Followers

Saturday, February 18, 2012

born as a muslim

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt. :)

************************

"kadang2 aku cemburu dengan orang yang bukan born as a muslim atau born as Muslim yang tak practise, tapi dapat nikmat tu later in life." Suara Wak Duku kembali menariknya daripada ingatan masa lalu.

"Sebab dia orang tak take that thing for granted." Wak Duku menuturkan dengan mata menala pada dataran di depan mereka.

"kalau nak tengok keliling kita ni je, memang ramai yang namanya Muslim. tapi entah berapa kerat je yang practise." Dia menggeleng sendiri.

"sedih betul aku tengok.pakai nama Islam tu setakat dekat kad pengenalan aje.tapi part yang lain tu memang dah wassalam."


"Hati tu Allah yang pegang, Wak." Jade sekali lagi mengulang dengan senyum tawar.kalau nak ikutkan aku yang dulu, memang tak terbayang la aku akan saing dengan orang lain yang pergi solat jemaah kat masjid tu macam hari ni.

"True."
"Allah yang memegang hati.
Allah yang membolak-balikkan hati.
Allah yang memberi petunjuk dan hidayah. 
Allah yang mengetuk pintu hati untuk berubah.
berubah ke arah yang lebih baik atau sebaliknya. 
berubah ke arah pencahayaan atau kesesatan. 
Allah juga yang memalingkan diri kalau kita terlebih dulu memalingkan diri daripada Dia yang sepatutnya disembah. 
Allah yang mentakdirkan dia mengenal Wak and co., 
Allah mentakdirkan hatinya terbuka dan dilembutkan untuk menerima,
 Allah menyebut kun faya kun untuk semua benda jadi daripada yang tak ada."

~Rooftop Rant, Hlovate.~

2 comments:

syahirah said...

ohoh! patutlah asyik baca roogtop rant jep

p/s:eh eh da boleh komen daa

nurfadhilah ismail said...

ohoh! mestilah. my favourite novel. ;)

p/s" ye, aku da betulkn balik kt bhgn comment tu.