Followers

Saturday, May 19, 2012

cikgu. :')

assalamualaikum wbt... :)


this weekend, saya balik rumah...reason... rindu dengan mak. ntah pape je kan. huu~
asyik terfikir nak update blog, tapi tak ber'update'.
inshaAllah, post akan diupdate sebelum final exam menjelma.


haritu, bukak fb, then. terbaca di status hlovate, more to story actually. about teacher and student, since 16 Mei aritu Hari Guru. touched.
 Hlovatesays always buat hati saya tersentuh.(teringat akan diri masa sekolah dulu.)


dulu.
i'm a naughty student. nakal la sikit. kalau story, mesti member tak percaya apa yang saya cerita.
dihantar ke sekolah agama since form 1 lagi but, time tu not really into it. tak masuk sangat pun dengan sekolah agama ni. (bila teringat balik, tak bersyukurnye aku)


bila teringat balik, mesti cikgu2 yang mengajar kami tention dengan kami. huu~
ustazah norliah. ustazah paling garang. takut. suara dia boleh satu sekolah dengar. always marah2 kami. tau, mesti sebab kami nakal.kami tak jahat.hee~
sekolah tu jugak la, saya pernah buat history terhadap sorang ustaz ni.
ustaz ni marah sungguh. saya ade main lastik getah. ala, getah yang nak lastik cicak tu.
most of our class, tention dgn ustaz tu sebab tak ajar kami, ajar certain student je.
so, on that time, saya nak lastik member, then. terlastik ustaz.. huu...(haru)
alamak, tersilap lastik.saya terus buat tak nampak apa yang berlaku. pretend tengah study.
then, ustaz tanye, sape yang lastik ni. no one yang mengaku. on that time,bukan saya sorang je yang main lastik tu. so, kami semua dipanggil oleh GPK HEM,cikgu Adnan. kena rotan.
saya ade 2 orang mak cik yang mengajar kat sekolah tu.mak cik datang pada saya.
apa fadhilah dah buat?
time tu, takde rasa bersalah and rasa malu pun. T.T
sedih, bila fikir balik, mesti time tu makcik saya malu sungguh since anak buah dia buat problem.


'makcik, mak teh,  fadhilah mintak maaf sebab malukan kalian. :'( 


nakal2 saya pun, kena jadi pengawas. ni pun guna line mak cik.
time tu, 'ya Allah, pehal la pulak kena jadi pengawas ni.ni yang maleh ni.'
time jadi pengawas tu, banyak ujian yang ditimpa.


dapat result PMR, mak cik suruh keluar dari sekolah tu. for my own good sake.
ye, di sekolah tu takde ape yang boleh mengubah saya to be a good person. and, one of  another reason, my result is good la. takde la bagus mana pun. ok la.


ya. di sekolah tu saya agak nakal. tapi, nak compare dengan kawan2 yang lain, ada lagi yang nakal dari saya. then, bila tukar sekolah. agak terkejut, sebab asing lelaki n perempuan. i was like -.- .. camni pun nak asing2 ke. macam tu la bila first time masuk sekolah tu. lama2, saya suka dengan rule yang da ditetapkan. 
baru rasa best bila satu kelas semua perempuan. terasa bebas nak buat apa. 


nak cerita tentang best nye sekolah baru ni, SMASKP, maybe sampai besok tak habis.


di sana, saya ada cikgu2 yang awesome.
di sana, saya belajar satu perkara. 'nak tau bagus atau tak sesuatu organisasi tu, kita kena tengok pentadbiran n management dia macammana.'
di sana, saya jumpa pengetua yang awesome.
pengetua yang dah banyak mengubah hati-hati pelajar nye.
ulang-alik dari Nilai-Pilah.
hari rabu akan tidur di sekolah sebab bagi tazkirah maghrib.
suka tazkirah dia sebab most of his tazkirah telah menyentuh hati saya. :')
beliau tak tengok masa lampau seseorang student tu. samaada dia jahat atau tak. beliau tengok pelajarnya ketika di sekolah ni.
beliau telah mendidik guru2, pelajar dan tak lupa juga pada pekerja lain di sekolah tu. 
sepanjang beliau jadi pengetua, tiada sebarang masalah disiplin.
paling teruk pun, tak solat subuh berjemaah.
beliau juga mengajar kami subjek math modern.
kami sedih bila beliau decide untuk berhenti berkhidmat atas alasan untuk further study.


                                     
                                                            we're happy back then..


saya ade ramai guru2 yang awesome.
tak pernah jemu ajar kami. :'(
saya selalu jumpa cikgu ina sebab nak belajar tentang add math. 


cgu ina


jumpa lepas habis sekolah. sometimes, cikgu balik lewat sebab ajar anak murid dia ni.
mesti cikgu tention ajar saya ni. tapi, dia sabar je dengan soalan2 saya.
yeah, saya suka math. subjek sains yang lain suka jugak tapi tak macam subjek math la.


cgu juliana, cgu nani, cgu ina, cgu ida, cgu aziz, ust mustaza, teacher syuhada wee and others.
you all are awesome! :D.


secara tak sedar, saya telah ditarbiyah di Sek Men Agama Sains K. Pilah (SMASKP). :-)
saya berubah. tak banyak tapi better than before.


saya sayang guru2 saya yang dah mengajar saya di SKP 12, SMAHMY and SMASKP.




* *time 1st year di USIM, setelah berapa tahun, saya mengaku kesalahan saya pada ustaz even da lambat.


'ustaz, ingat lagi tak dulu ustaz ade terkena lastik dengan student. saya minta maaf, sebab saya lah orangnya. minta maaf sebab dah terlampau lambat sangat untuk minta maaf dekat ustaz.huu~'


                      


| Selamat Hari Guru to all my teachers |


'In this world, there are two types of happiness. first, after the time, you look back and think i was happy back then. you realize you were happy after the event.second, realizing you're happy at the present time.' [quote]

No comments: