Followers

Friday, April 27, 2012

homelessness and hot rides.

Bismillahirrahmanirrahim.. 


A conversation over tea : Of homelessness and hot rides.
____________________________

“Tak adil la kalau kita nak judge pasal Islam dengan tengok orang Muslim sekarang sebab kebanyakan Muslims sekarang ni pun bukannya betul-betul seratus peratus practice Islam.Tapi walau horrible macam mana pun seorang Muslim tu,Islam itself masih cantik jugak.”

“True.”

“Nak pakai contoh mudah,kita pakai analogi orang homeless dengan Ferrari sebijik la.Kalau kita tengok Ferrari merah seksi berkilat tu sebijik depan mata kita,tengok dari angle mana pun memang tetap lawa.Walaupun kalau letak Ferrari tu tengah-tengah kawasan setinggan.Lagi la nampak lawa sebab relativity dengan environment keliling buat dia nampak lagi lawa kalau nak banding letak dia kat tengah-tengah showroom."

Sudu mengacau teh di dalam mug. "Kira macam realiti sekarang la.In the midst of moral decay yang segala benda rosak and corrupt,lagi la Islam tu nampak macam sinar percahayaan agung ulung yang boleh menentang kegelapan azali,gitu?"

Terdiam.

"Kau terkedu tu sebab analogi aku ke laut ke,kau speechless?"

"Speechless dengan analogi kau punya bahasa." Sengih. "Tapi betul la tu."

Sengih berbalas.Sudu diletak ke dalam piring.

"Dan kalau kita nak pakai analogi a not-so-good-Muslim yang membawa Islam kononnya,boleh je kalau kita nak bayangkan orang homeless yang selekeh comot habis tu bawak Ferrari lawa tu.Ferrari tu masih tetap lawa.Tak kisah la siapa yang bawak pun.Ni bukan contoh aku reka,ni contoh yang aku baca.”

"Tapi berapa ramai antara kita yang jadi driver Ferrari yang selekeh serabai tu?" Mug teh dicapai.

Angkat kening double-jerk. "Nak jadi driver Ferrari yang smart kena usaha la.Ingat nikmat Ferrari tu sendiri senang nak dapat?Heh."

________
mari kita sama-sama jadi 'driver' Ferrari yang smart pakai tux atau yang sebangsa dengannya.kalau serabai nak bawak Ferrari apa kes?mencemar daulat Ferrari itu namanya,no?

may Allah bless.



~all this statement from facebook Hlovate~ :)

No comments: