan Shamrock Ku seru nama-Mu'
 by Ustaz Hasrizal Abdul Jamil