Followers

Tuesday, January 31, 2012

no turning back

assalamualaikum wbt.. :)

this thing make me wonder.

seseorang yang telah diberi hidayah selepas berada di zaman jahiliyah, lebih menghargai apa yang dia dapat sekarang dan pendirian dia lagi teguh.
pernah terfikir tak.

contoh:

bagi student yang belajar di oversea. my friend said, bila berada di luar kita diberi dua pilihan. di sana ada budayanya yang tersendiri.
 pilihan pertama, kita terus hanyut dengan budaya sana.
 pilihan kedua, terus mencari kebenaran dengan agama Allah.
if someone free hair before dia fly, then bila pulang ke tanah air. she makes a different with wear a hijab and cover her aurat. kemungkinan menyebabkan orang sekeliling dia rasa hairan dengan perubahan yang telah dilakukan.but, it is a good for her.


no turning back.


some reasons why can be like this.
1st. kita merupakan golongan minoriti bila majoriti tempat yang kita duduk tu, mostly non-muslim.so, feels like a challenge for us.
2nd and others reasons, nanti akan difikirkan oleh pelajar yang belajar di oversea. :)

so,beruntunglah kepada sesiapa yang berada dikalangan orang yang mencari kebenaran.

(ini hanyalah pendapat sahaja. kalau silap, boleh diperbetulkan. asif. )

Tuesday, January 3, 2012

the only one -my sister-

Assalamualaikum wbt.. :)

kali ni entry khas untuk syera. merangkap satu2 nye adik perempuanku. 
in my family, kita berdua je anak perempuan.

okeh, Nurul Syahirah binti Ismail.
today is your birthday. wish u, happy birthday na~.
orang Arab cakap 'sanah helwah'.. eid milad~~


so, ur age now is 17 years old.
means tahun ni kau ada exam yang besar.exam SPM.
exam SPM ni penentu untuk kau kemana halatuju kau lepas ni. bukan macam PMR. kalau result PMR kau aritu tak berapa ok, takpe lagi.. tapi, jangan result SPM okeh.
so, nasihat aku as ur sister, buat betul2 tahun ni. 
fokus kat kelas. buat latihan yang cikgu bagi. tak mau main2 lagi dah.
mana subjek yang lemah tu, tanya la kawan2. kalau tak pun, tanya cikgu. takyah nak segan2. especially subjek math tu. 
kalau aku balik, guna lah peluang yang ada.tanya aku ape yang kau tak faham. especially subjek math and add math la. subjek lain. tengok la dulu.hoho.
SPM sekali je dalam hidup. sama la dengan perkara yang lain.

ingat apa matlamat hidup kau. "mencapai keredhaan Allah kan?"
tapi, macammana kau nak capai matlamat tu.
so, jaga hubungan dengan Allah, jaga hubungan dengan manusia.

solat jaga.paling terbaik, solat di awal waktu. i know u can do it.
baca Quran selalu. baca hari2 okeh.

tak mau buat mak terasa hati okeh.jaga hati mak.mak lah satu2 nye yang kita ada sekarang ni.
tolong, jangan buat mak menangis sebab kau.
tak mau lawan cakap mak. dengar je apa yang mak cakap.
tak mau malas-malas. malas amalan syaitan.
tak mau novel2 online, blogwalking sume tuh.
asyik buat contest je.


tengok2 kan nudin tu. dia tu paling dekat dengan kau.especially dekat sekolah.
dengan sape dia berkawan. because u are also his sister.
jangan asyik gaduh je. 

tak mau sedih-sedih da.
kuatkan hati tu. tak kesah la pasal ape pun..pasal kawan ke. pasal family kita ke.
tu semua ujian Allah. pasal tu la, kau kena dekatkan dengan Allah.
paling best, kalau bangun awal, kau solat tahajud. then, ngadu lah everything kat Dia.
then, perasaan kau akan lega. seriously. cuba buat... :)

ada hadiah kalau result SPM kau bagus.
so, buat betul2. fighting!

so, thats all. 
happy birthday, syera nyoot2...haha.
tengok la nanti. ade hadiah ke tak.