Followers

Saturday, March 31, 2012

sweetnye Dia :)

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum wbt.. :)

baca tajuk, mesti ada yang fikir lain kan. sweetnya Dia pada hambaNya. then, you know who i mean. :)

kita sebagai hamba Allah, mesti kita nak tau. macammana kita nak cintakan Allah.
people always said, sekiranya kita nakkan syurga, kita perlu cintakan pada Allah first. but how?

analogi:

masyarakat sekarang ni ramai yang ber'couple' right. tapi tak semua yang ber'couple'. tapi, around kita mesti kita ada kenal sesiapa yang ber'couple'.. [banyaknye tapi, haissh]


bercouple ni boleh je didefinisikan dengan pasangan yang sah. yang dah berkahwin. you can describe the meaning of couple as you want. ok. selalunya apa yang selalu kita lihat pada mereka ni. mereka akan tahu apa saje tentang pasangannya kan. sebagai contoh, dia suka makan ape, sukakan hadiah ape, dia tak suka ape.anything la kan. everything we know.so, tu baru boleh kita cakap yang kita sayangkan dia and cintakan dia.

same goes to our Lord, Allah.
nak cintakan Allah. kita buat apa yang Dia suka dan kita takkan buat apa yang Dia tak benci sebab nanti Dia marah. tapi, marah2 Dia pun, Dia adalah Maha Pengampun. sweet tak Allah ni. jika manusia, belum tentu lagi dia dapat maafkan kita. kalau maafkan pun, tapi still ingat dengan apa yang kita dah buat pada dia. get it.

kita kena kenal Allah macam kita kenal pasangan kita yang kita sayang. kenal akan sifat2 Allah. tau tentang kekasihNya. mesra dengan Dia. kalau nak jumpa dengan Allah, kita boleh jumpa dalam solat. nak mesra lagi, selalu kita bangun qiam sebab time tu kita akan rasa dekat dengan Allah.



if kita cintakan Allah, Allah akan balas cinta kita. (bukan cinta tepuk sebelah tangan yang tak berbunyi).. inshaAllah.

~ Allah sangat sweet pada hambaNya~

No comments: