Followers

Saturday, March 31, 2012

carry mark

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum wbt...  :)

usually, i will start with introduction. i think i wanna start with something new for my blog.
start from today, maybe my entry will not longer, inshaAllah.
and i will REALLY give a good entry and give benefit to me and to reader.

as i said before, i will give analogy.

ok, analogy for this entry.

analogi:
as a student yang belajar di IPT, selalunya every subject will have carry mark.tak kesah la berapa kan. paling banyak pun, adalah 40%. sometimes, our attendance and attitude pun dikira sebagai carry mark. so, kita akan menitikberatkan carry mark kita tu even sedikit.

ok, now. cuba kita fikir sekiranya for certain subject, kita boleh ikut suka hati kita nak ambil ke tak. dia takde carry mark and final exam. agak2, berapa ramai yang akan ambil that subject. maybe ada orang yang ambil tapi tak ramai. kalau dah takde final exam and carry mark, buat ape kita nak ambil subject tu, ye dakk.sebab dia tak memberi makna pada kita as a student. usually, student ni mesti nak ambil subject untuk dapatkan pointer yang bagus.

analogi ni dikaitkan dengan kehidupan kita di dunia and akhirat.

jika kita melihat situasi masyarakat sekarang, kalimah Lailahaillallah ni tenggelam bersama umat Islam yang semakin lama semakin tenggelam dengan dunia. people will take seriously about dunya. kalau nak diikutkan, dunia ni tak bawak pape carry mark pun pada kita untuk hari akhirat kelak. means, dunia ni tak memberi pape makna pada kita. yang memberi makna pada hari akhirat kelak adalah segala amalan2 kita dan yang paling penting adalah rahmat Allah. rahmat Allah yang menentukan sama ada kita dapat masuk syurga atau tidak.



tapi, kita hanyut dengan nafsu kita. kita banyak fikirkan tentang dunia daripada hari akhirat. padahal kita hidup di akhirat lagi lama dari hidup dunia.

No comments: