Followers

Wednesday, September 5, 2012

Allah uji Didi

30-08-2012

"ermm..actually,probability of his mortality is quite high.BUT, because of he's still young, the antibiotic is respond quickly into his body.because of that, he still can survive until now. " [Dr.Lily]


*************************************************

26-8-2012
dimasukkan ke wad Ortopedik, from HKL to Hosp. Angkatan Tentera Tuanku Mizan (HATTM).

27-8-2012 (3.00pm)
dimasukkan ke ICU.
blood pressure rendah. didi terkena jangkitan kuman.kuman tu lead to nanah di bahagian rectum. nama penyakit tu panjang, something-with-rectum. ada nanah di bahagian rectum. so, kena buang nanah tu.

28-8-2012
operation EUL incision drainage. nanah kat rectum tu dibuang by using this operation.

30-8-2012
do hybrid therapy because Didi have anaerobic bacteria and necrotising vasculitis(sel tisu mati).

31-8-2012
discharged from ICU.transfer to Wad Pembedahan Lelaki. alhamdulillah.

3-9-2012
do hybrid therapy again.


sera: "asal tak amik gambar masa didi kat dalam ICU."
me: "tak sanggup.nak buat ape amik gambar dia time tengah teruk.berselirat wayar dengan tiub kat badan dia."

alhamdulillah, after 1 week in ICU, Didi dipindahkan ke dalam Wad Pembedahan Lelaki

tak boleh nak cukur didi time di ICU.
this time je yang boleh. he said, "aku rimasla dengan muka aku ni."

sera study for her trial. sera tak dapat tahan bila tengok didi dalam ICU. she's crying a lot.
buat yang terbaik sera for your trial SPM.


tak pernah terfikir langsung keadaan didi will be worse like that. im speechless bila tengok dia kat dalam ICU. i have no experience how to treat a patient especially when the patient is my brother. he's crying when he see me. i don't know what to do at that time. i just see my sis-in-law do everything to him. makan, minum, lap muka didi, adjust katil didi supaya dia selesa, tenangkan dia bila dia sakit, give him spirit. after that, i learn from her. she's pregnant now. tak nak susahkan dia. kalau nak bercakap dengan didi, kena dekatkan telinga dekat mulut didi. sepatutnya, time dia masuk ICU tu, adalah waktu cuti dia untuk balik rumah mak ayah.then, cuti dia tu spend kat dalam hospital. 

first time aku nampak didi kat ICU tu, speechless. hanya 'Ya Allah' yg ku mampu ungkapkan ketika itu. bila rasa nak nangis, aku akan keluar dari ICU tu. menangis depan didi? jatuhla maruah aku sbg sorang adik... nope. kena tunjuk yg aku ni strong... kalau aku tak strong, didi pun tak strong la kan.

i call my mom."mak, datang hospital. keadaan didi teruk." then, i cannot say any words.(senyap) *cuba tahan dari menangis*
mak: "kak..."
me: crying. "mak...datang la cepat.kesian didi."crying again.

sometimes, perangai didi macam budak2. nak itu, tak nak ni. after he do hybrid therapy, he is smile. when we said, "didi, harini kau kena puasa." dia tanya, "besok, ade operation ke"
angguk je la kan.
then, dia buat muka sedih sambil geleng-geleng kepala.

"taknak operate lagi.sakit."
aku: "didi, kau kena buat operation tu kalau nak sembuh cepat.everything depends on you.kena kuatlah. tak boleh la lemah semangat macam ni."

kak fie: "abang, abang ade baby 4 bulan sekarang ni.please, janganlah macam ni."

ada satu hari tu, waktu melawat. staff nurse sibuk la nak dressing didi and cuci luka didi time tu. kalau dressing dgn cuci luka tu kejap takpe lah, tapi take time.masa melawat time tu tinggal 15 minit je. geram betul dengan staff nurse tu.nape buat dressing time waktu melawat.pagi tu kan ade. sempat bagi makan je.itupun, didi tengah menahan sakit.

blood pressure didi rendah. dekat luka didi tu ada necrotising vasculitis. sel-sel tisu banyak yang dah mati. dr bagi dua pilihan.

"first, he will do hybrid therapy. if this therapy is not effective, then we will do operation wound debrydment."kata Dr Lily.

alhamdulillah, didi ok dengan hybrid therapy. so, he don't need to do the operation. lucky you didi. 

tanya didi, macammana hybrid therapy tu?
didi jawab: "masuk dalam chamber.chamber tu macam kapal selam. ibarat menyelam dalam laut sedalam 18 meter. pressure dia tinggi. chamber tu full with oxygen. "

yelah kan, dr ade cakap, dekat luka didi tu ade anaerobic bacteria which full with carbon dioxide.

when Dr Lily said, probability of his mortality is quite high, i keep asking to my sis-in-law. why Dr said like that. she can't answer me. she just stare at ICU and crying. sorry, kak fie. i will not ask again.

i hope, didi tabahkan hati dan kuatkan semangat. didi, cepatlah sembuh. ya Allah, kau perkenankanlah doa aku terhadap didi.

cuba menahan air mata dari tumpah bila saat didi sedang menahan kesakitan. i don't know how to imagine betapa sakitnya dia menahan sakit tu.   

No comments: