Followers

Monday, December 31, 2012

December- Part 3



Bismillahirrahmanirrahim...

continue from last post.

next, we went to house Prof Ali. sesat at first. 
then, until azan Asr, we went to surau. 

bila nak solat tu, dengar suara imam. macam kenal... huhu.
macam suara Prof Ali, tapi... masih ragu2.
tengah solat tu, still wondering. yes, suara Prof. cam sungguh. 
after solat, imam beri tazkirah. yup, suara memang familiar. we can see actually from the back.
then, confirmed. the imam is our Prof Ali. amazing... :D

kami berimamkan dengan lecturer kami, Prof Ali. :)

Actually, rumah Prof dekat2 situ je. puas pusing area situ sampai 3 kali, i guess.

Then, here we are.

credit to Jeri for make this photo. 

Prof Ali belanja kami dengan Papa John! thanks Prof. :)
banyak jasa Prof pada kami semua. and as a Head of Program Actuarial Science & Risk Management.
dont know how to say. hanya Allah sahaja yang mampu balas jasa Prof. 

gave jubah as a present to Prof. hope Prof like it. :)

**************************************************************

after that, we went to i-city.
actually, nak pergi ke satu tempat yang jual burger bakar. tapi, ramai orang. so, we cancel that activity.

then, went to i-city.
so many peoples, because 25 Disember, a holiday for everyone.



i have a problem when too many people around me. 
so, i just sat at there a moment. somehow, i try to get rid this problem. get tired and got headache when too many peoples. sometimes, boleh jadi pitam. huhu.


"bagus betul. solat kita semua kat surau and masjid. subuh je tak."
"boleh buat lawatan ke masjid lagi tu."
"zohor, di UKM, asar di surau area rumah Prof, maghrib, Masjid Shah Alam. isyak pulak di surau. ":)

**saya sayangkan kawan-kawan saya.** :D (tetibe)


December-Part 2

Bismillahirrahmanirrahim... 

this month, many things we had gone through. 


5 Disember 2012

ziarah our coursemate, Muhaimin at Hospital Serdang. he got an accident with a bus when he want to go class at 8 am. Azie jadi saksi. Jiey and me saw him on the ground. 

syafakallah. moga cepat sembuh. Allah uji dengan ujian ni supaya makin dekat denganNya. moga tabah dan diberi kekuatan.



20 Disember 2012

Last class for this semester and last class with my classmate for all this time. 

with Madam Karmila Hanim. semua datang because we had last test.



after that, we have a ceremony "Penyerahan Kuasa ASRiM" to 3rd year.

we also celebrate birthday Prof Ali. :)

Prof passed a file ASRiM to Akbar Raihan, 3rd year junior and my school's junior. :)



 En Asri kata student actuary nakal2. haha.
(Muhaimin sorang je takde)

with Prof Ali

at last, our cake. di sponsor oleh hamba Allah yang tak nak dikenali. but, i know who. :)
celebrate for us pulak. taknak buat muka sedih because we will meet again, inshaAllah. :D
happy because can see happy face from each other.

<3 ASRiM
2009-2012. (should be 2013)
Everlasting Friendship

jealous tengok gambar ni sebab everyone show a happy face. 


my classmate comment a post on our group at fb, just to state that. "rugi gile sape yang tak dtg last class dgn Prof Ali." (sape tulis eh, tak ingat. tapi sentap, sebab aku x datang. huhu.)

**will miss our moment together in class**


25 Disember 2012

In summary, my classmate and I went to Walimah Ustaz Izzat Amsyar, visit Prof Ali at his house and went to i-city. 

Walimah Ustaz Izzat Amsyar (lecturer Halaqah)

7 girls and 11 boys went to this event. 
convoi with 3 cars. 
on early, we had a problem with transport, but alhamdulillah it settled then. 

his walimah at Dewan Gemilang, UKM. 
Barakallahu lakuma, ustaz... :)



7 girls. 

11 boys



caption Selamat Bercinta Hingga ke Syurga tu. ehemm, a creative idea from Maryam. and i wrote that caption. :)







will be continue...

December-Part 1

Bismillah...



2 Disember 2012

Last day my sister, kak Mazida as our housemate because her contract as a research assisstant was done. Even just 3 months i know her, many things we had done together. 
We had done many things together without others housemate. For example, cabut lalang yang dah makin meninggi depan rumah. Haha. Together with kak dayah.Bila singki dapur tersumbat, kita berdua yang buat. Rasa macam useless bila penat2 buat, singki tu still tersumbat.at last, call plumber. Lap kipas yang dah berhabuk sampai berkilat. Bila buka kipas level 1 je, dah rasa sejuk. The best moment, basuh karpet sama2. Aku, kak mazida and kak dayah. Pagi2 pulak tu. Tak fikir ape yang jiran fikir. Saat yang tak boleh dilupakan. (tengah ingat segala kenangan kita)

Kak mazida, you’re a good sister, you know. Seorang yang ceria, walaupun dalam hati tu ada kesedihan yang orang lain tak tau. Bila akak dah takde, rumah ni sunyi la pulak. ;) pagi2 je, “mak” kita iaitu kak dayah buat sarapan. Orang atas senyap je, tapi kita kat bawah bising2. =D We’re morning person. (Yeke ni). 

Seorang yang particular bab2 kekemasan dan cepat je tak puas hati if anything happen dekat dapur tu. Apa lagi ye. Banyak lagi la. Kita tau you’re close with kak ira and hannan. Tak salah kan, if kita nak sayang akak. Feels like tak layak pulak nak sayang akak. ;)

terima kasih yang tak terhingga sebab be one of chapter in my life. :D

Cukup di situ walaupun ada banyak lagi nak cerita.


kak mazida and kak dayah <3






6 Disember 2012

my birthday on Thursday. cuba buat macam biasa. kebetulan, on this day, my turn to give tazkirah. serious, tak tau nak bagi tazkirah tentang apa. takut drag to another topic. at last, ambil tazkirah from this blog. tentang hakikat hidup (click ini dan ini ). my classmate sang happy birthday and sanah helwah song to me before i give tazkirah. even lagunye bercampur aduk, im touched.:') 
  on that evening, my friends celebrate my birthday at Pizza Hut. rasa macam malas nak pergi because i dont have mood. kiki, mira, yaya, jiey, wani, maryam and me. yang lain tak berkesempatan untuk join because have something else to do. 

terjumpa teacher Rasyidah, cikgu SMASKP dekat Pizza Hut. she sat together with her students. tegur teacher dengan Jiey. Jiey pun kenal dia. at last, Jiey yg banyak cakap dgn teacher sbb jiey kenal teacher. im not famous during school. then, terserempak dgn Asmae, my schoolmate from SMAHMY. jumpa dalam Pizza Hut tu jugak. time ni la jumpa orang yang lama aku tak jumpa. baik punya timing.

this is the last time i celebrate my birthday with my classmate. after this, no more because we will apart. 



presents from ziey, maryam and wani :)
from Saadah :)

cake rainbow from Mijah. love it, mijah. :)
thanks a lot, mijah because u came to our house just to give this present. ;)


on that night, subhanallah. i can see the stars on the sky. love it :) 


 makin tinggi umur kita, makin dekat kita dengan kematian. always ingat akan mati ye fadhilah. supaya awak takkan lupa padaNya. dan tak berani nak buat benda yang Dia tak suka.




9 Disember 2012

balik rumah sebab dah janji dengan Pozie. pozie nak skype dengan mak. nak tengok mak. bila balik rumah je, line streamyx takde. i know you're waiting call from us by skype. i try my best. call TM for fix the service. hari ahad, streamyx dah ok. so, wait for you pulak untuk online. time tu tengahari. last2, aku call kau by phone. alhamdulillah, call tu sampai kat kau and sempat aku cakap suruh ko online. terkejut sebab celcom boleh reach smpai lubnan. kau pun terkejut kan. haha. call for the 2nd time, dah tak boleh nak reach da.

touching moment.
he's cried. tengok je dia nangis. camne aku tau dia nangis. 1st, pozie diam. then, lap air mata. lama jugak pozie mcm tu.dia pandang mak, mak pandang dia. touching. last2, aku pun masuk bilik. punya la nak sorok nangis tu daripada mak n adik2 aku yg lain. heh. lega sebab dapat tunaikan hajat pozie. 

Sunday, December 23, 2012

miss with her

Bismillahirrahmanirrahim...

dia adalah insan teristimewa buat diriku. 

rindukan mak. :'(
aku ingin ber'pillow talk' dengan mak. 
last time aku ber 'pillow talk' with my mom, masa my brother, Didi masuk hospital. thats was the last time.
i wanna share with her. 

ingat lagi, time matriks, aku teramat cemburu kepada kawan-kawan aku. bila nak berpisah dengan mak dan ayah mereka, mereka akan peluk cium mak and ayah. aku... hanya cium tangan mak dan ayah je. 
serious, i am jealous with them.

then, i told my friends, "bestnye peluk cium dengan mak."
my friend said, "aku pernah attend satu ceramah, penceramah tu cakap, peluk cium mak ayah kalau nak berpisah. tak perlu malu dengan orang. takkan kita nak cium parent kita bila mereka dah takde nanti. on that time, mereka dah tak sedar. hug and kiss them sementara mereka masih hidup."

ya, betul tu. takkan bila mak ayah kita dah takde, baru kita nak cium mereka buat kali terakhir.
then, i decide. i wanna do that, even my other siblings not doing that. 

i hug and kiss my mom for the first time when we have a big problem in our family, and on that time, i wanna run from all of those things. its hurt actually. i know, she don't want to let me go. we were cried together. 


after that, hug and kiss my mom menjadi perkara biasa untuk diriku bila nak berpisah. :)

i remember when my brother, Pozie miss with our mom when he at Lubnan.
in our chat, "kak, peluk cium mak untuk aku."
i said, "ok, inshaAllah."
i hug and kiss my mom two times.
for the first time, i hug and kiss her and said jaga kesihatan and all that. 
for the second times,
"yang ni peluk cium dari pozie." she was cried again. 

when i said, "mak,susahnya belajar. rasa macam nak berhenti je. :( "
she will said, "kenapa ni kak. belajar takde yang senang. buat sampai habis. jangan ada rasa nak berhenti." 


mak, akak rindukan mak. :'(


Thursday, December 20, 2012

pujukan

Bismillahirrahmanirrahim...

Sekali lagi, ini yang aku dapat apabila membaca Love Letter from Him tatkala diri dirundung masalah.
secara random, ini yang telah diilhamkanNya kepadaku. :')
dan sebagai pujukan buat diriku ini. 


"Maka hadapkanlah wajahmu dgn lurus kpd agama (Islam); sesuai (fitrah) Allah disebabkan Dia telah menciptakan manusia menurut (fitrah) itu. Tidak ada perubahan pada ciptaan Allah. (Itulah) agama yang lurus,tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui."(30:30)


"Dan apabila Kami berikan sesuatu rahmat kepada  manusia, nescaya mereka gembira dengan (rahmat) itu. Tetapi, apabila mereka ditimpa musibah (bahaya) kerana kesalahan mereka sendiri, seketika itu mereka berputus asa." (30:36)





jangan biarkan kami dalam keadaan berputus asa, Ya Allah.




"Dan tidaklah mereka memerhatikan bahawa Allah yang melapangkan rezeki bagi siapa yg Dia kehendaki dan Dia (pula) yg membatasi (bg siapa yg Dia kehendaki). Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang beriman." (30:37)


"Allah yg menciptakan kamu, kemudian memberimu rezeki, lalu mematikanmu, kemudian menghidupkanmu (kembali)...." (30:40)





~Dan hatiku tenang Ya Allah. :') 

Dia lebih mengetahui segalanya tentang diri kita. dan Dia tahu apa yang terbaik buat diri kita.

Wednesday, December 5, 2012

Bekalan

Assalamualaikum.

nak kongsi satu pengisian daripada buku Penawar Duka Pengubat Sengsara oleh Prof. Madya Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (Dr. Maza)

Hidup ini adalah kembara merentasi benua yang mencabar. Ketakutan dan cabaran menghambat kita di mana-mana. Namun Allah menyediakan pelbagai bekalan kekuatan yang jika dihayati, diselami dan dihirup ke dalam urat nadi akan menjadikan insan sabar dan yakin dalam meneruskan kembara ini. Antara bekalan yang disediakan ialah solat, terutama qiamulail. Esakan dan tangisan rintihan pada malam yang sunyi adalah nikmat yang tidak dapat digambarkan. Air mata rintihan dan pengakuan diri di hadapan Allah atas kelemahan dan dosa juga permohonan doa agar diberikan limpah kurnia, itu semua adalah kenikmatan yang tidak dapat difahami melainkan sesiapa yang merasainya. dalam sebak tangisan itulah insan merasai nikmat menghambakan diri kepada Tuhan Yang Maha Agung. Itulah bekalan dalam merempuh cabaran dan dugaan hidup.

Percayalah kepada doa dan tawakal di samping berusaha menurut prinsip-prinsip agama. Apabila Allah menolong kita, tiada siapa lagi yang dapat melakukan apapun. Pertolongan dan kurnia Allah itu boleh menjelma dalam pelbagai rupa dan bentuk, cuma kita yang selalu jahil untuk memahami kemakbulan doa yang pernah diminta. 

Banyak ungkapan doa yang mengandungi erti yang hebat diajar oleh Rasulullah s.a.w. Tidak perlu ajaran tarekat yang sebahagiannya mencipta wirid dan zikir rekaan sehingga melupai keindahan wirid dan doa yang sahih yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Antara ungkapan doa yang amat menarik jiwa saya ialah doa yang baginda s.a.w ajar:

"Ya Hayyu, Ya Qayyum, dengan rahmat-Mu daku memohon pertolongan. Baikilah seluruh urusanku, dan janganlah Engkau serahkan diriku ini kepadaku walaupun sekelip mata." (Riwayat al-Nasai, dinilai sahih oleh al-Aibani)

Setiap kali ada kesempatan yang baik, di tempat yang baik dan pada waktu yang baik, saya sering mengulangnya, walaupun entah kali ke berapa seratus atau seribu sekalipun. Ya! Jika Allah yang menguruskan urusan kita, tentu aturan yang ditentukan itu akan begitu hebat merentasi andaian mana-mana insan. Namun jika hidup ini hanya bergantung kepada orang lain, kita sering menjadi mangsa. Kita bergantung kepada diri semata-mata, banyak perkara yang kita akan gagal mengendalikannya.

Bagaimanapun apabila kita serahkan agar Allah membantu tanpa ditinggalkan kita walaupun sekelip mata, keajaiban hidup akan berlaku. Usaha adalah tuntutan kehidupan, namun tawakal  yang sebenar adalah jaminan kekuatan dan kesejahteraan. Allah boleh mengatur perjalanan yang disangka tewas oleh manusia, tapi kejayaan yang berlaku. Apa yang disangka kecewa oleh manusia, tapi kejayaan yang berlaku. Apa yang disangka kecewa oleh manusia tapi kebahagiaan yang memenuhi jiwa.

Ajaibnya cinta, ajaibnya tawakal. Semoga Allah tidak meminggirkan kita semua dalam merentasi kehidupan ini.

Sunday, December 2, 2012

hanyalah merak

Hidup yang hanya memikirkan kecantikan diri, adalah falsafah hidup burung merak. Cantiknya lebih, manfaatnya tidak setara. Daging tidak dimakan, burung lain enggan berkawan. Terbang tidak setinggi mana, lagaknya mendabik dada. Merak hanya ada kecantikan yang dimodal untuk dibanggakan...

jika harga diri merak adalah pada cantiknya semata, apakah harga seorang insan juga bergantung kepada paras rupanya? Insan lebih mulia daripada itu....




Be yourself, but be the best of yourself.


from 'Di Hamparan Shamrock Ku seru nama-Mu'
 by Ustaz Hasrizal Abdul Jamil 

Wednesday, November 28, 2012

Industrial Visit to Prudential BSN

Bismillahirrahmanirrahim. 

Doing the best at this moment puts you in the best place for the next moment. (quote)

today, my coursemate and I went to Prudential BSN for the industrial visit that had been managed by us. 
As we know, PruBSN is the top takaful operator based on market share in Malaysia.
we had gave talk from the Appointed Actuary (Mr. Tan Cheu Chau) and Head of Development Product (Mr. Norazman). 

"Product Development and Pricing of Takaful Products"

Mr. Norazman was gave a talk about product development with detailed, meanwhile, Mr. Tan Cheu Chau talked about Pricing of Takaful Products. they gave such a good talk and explanations. they also told us how they are work. 

Mr. Norazman gave a brief about product development which have 5 stages.

Stage 1: product ideas and concept.
 he told us how they brainstorm the idea and not all ideas can be accept.

Stage 2: Feasibility and design. 
they have many process that must be follow such underwriting process, claim process and endorsement process.

Stage 3: Development, Pricing & Approval. 

Stage 4: Implementation and Launch.
 they're promoted new model by campaign, short launch and else. depends to the company.

Stage 5: Monitor & review. 
Lastly, they are monitor by looking at product performances and looking the product going well or not. 

actually, the product development is not an easy job. It is a big job and many things that we must be consider.

He also share the products of PruBSN which are from family takaful and general takaful. Their main driver of company is family takaful products. 

Mr. Tan gave a talk about pricing. the pricing is not an easy job. many things should be consider especially from shareholders and participants. if the premium is too expensive, could be not much people anticipate to buy it. 
they are consider the profit measure based on the pricing from a shareholder's perspective and also other considerations such payback period and market competition.

i think i want to share many things at here, but somehow i don't know how to explain through this. my friends and I got MANY new knowledge from them actually.thanks to Mr. Tan and Mr. Norazman.

we asked many questions such as the technical part from pricing, how PruBSN can be top takaful operators,  about the Shariah part, internship matter and else. They gave us a brief answer and we are satisfied with that answer. 

they suggest to us, maybe there should have one semester or topics that should give by industry people or practitioner to students.


Mr. Tan & Mr. Norazman



yeah, i'm happy for today, of course. there is a feeling that we can get from a new things that we had learned.

**sorry for the grammatical error. i should be improve my english. its a good try for write in english rather than do nothing with my english, right. and it is not just writing though. should be more than that. :)

Tuesday, November 27, 2012

insan terpenting dalam hidup


Bismillahirrahmanirrahim..

Di kala ini, langit tengah menangis. Hujan dengan lebatnya. Alhamdulillah wa syukrilillah.  lama sudah tak update blog dengan perkara yang bermanfaat.maafkan diri ni kerna banyak update tentang diri sendiri sehinggakan diri ni merasa lemah dengan ujian yang berlaku. Adakalanya kita akan berada di atas, adakalanya juga kita berada di bawah. Itulah aturan hidup. Tak semua akan berada di atas. Ingin sekali berkongsi apa yang telah dikongsikan oleh seorang classmate pada pagi tadi.

 Mungkin tajuknya tidaklah se gah tazkirah yang sahabat lain kongsikan.  Ada yang tersenyum pabila dia memulakan percakapannya.

 Apa yang boleh diringkaskan daripada cerita sahabat saya, ianya mengenai seorang ayah yang tidak dipedulikan oleh anak angkat dan anak kandungnya sendiri. Tika usianya telah lanjut, anak kandungnya menghantar ayahnya kepada anak angkatnya yang tidak berada dalam terurus yang mana anak angkatnya seorang kaki judi dan sebagainya.  Sehinggakan satu hari anak angkatnya menipu ayah angkatnya untuk menandatangan satu dokumen yakni dokumen menjual tanah ayahnya dan berjanji akan mengubati penyakit ayah angkatnya itu. Setelah mendapat duit, anak angkatnya menghilang. Akhirnya, si ayah ini di jaga oleh orang luar yang mempunyai belas kasihan dan rasa tanggungjawab terhadap insan lain.


Tika si ayah ini meninggal, beliau sempat berpesan supaya jangan izinkan anak-anaknya melihat jenazahnya. Allah. Begitu sekali hati seorang bapa yang sakit akibat perbuatan anaknya.  Sayu hati bila mendengar kisah ini meskipun kisah ni adalah tipikal di luar. Harap dapat mengambil iktibar dari kisah ini.

Ayah. Walau banyak manapun seorang ayah melakukan kesilapan, seorang anak haruslah memaafkan beliau kerna setiap insan tidak lepas daripada melakukan kesilapan. Ingat akan jasa ayah yang telah diberikan kepada kita sejak kita kecil lagi. Takkan hanya sedikit kesilapan yang dilakukan oleh seorang ayah, kita tak mampu untuk maafkannya untuk seumur hidup. Jangan setelah ayah sudah tiada di dunia, baru hendak menyesal akan perbuatan yang kita lakukan. Hargainya sementara beliau masih hidup. Dan balaslah jasa beliau setakat mana yang kita mampu.

Kisah ni memberi kesan buat diriku kerna aku pun banyak buat kesilapan pada ayahku. Bersyukur kerna ayah masih ada  disisiku berbanding rakanku yang ramai sudah jadi anak yatim. Bersyukur.

“Terima kasih ayah kerna telah membesarkan kami dari kecil lagi dan sanggup bersengkang mata semata-mata untuk mencari rezeki buat kami.” :’)

Saturday, November 17, 2012

can't do it anymore




Allah.
tak mampu nak teruskan.
like a useless person.
can i just stop at here.


next week,
presentation Honour Seminar. 


do thesis yg tak tau pengakhirannya macamana.


i wanna stop.
i wanna crying.


i dunno what to do


i just wanna stop all of this.


actually tak buat manapun.
i dont have anything to boost me up.


seriously, i can't do it anymore.

Sunday, November 4, 2012

Hanya sekadar coretan

Ya Allah
dalam kembara ini Kau mengajarku erti tawakal
pada lambungan dan lenturan awan
ada takut dan harap
ada cemas dan tenang

Ya Allah
terlalu rapuh rupa-rupanya imanku pada-Mu
terlalu jauh penyerahanku pada-Mu
aku takut ya Allah
di mana aku disisi-Mu?

Ya Allah
pimpinlah aku
didiklah aku
terimalah aku
sebagai hambaMu yang yakin
selalu menyerah kepada Mu
dalam apa jua keadaan
di mana jua kedudukan
yang kuharap hanya Kau
rahmat dan pembelaan-Mu

kemudi hatiku kian longlai
pelayaran ini terlalu panjang
kembara seakan tak berhujung
aku lelah..

Kau lah yang Maha Gagah
pada kelemahan dan keletihan ini
kupohon Kau pulihkan
berilah aku kekuatan
untuk ku teruskan perjalanan


originally from Di Mana Dia di Hatiku 
by Ust Pahrol Mohd Juoi

Friday, October 12, 2012

yesterday were history


Premise 1: Yesterdays were histories.
Premise 2: One existed in yesterdays.
Conclusion: One was a history.

Any regrets?
No.

Why?
Because trusting that Allah has better plans for us, just put the heart at peace.

I will only look back to reflect, not to cling on to the memories.
Sayonara jahiliyyah. 

Jahiliyyah in one self is like the chewing gum sticking at your shoes. You get annoyed by it and you'll try to remove it any way possible. 

Trust me, there's nothing sweeter than pouring your heart out, telling Allah all your hopes and wishes and dreams, asking Him to sustain all your needs, thanking Him for every single thing He grants you with. 

Nurfadhilah Ismail is learning the definition of love. The true love, that is.
One should not be worried of not being loved when He has Allah.
I'm nowhere near perfection. The only thing that I know is to strive. I would not be able to reach the level of being perfect. I'm no angel.

How I wonder whether the 'penduduk langit' know my name or not.

Allahu Robbi, put this world in my hand, not in my heart.



originally from hamasahamba

terasa lemah











When those we love hurt us by their words, we feel double the pain. Pain due to their words & pain because we cannot respond in the same way. (sungguh, sakit teramat)










Jika sesekali terasa lemah melangkah, renungilah alam. iAllah, kita akan dpt belajar hidup drpd hidupan yg lain. sungguh menenangkn. :)










bukan pendam, tapi kesabaranku sudah tiada lg buat dirimu.im so sorry.this is my decision.hope all of you can understand.







moga Allah beri kekuatan buat dirimu, fadhilah. :)





Wednesday, October 10, 2012

kurasakan 'sesuatu'


sesuatu?
ianya tidak dapat dikenal pasti
adakah ianya
perasaan? benda?
yang pasti ia susah untuk diungkapkan.

adakah ia satu perasaan
perasaan kehilangan sesuatu,
sesuatu yang berharga
pada diri sendiri mungkin.
yang kita tidak mahu ia hilang.

perasaan sayang? rindu?
kurasa ini pun bukan
tetapi ada sesuatu yang lain.
kurasakan sesuatu yang makin lama
makin jauh dariku,
apakah ia?
ia meninggalkan satu persoalan buat diriku.

Ya Rabbi,
ku tertanya-tanya lagi
apakah ia?
jika ianya adalah iman,
kurayu padaMu,
ku mohon,
jangan ditarik iman yang telah
kau berikan padaku.

amiin~

Amethyst90.
July, 2012

Monday, September 17, 2012

Oh Allah, please hear my voice

Didi: "kak, kau tak dapat cuti ke. " 
me: " :'( "

***************************************************

berdoa agar Didi cepat sembuh.
berdoa agar Allah permudahkan urusan sera jawab exam trial SPM.
berdoa agar Allah permudahkan urusanku, especially in thesis.



i try learn how to smile when the things get harder. :')
but, my smile always become a little bit bitter.





Wednesday, September 5, 2012

Allah uji Didi

30-08-2012

"ermm..actually,probability of his mortality is quite high.BUT, because of he's still young, the antibiotic is respond quickly into his body.because of that, he still can survive until now. " [Dr.Lily]


*************************************************

26-8-2012
dimasukkan ke wad Ortopedik, from HKL to Hosp. Angkatan Tentera Tuanku Mizan (HATTM).

27-8-2012 (3.00pm)
dimasukkan ke ICU.
blood pressure rendah. didi terkena jangkitan kuman.kuman tu lead to nanah di bahagian rectum. nama penyakit tu panjang, something-with-rectum. ada nanah di bahagian rectum. so, kena buang nanah tu.

28-8-2012
operation EUL incision drainage. nanah kat rectum tu dibuang by using this operation.

30-8-2012
do hybrid therapy because Didi have anaerobic bacteria and necrotising vasculitis(sel tisu mati).

31-8-2012
discharged from ICU.transfer to Wad Pembedahan Lelaki. alhamdulillah.

3-9-2012
do hybrid therapy again.


sera: "asal tak amik gambar masa didi kat dalam ICU."
me: "tak sanggup.nak buat ape amik gambar dia time tengah teruk.berselirat wayar dengan tiub kat badan dia."

alhamdulillah, after 1 week in ICU, Didi dipindahkan ke dalam Wad Pembedahan Lelaki

tak boleh nak cukur didi time di ICU.
this time je yang boleh. he said, "aku rimasla dengan muka aku ni."

sera study for her trial. sera tak dapat tahan bila tengok didi dalam ICU. she's crying a lot.
buat yang terbaik sera for your trial SPM.


tak pernah terfikir langsung keadaan didi will be worse like that. im speechless bila tengok dia kat dalam ICU. i have no experience how to treat a patient especially when the patient is my brother. he's crying when he see me. i don't know what to do at that time. i just see my sis-in-law do everything to him. makan, minum, lap muka didi, adjust katil didi supaya dia selesa, tenangkan dia bila dia sakit, give him spirit. after that, i learn from her. she's pregnant now. tak nak susahkan dia. kalau nak bercakap dengan didi, kena dekatkan telinga dekat mulut didi. sepatutnya, time dia masuk ICU tu, adalah waktu cuti dia untuk balik rumah mak ayah.then, cuti dia tu spend kat dalam hospital. 

first time aku nampak didi kat ICU tu, speechless. hanya 'Ya Allah' yg ku mampu ungkapkan ketika itu. bila rasa nak nangis, aku akan keluar dari ICU tu. menangis depan didi? jatuhla maruah aku sbg sorang adik... nope. kena tunjuk yg aku ni strong... kalau aku tak strong, didi pun tak strong la kan.

i call my mom."mak, datang hospital. keadaan didi teruk." then, i cannot say any words.(senyap) *cuba tahan dari menangis*
mak: "kak..."
me: crying. "mak...datang la cepat.kesian didi."crying again.

sometimes, perangai didi macam budak2. nak itu, tak nak ni. after he do hybrid therapy, he is smile. when we said, "didi, harini kau kena puasa." dia tanya, "besok, ade operation ke"
angguk je la kan.
then, dia buat muka sedih sambil geleng-geleng kepala.

"taknak operate lagi.sakit."
aku: "didi, kau kena buat operation tu kalau nak sembuh cepat.everything depends on you.kena kuatlah. tak boleh la lemah semangat macam ni."

kak fie: "abang, abang ade baby 4 bulan sekarang ni.please, janganlah macam ni."

ada satu hari tu, waktu melawat. staff nurse sibuk la nak dressing didi and cuci luka didi time tu. kalau dressing dgn cuci luka tu kejap takpe lah, tapi take time.masa melawat time tu tinggal 15 minit je. geram betul dengan staff nurse tu.nape buat dressing time waktu melawat.pagi tu kan ade. sempat bagi makan je.itupun, didi tengah menahan sakit.

blood pressure didi rendah. dekat luka didi tu ada necrotising vasculitis. sel-sel tisu banyak yang dah mati. dr bagi dua pilihan.

"first, he will do hybrid therapy. if this therapy is not effective, then we will do operation wound debrydment."kata Dr Lily.

alhamdulillah, didi ok dengan hybrid therapy. so, he don't need to do the operation. lucky you didi. 

tanya didi, macammana hybrid therapy tu?
didi jawab: "masuk dalam chamber.chamber tu macam kapal selam. ibarat menyelam dalam laut sedalam 18 meter. pressure dia tinggi. chamber tu full with oxygen. "

yelah kan, dr ade cakap, dekat luka didi tu ade anaerobic bacteria which full with carbon dioxide.

when Dr Lily said, probability of his mortality is quite high, i keep asking to my sis-in-law. why Dr said like that. she can't answer me. she just stare at ICU and crying. sorry, kak fie. i will not ask again.

i hope, didi tabahkan hati dan kuatkan semangat. didi, cepatlah sembuh. ya Allah, kau perkenankanlah doa aku terhadap didi.

cuba menahan air mata dari tumpah bila saat didi sedang menahan kesakitan. i don't know how to imagine betapa sakitnya dia menahan sakit tu.