Followers

Saturday, March 31, 2012

Earth Hour 2012

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt. :)

today is 31 March 2012.
 today also is an Earth Hour.
do you switch off your lights today? :D

hmm, if my friend not remind me, i will dont know today is Earth Hour. so, we follow the rule. tonight, we were switch off our light.we just switch off from 8.30-9.30 pm. after that, we walk at outside. when we go out, many house still have their light.they didnt switch off.



i said to my housemate,
"wah, i really miss the moment when i'm studied at KMJ."

you know why because of what. because at that time, we all switch off our light. and we go outside and see all of KMJ was light off. i like that moment.

my another friend said,
"jangan jadi skema lah. :)"

because we not live on hostel. but we live on rent house. so, no one will push us to switch off the lights.
yeah, even just one hour. it give many effect to our earth. our effort to save our planet is not much, just switch off the lights only. that thing pun kita tak mampu buat.hmm...

so, do we. we are skema persons. haha.[are you admit it?]

oh, really. i miss my Earth Hour at KMJ.
so many things we can do at that time. and at that time, many memories created by us.

sweetnye Dia :)

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum wbt.. :)

baca tajuk, mesti ada yang fikir lain kan. sweetnya Dia pada hambaNya. then, you know who i mean. :)

kita sebagai hamba Allah, mesti kita nak tau. macammana kita nak cintakan Allah.
people always said, sekiranya kita nakkan syurga, kita perlu cintakan pada Allah first. but how?

analogi:

masyarakat sekarang ni ramai yang ber'couple' right. tapi tak semua yang ber'couple'. tapi, around kita mesti kita ada kenal sesiapa yang ber'couple'.. [banyaknye tapi, haissh]


bercouple ni boleh je didefinisikan dengan pasangan yang sah. yang dah berkahwin. you can describe the meaning of couple as you want. ok. selalunya apa yang selalu kita lihat pada mereka ni. mereka akan tahu apa saje tentang pasangannya kan. sebagai contoh, dia suka makan ape, sukakan hadiah ape, dia tak suka ape.anything la kan. everything we know.so, tu baru boleh kita cakap yang kita sayangkan dia and cintakan dia.

same goes to our Lord, Allah.
nak cintakan Allah. kita buat apa yang Dia suka dan kita takkan buat apa yang Dia tak benci sebab nanti Dia marah. tapi, marah2 Dia pun, Dia adalah Maha Pengampun. sweet tak Allah ni. jika manusia, belum tentu lagi dia dapat maafkan kita. kalau maafkan pun, tapi still ingat dengan apa yang kita dah buat pada dia. get it.

kita kena kenal Allah macam kita kenal pasangan kita yang kita sayang. kenal akan sifat2 Allah. tau tentang kekasihNya. mesra dengan Dia. kalau nak jumpa dengan Allah, kita boleh jumpa dalam solat. nak mesra lagi, selalu kita bangun qiam sebab time tu kita akan rasa dekat dengan Allah.



if kita cintakan Allah, Allah akan balas cinta kita. (bukan cinta tepuk sebelah tangan yang tak berbunyi).. inshaAllah.

~ Allah sangat sweet pada hambaNya~

carry mark

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum wbt...  :)

usually, i will start with introduction. i think i wanna start with something new for my blog.
start from today, maybe my entry will not longer, inshaAllah.
and i will REALLY give a good entry and give benefit to me and to reader.

as i said before, i will give analogy.

ok, analogy for this entry.

analogi:
as a student yang belajar di IPT, selalunya every subject will have carry mark.tak kesah la berapa kan. paling banyak pun, adalah 40%. sometimes, our attendance and attitude pun dikira sebagai carry mark. so, kita akan menitikberatkan carry mark kita tu even sedikit.

ok, now. cuba kita fikir sekiranya for certain subject, kita boleh ikut suka hati kita nak ambil ke tak. dia takde carry mark and final exam. agak2, berapa ramai yang akan ambil that subject. maybe ada orang yang ambil tapi tak ramai. kalau dah takde final exam and carry mark, buat ape kita nak ambil subject tu, ye dakk.sebab dia tak memberi makna pada kita as a student. usually, student ni mesti nak ambil subject untuk dapatkan pointer yang bagus.

analogi ni dikaitkan dengan kehidupan kita di dunia and akhirat.

jika kita melihat situasi masyarakat sekarang, kalimah Lailahaillallah ni tenggelam bersama umat Islam yang semakin lama semakin tenggelam dengan dunia. people will take seriously about dunya. kalau nak diikutkan, dunia ni tak bawak pape carry mark pun pada kita untuk hari akhirat kelak. means, dunia ni tak memberi pape makna pada kita. yang memberi makna pada hari akhirat kelak adalah segala amalan2 kita dan yang paling penting adalah rahmat Allah. rahmat Allah yang menentukan sama ada kita dapat masuk syurga atau tidak.



tapi, kita hanyut dengan nafsu kita. kita banyak fikirkan tentang dunia daripada hari akhirat. padahal kita hidup di akhirat lagi lama dari hidup dunia.

Saturday, March 17, 2012

our purpose

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt. :)

sekian lama tidak ber'update' blog ni. lepas ni, inshaAllah, saya akan post entry yang bermanfaat untuk diri saya dan kepada yang sesiapa yang ter'baca' blog saya. :)

saya sukakan analogi2 yang diberikan kepada saya. inshaAllah, akan dikongsikan on the next next entry. 

back to basic. 
kita dekat dunia ni kan, actually apa matlamat hidup kita.
the answer maybe like this.saya bagi option. 

A-"nak ada rumah besar. nak ada kereta besar. nak dapat suami handsome, isteri yang cantik."

 B-"untuk dapat kebahagiaan." (teringat pd awal sem haritu, my lecturer said to us. "how you define the happiness?" )

C- nak dapatkan keredhaan Allah dan menegakkan hukum2 Allah di dunia ni.

so, what will be your answer. adakah jawapan anda adalah A? B? atau C? atau ada lagi matlamat hidup yang lain yang nak diberikan..

ok la. saya akan brief sedikit.
untuk jawapan A.

first, nak dapatkan rumah besar. kita akan bekerja keras untuk ke situ. then, bila kita da dapat rumah besar.kita nak beli kereta besar atau mewah la pulak. contoh macam kereta Volkswagen. then, dah beli kereta. kita pulak nak kahwin orang yang cantik/handsome.tambah2 lagi yang nak kawin dengan orang yang kaya..ok, katakan semua tu kita dapat. lepas dah dapat semua tu, apa pulak yang kita nak buat. yelah, kita punya matlamat, semua dah tercapai. apa ye? 

untuk jawapan B.

untuk dapatkan kebahagiaan. kebahagiaan ni luas maksudnya. ada yang memberi maksud, mahukan kehidupan yang senang.boleh la bagi definition of happiness.tapi sejauh mana kebahagiaan yang kita nak.

untuk jawapan C.

ok. for muslims, ini adalah jawapan yang mungkin ramai yang akan berikan. tapi kan, sejauh mana kita nak capai keredhaan Allah. ada tak kita buat perkara yang menuju ke keredhaan Allah. kita buat apa yang Allah suruh, dan tinggalkan apa yang Dia larang. kalau kita tengok sekarang ni, berapa ramai yang ikut apa yang Allah suruh dan tinggalkan apa yang Dia larang.kita nak capai keredhaan Allah, tapi kita hanya cakap sahaja. nauzubillah... 

so, for me. saya nak jawapan C as my matlamat hidup. ye, agak susah nak capai keredhaan Allah. tapi, tak mustahil kan. saya boleh capai matlamat hidup ni dengan buat apa yang Allah suruh dan tinggalkan apa yang Dia larang, inshaAllah. saya nak tegakkan hukum Allah yang makin lama makin tenggelam dan makin ramai yang buat2 tak faham tentang hukum Allah yang dah sedia ada. bahkan, ada lagi yang menafikan tentang hukum Allah. tapi, saya tak mampu buat sorang2.. so, jom kita jadikan C sebagai matlamat hidup kita. saling tolong menolong untuk mencapainya, inshaAllah. :)

saya tak nak ikut arus yang makin lama makin deras. saya nak lawan arus itu. so, saya perlukan kekuatan untuk melawan arus itu.supaya saya tak terus hanyut dengan arus yang makin deras.
 
saya nak lawan arus ni. tak nak ikut arus ni. agak2 boleh tak. belum cuba belum tau. :)

 walau sesusah mana pun, saya akan cuba untuk lawan arus itu, doakan yang terbaik untuk saya. tak lupa juga buat awak. :)


"the flower that blooms in adversity is the most rare and beautiful of all. " [Mulan]