Followers

Monday, May 7, 2012

kebaikan Islam ada dalam diri kita

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum wbt. :)

alhamdulillah, 3 hari 2 malam berada di Pantai Sepat, Pahang. :)
very interesting and got many beneficial things that can i take.


kali ni nak share one of things yang saya dapat disana.
kami diminta hafalkan hadis 1 & hadis 12.
hadis 1 berkisarkan tentang niat. most of us, inshaAllah tau tentang hadis ni.
hadis 12, maybe tak semua tau. ia tentang meninggalkan perkara yang tidak bermanfaat baginya.


hadis 12:


Daripada Abu Hurairah r.a berkata: Sabda Rasulullah s.a.w bersabda:
"Antara kebaikan Islam seseorang itu adalah meninggalkan perkara yang tidak bermanfaat baginya."
| Hadis hasan riwayat at-tarmizi |


from my understanding,
kalau kita nak tau kebaikan Islam seseorang itu, adalah dengan melihat dirinya meninggalkan perkara yang tidak bermanfaat baginya. 
means, perkara yang tak relate dengan dia, dia tak ambil campur tangan.
for example,
untuk diri kita, especially for me lah kan.
contohnya mengumpat. mengumpat ni boleh dijadikan fitnah if perkara tu tak betul. cakap belakang pun adalah dilarang dalam Islam. 
kadang2 tu, kita dengar je orang mengumpat. last2, kita pun join sekali mengumpat tu.
why not, kita jauhkan diri dari mengumpat tu dan apply kan hadis 12 ni.
'meninggalkan perkara yang tidak bermanfaat baginya.' :)


contoh ke-2,
sekarang ni boleh dikatakan everyone use internet. especially account facebook. boleh kira lah sape yang takde account facebook. contoh, dalam class saya, hanya 2 orang je yang takde account facebook. yang lain semuanya ada. 
dalam facebook ni, bermacam benda ada. hmm, kadang2, facebook ni boleh melekakan kita. sampai kerja pun tak siap. duk sibuk hadap depan laptop je. kalau tak facebook, bukak twitter lah, blog lah, macam2 la kan.
tu lah. internet telah jadikan kita lalai. actually, boleh je dikurangkan bukak facebook tu.


everything are depends on us. how we can handle it.
why not, kita kurangkan ber'fb' and try to do something that worth for us.
kalau student ni, study ke. bace bahan ilmiah yang boleh add knowledge kita ke.. kan ke best tu.. heh. :)


-_-
huh. terasanya aku dengan ayat atas ni.


so, kalau macam tu, ape lagi. jom lah kita bermujahadah meninggalkan perkara yang tidak bermanfaat bagi kita.






baiklah, i will stop at here. yelah kan, study tu lagi penting.
lagi 3 minggu je nak study week and final exam.


k lah, next time i will share about jiddiyah.
jiddiyah? ape tu?
hmm, nak tau, tunggulah ye next post.
ceh, macam ade je orang nak bace blog kau. sigh. -_-


till then. wallahu'alam. 





1 comment:

Anonymous said...

ske bce part ni fadh..
smoga ak dpt praktik 2 hdis ni~ :)