Followers

Monday, April 30, 2012

'Saya Islam'

Hlovate says 'Saya Islam' tu dizahirkan dengan.....

______________________________
______

“Oh....kalau macam tu sangkut je bingkai tulis ayat Kursi ke....ayat Seribu Dinar ke....tu tanda dah cukup nak jadi kita Islam,eh?Lagi besar bingkai,salut emas siap,lagi beriman,eh?”

“Ain....Ain memang suka nak cari pasal la,eh?”

“I ain’t speaking Russian,bro.I’m speaking reality here.Kalau nak ikutkan kes gantung ayat Kursi tu,my lecturer dekat uni tu pun ada ayat Kursi tergantung dalam office dia.Besar bingkai emas siap.Lawa punya khat bersulam.Tapi dia gantung sebab apa?Dia bukannya Islam pun.Sebab dia beli masa one of his conference in the Middle East.Dia gantung sebab he appeciates the art.Kalau kita pun setakat gantung je tapi tak baca dan amal,we’re no better than him then,huh?Sekadar appreciating the art?Dah tu tang mana Islamnya?

________________________________

ruang 'fill in the blanks' di atas tu dengan boleh dijawab dengan jawapan masing-masing,untuk reflection masing-masing,yes?

may Allah bless.


Friday, April 27, 2012

homelessness and hot rides.

Bismillahirrahmanirrahim.. 


A conversation over tea : Of homelessness and hot rides.
____________________________

“Tak adil la kalau kita nak judge pasal Islam dengan tengok orang Muslim sekarang sebab kebanyakan Muslims sekarang ni pun bukannya betul-betul seratus peratus practice Islam.Tapi walau horrible macam mana pun seorang Muslim tu,Islam itself masih cantik jugak.”

“True.”

“Nak pakai contoh mudah,kita pakai analogi orang homeless dengan Ferrari sebijik la.Kalau kita tengok Ferrari merah seksi berkilat tu sebijik depan mata kita,tengok dari angle mana pun memang tetap lawa.Walaupun kalau letak Ferrari tu tengah-tengah kawasan setinggan.Lagi la nampak lawa sebab relativity dengan environment keliling buat dia nampak lagi lawa kalau nak banding letak dia kat tengah-tengah showroom."

Sudu mengacau teh di dalam mug. "Kira macam realiti sekarang la.In the midst of moral decay yang segala benda rosak and corrupt,lagi la Islam tu nampak macam sinar percahayaan agung ulung yang boleh menentang kegelapan azali,gitu?"

Terdiam.

"Kau terkedu tu sebab analogi aku ke laut ke,kau speechless?"

"Speechless dengan analogi kau punya bahasa." Sengih. "Tapi betul la tu."

Sengih berbalas.Sudu diletak ke dalam piring.

"Dan kalau kita nak pakai analogi a not-so-good-Muslim yang membawa Islam kononnya,boleh je kalau kita nak bayangkan orang homeless yang selekeh comot habis tu bawak Ferrari lawa tu.Ferrari tu masih tetap lawa.Tak kisah la siapa yang bawak pun.Ni bukan contoh aku reka,ni contoh yang aku baca.”

"Tapi berapa ramai antara kita yang jadi driver Ferrari yang selekeh serabai tu?" Mug teh dicapai.

Angkat kening double-jerk. "Nak jadi driver Ferrari yang smart kena usaha la.Ingat nikmat Ferrari tu sendiri senang nak dapat?Heh."

________
mari kita sama-sama jadi 'driver' Ferrari yang smart pakai tux atau yang sebangsa dengannya.kalau serabai nak bawak Ferrari apa kes?mencemar daulat Ferrari itu namanya,no?

may Allah bless.



~all this statement from facebook Hlovate~ :)

Sunday, April 22, 2012

tarbiyah from SKKM

bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt... :)

smlm, bersamaan 21 April 2012, Simposium Kewangan dan Keusahawanan Muslim (SKKM) telah diadakan di DKP 4, USIM. 


tidak ramai ihkwah dan akhawat yang terlibat. boleh diibaratkan sorang buat pelbagai kerja. multitasking. disebabkan kekurangan tenaga. pengalaman mengajar kita. ada yang jadi bidan terjun. asalnya uruskan protokol, jadi bahagian teknikal. saya yang handle sijil yang perlu disiapkan before program habis, turut bantu unit makanan.

apa yang boleh dikatakan, program ni banyak bagi tarbiyah pada saya dan yang lain2.
for me, i thought uruskan sijil dan disiapkan sebelum habisnya program adalah perkara yang mudah.
tapi, disebaliknya. ianya bukanlah udah seperti yang disangkakan pabila ramai peserta mengambil tindakan untuk walk-in.
its ok, at least i have experience dalam uruskan sijil. before ni, tengok kak Kas uruskan sijil untuk peserta KRIM.ingatkan senang je. ye, awak mesti cakap senang. ape je lah kan. tukar2 nama kat template sijil tu, then print out. senang.
 ye, same goes to me. i think, owh, keje ni takde la susah mane pun, boleh tolong2 unit lain dulu.

mmg tak sempat la nak key-in sume nama.
tarbiyah for me.
1) template sijil tak leh nak bukak. if buat balik, maybe tak same dgn yg dah print. ade back up dlm pendrive but pendrive tertinggal di rumah sewa.
2) buat dalam lecture hall yang takde aircond. agak panas. macam sauna.
3) tak sedar, dlm lecture hall tu ade program lain.mybe dlm pukul 3 start. beralih ke lecture hall lain.
4) next lecture hall xde lampu. dunno where the suis. buat keje dalam keadaan bergelap. nak cari bilik lain mmg xde masa dah. stay je la situ sampai sijil siap.
5) alhamdulillah, dengan penuh kesabaran yang tinggi, sijil dapat disiapkan sebelum program habis. :)
6) tapi, tu pun ade lagi comment from peserta about sijil. ;(

alhamdulillah, program berjalan dengan lancar.

*teringin nak jadi peserta. dengar semua pengisian. sungguh, best.
 penceramah jemputan:
akhi Mursyidi, Ustaz Zaharuddin, and panel forum. Ustaz Aznan, En Ariffin, Hajah Rohani.

Sunday, April 1, 2012

im like -.- for today

today, im wasting my time at Bandar Baru Salak Tinggi.
should be my driving test at there. not a driving test. but 'ujian undang2'.
they got a problem with the JPJ from yesterday and wanna fix it today.
so, we must wait technician or whatever-so-called.
if not, our money will burn like that.
from 8 am- 4pm. can you imagine. we didnt do anything.
we lunch and solat zohor. at that place, they dont have any surau. so, we just go hotel at in front of that place.asking the receptionist about surau. she is a muslim and she said we cant solat at that hotel.
we are like -.- (what?)

then, we ask again to clerk who work at that place.
she said, there have another surau, but not far.
im relieve when she said the surau is not far. but then, when we find it, actually, the surau is very FAR from that place. we must across one 'taman perumahan' and a college. on that time, the weather is hot.
so, we think that clerk maybe want to comfort our heart with that situation.
i can see from her eyes.

when we back at that place, the technician or whatever-so -called is not arrive yet.
we are like -.- again.
at last, the clerk said, today we will not doing any test. the date will be reschedule again.
owh no, i look at wall clock. it shows 3pm already.

then, we wait the van at outside.
we wait the van in one hour.we wait like a fool person. T.T



so, im arrived at home in 4pm.
from 8am-4pm. im doing nothing.
im not bring anything because im rushing on this morning. and i thought if test is done, i can back home in 11 am with happily.
but, on reality, i can back home in 4pm with do nothing. so sad. badly.
tomorrow will have another test. test LC.

-be patient, there must be a reason why this thing become like this.-





stop rant.

something wrong with my heart

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt.. :)

good morning to all of you. cehh, today is 1 April 2012. haha. i cannot sleep at this time.
tomorrow i will have driving test.
this monday, i will have test Life Contingency II. [owh, so scary~]


"we fight through the hurt and we cry and we live and we learn and we try, try and try."


oh dear, i miss my mom. i miss my family. cant wait to back home on this thursday.
i think, every week i called my mom. sometimes i will called my mom  twice a day.
then, she will say. "why?"
i will say. "nothing. just because."

im not a person that say something like, " i miss you mom, thats why i called you."

something goes wrong with my heart right now.
i dont know why.
my friend also like me.
hmm..

ok la, i will stop typing.




"ya Allah, please ease my journey. i wanna perform my study on this semester and next semester. i know this is not only my phase of my life. this not my ending if i fall. and i will try harder.and i know, you will give a better things to me in this life.. please fadhilah, you can do it. nothing is impossible. im shy with You. many wrongs i had done to You.you can do to 'sayonara jahiliyyah'. "


its not easy to istiqamah. but, please. fadhilah, you must run right now. you cant walk with slowly on this time anymore.