Followers

Wednesday, November 28, 2012

Industrial Visit to Prudential BSN

Bismillahirrahmanirrahim. 

Doing the best at this moment puts you in the best place for the next moment. (quote)

today, my coursemate and I went to Prudential BSN for the industrial visit that had been managed by us. 
As we know, PruBSN is the top takaful operator based on market share in Malaysia.
we had gave talk from the Appointed Actuary (Mr. Tan Cheu Chau) and Head of Development Product (Mr. Norazman). 

"Product Development and Pricing of Takaful Products"

Mr. Norazman was gave a talk about product development with detailed, meanwhile, Mr. Tan Cheu Chau talked about Pricing of Takaful Products. they gave such a good talk and explanations. they also told us how they are work. 

Mr. Norazman gave a brief about product development which have 5 stages.

Stage 1: product ideas and concept.
 he told us how they brainstorm the idea and not all ideas can be accept.

Stage 2: Feasibility and design. 
they have many process that must be follow such underwriting process, claim process and endorsement process.

Stage 3: Development, Pricing & Approval. 

Stage 4: Implementation and Launch.
 they're promoted new model by campaign, short launch and else. depends to the company.

Stage 5: Monitor & review. 
Lastly, they are monitor by looking at product performances and looking the product going well or not. 

actually, the product development is not an easy job. It is a big job and many things that we must be consider.

He also share the products of PruBSN which are from family takaful and general takaful. Their main driver of company is family takaful products. 

Mr. Tan gave a talk about pricing. the pricing is not an easy job. many things should be consider especially from shareholders and participants. if the premium is too expensive, could be not much people anticipate to buy it. 
they are consider the profit measure based on the pricing from a shareholder's perspective and also other considerations such payback period and market competition.

i think i want to share many things at here, but somehow i don't know how to explain through this. my friends and I got MANY new knowledge from them actually.thanks to Mr. Tan and Mr. Norazman.

we asked many questions such as the technical part from pricing, how PruBSN can be top takaful operators,  about the Shariah part, internship matter and else. They gave us a brief answer and we are satisfied with that answer. 

they suggest to us, maybe there should have one semester or topics that should give by industry people or practitioner to students.


Mr. Tan & Mr. Norazman



yeah, i'm happy for today, of course. there is a feeling that we can get from a new things that we had learned.

**sorry for the grammatical error. i should be improve my english. its a good try for write in english rather than do nothing with my english, right. and it is not just writing though. should be more than that. :)

Tuesday, November 27, 2012

insan terpenting dalam hidup


Bismillahirrahmanirrahim..

Di kala ini, langit tengah menangis. Hujan dengan lebatnya. Alhamdulillah wa syukrilillah.  lama sudah tak update blog dengan perkara yang bermanfaat.maafkan diri ni kerna banyak update tentang diri sendiri sehinggakan diri ni merasa lemah dengan ujian yang berlaku. Adakalanya kita akan berada di atas, adakalanya juga kita berada di bawah. Itulah aturan hidup. Tak semua akan berada di atas. Ingin sekali berkongsi apa yang telah dikongsikan oleh seorang classmate pada pagi tadi.

 Mungkin tajuknya tidaklah se gah tazkirah yang sahabat lain kongsikan.  Ada yang tersenyum pabila dia memulakan percakapannya.

 Apa yang boleh diringkaskan daripada cerita sahabat saya, ianya mengenai seorang ayah yang tidak dipedulikan oleh anak angkat dan anak kandungnya sendiri. Tika usianya telah lanjut, anak kandungnya menghantar ayahnya kepada anak angkatnya yang tidak berada dalam terurus yang mana anak angkatnya seorang kaki judi dan sebagainya.  Sehinggakan satu hari anak angkatnya menipu ayah angkatnya untuk menandatangan satu dokumen yakni dokumen menjual tanah ayahnya dan berjanji akan mengubati penyakit ayah angkatnya itu. Setelah mendapat duit, anak angkatnya menghilang. Akhirnya, si ayah ini di jaga oleh orang luar yang mempunyai belas kasihan dan rasa tanggungjawab terhadap insan lain.


Tika si ayah ini meninggal, beliau sempat berpesan supaya jangan izinkan anak-anaknya melihat jenazahnya. Allah. Begitu sekali hati seorang bapa yang sakit akibat perbuatan anaknya.  Sayu hati bila mendengar kisah ini meskipun kisah ni adalah tipikal di luar. Harap dapat mengambil iktibar dari kisah ini.

Ayah. Walau banyak manapun seorang ayah melakukan kesilapan, seorang anak haruslah memaafkan beliau kerna setiap insan tidak lepas daripada melakukan kesilapan. Ingat akan jasa ayah yang telah diberikan kepada kita sejak kita kecil lagi. Takkan hanya sedikit kesilapan yang dilakukan oleh seorang ayah, kita tak mampu untuk maafkannya untuk seumur hidup. Jangan setelah ayah sudah tiada di dunia, baru hendak menyesal akan perbuatan yang kita lakukan. Hargainya sementara beliau masih hidup. Dan balaslah jasa beliau setakat mana yang kita mampu.

Kisah ni memberi kesan buat diriku kerna aku pun banyak buat kesilapan pada ayahku. Bersyukur kerna ayah masih ada  disisiku berbanding rakanku yang ramai sudah jadi anak yatim. Bersyukur.

“Terima kasih ayah kerna telah membesarkan kami dari kecil lagi dan sanggup bersengkang mata semata-mata untuk mencari rezeki buat kami.” :’)

Saturday, November 17, 2012

can't do it anymore




Allah.
tak mampu nak teruskan.
like a useless person.
can i just stop at here.


next week,
presentation Honour Seminar. 


do thesis yg tak tau pengakhirannya macamana.


i wanna stop.
i wanna crying.


i dunno what to do


i just wanna stop all of this.


actually tak buat manapun.
i dont have anything to boost me up.


seriously, i can't do it anymore.

Sunday, November 4, 2012

Hanya sekadar coretan

Ya Allah
dalam kembara ini Kau mengajarku erti tawakal
pada lambungan dan lenturan awan
ada takut dan harap
ada cemas dan tenang

Ya Allah
terlalu rapuh rupa-rupanya imanku pada-Mu
terlalu jauh penyerahanku pada-Mu
aku takut ya Allah
di mana aku disisi-Mu?

Ya Allah
pimpinlah aku
didiklah aku
terimalah aku
sebagai hambaMu yang yakin
selalu menyerah kepada Mu
dalam apa jua keadaan
di mana jua kedudukan
yang kuharap hanya Kau
rahmat dan pembelaan-Mu

kemudi hatiku kian longlai
pelayaran ini terlalu panjang
kembara seakan tak berhujung
aku lelah..

Kau lah yang Maha Gagah
pada kelemahan dan keletihan ini
kupohon Kau pulihkan
berilah aku kekuatan
untuk ku teruskan perjalanan


originally from Di Mana Dia di Hatiku 
by Ust Pahrol Mohd Juoi