Followers

Tuesday, January 3, 2012

the only one -my sister-

Assalamualaikum wbt.. :)

kali ni entry khas untuk syera. merangkap satu2 nye adik perempuanku. 
in my family, kita berdua je anak perempuan.

okeh, Nurul Syahirah binti Ismail.
today is your birthday. wish u, happy birthday na~.
orang Arab cakap 'sanah helwah'.. eid milad~~


so, ur age now is 17 years old.
means tahun ni kau ada exam yang besar.exam SPM.
exam SPM ni penentu untuk kau kemana halatuju kau lepas ni. bukan macam PMR. kalau result PMR kau aritu tak berapa ok, takpe lagi.. tapi, jangan result SPM okeh.
so, nasihat aku as ur sister, buat betul2 tahun ni. 
fokus kat kelas. buat latihan yang cikgu bagi. tak mau main2 lagi dah.
mana subjek yang lemah tu, tanya la kawan2. kalau tak pun, tanya cikgu. takyah nak segan2. especially subjek math tu. 
kalau aku balik, guna lah peluang yang ada.tanya aku ape yang kau tak faham. especially subjek math and add math la. subjek lain. tengok la dulu.hoho.
SPM sekali je dalam hidup. sama la dengan perkara yang lain.

ingat apa matlamat hidup kau. "mencapai keredhaan Allah kan?"
tapi, macammana kau nak capai matlamat tu.
so, jaga hubungan dengan Allah, jaga hubungan dengan manusia.

solat jaga.paling terbaik, solat di awal waktu. i know u can do it.
baca Quran selalu. baca hari2 okeh.

tak mau buat mak terasa hati okeh.jaga hati mak.mak lah satu2 nye yang kita ada sekarang ni.
tolong, jangan buat mak menangis sebab kau.
tak mau lawan cakap mak. dengar je apa yang mak cakap.
tak mau malas-malas. malas amalan syaitan.
tak mau novel2 online, blogwalking sume tuh.
asyik buat contest je.


tengok2 kan nudin tu. dia tu paling dekat dengan kau.especially dekat sekolah.
dengan sape dia berkawan. because u are also his sister.
jangan asyik gaduh je. 

tak mau sedih-sedih da.
kuatkan hati tu. tak kesah la pasal ape pun..pasal kawan ke. pasal family kita ke.
tu semua ujian Allah. pasal tu la, kau kena dekatkan dengan Allah.
paling best, kalau bangun awal, kau solat tahajud. then, ngadu lah everything kat Dia.
then, perasaan kau akan lega. seriously. cuba buat... :)

ada hadiah kalau result SPM kau bagus.
so, buat betul2. fighting!

so, thats all. 
happy birthday, syera nyoot2...haha.
tengok la nanti. ade hadiah ke tak.


No comments: