Followers

Saturday, December 31, 2011

end of semester 5

assalamualaikum wbt .. :)

tajuk post kemain lagi ye.
actually, final exam pun tak start lagi.
will be start on 3rd January 2012.

my exam schedule will be start on 11 January.
dah tak lama dah. pejam celik pejam celik, besok dah 11hb.
oh, scary sungguh...huu~

okeh. 
orang Melayu cakap, usaha sungguh2!
orang mat saleh cakap, good luck!
orang Arab cakap, Ma'at Taufiq wanNajah!
orang jepun cakap, ganbatte kudasai!
orang korea cakap, .... (ah, tetiba tak ingat. ke tak tau...tapi, ape eh)

11 Jan 2012- Risk Theory
16 Jan 2012 - Mathematical Statistics
17 jan 2012 - Life Contingency I
18 jan 2012 - Business Management
20 Jan 2012 - Investment Analysis & Portfolio

wish to my friends and me.
goodluck. do the best. may Allah do the rest.
buat sehabis baik okeh... :)

****************************************************************

eh, tetiba dengar bunga api kat sini. ade jugak eh. haha.

anyway, 

Welcome! 2012...

hakikat hidup (cont.)

assalamualaikum wbt.. :) 

tepat pukul 12 malam ni, tahun 2011 akan berakhir dan diganti dengan tahun 2012.
makin lama, nombor tahun akan bertambah, umur pun makin bertambah, ajal pun makin tiba. mana tau, malam ni nyawa kita diambil?
 who knows?
 Allah je yang tau. macammana bekalan yang kita nak bawak di akhirat kelak. cukup tak... (muhasabah.banyak lagi bekalan yang perlu dicari.huhu~)

ok now.
sambung balik untuk hakikat hidup yang tak sempat nak habis haritu.

okeh.

Hakikat #3
Hidup untuk diuji.

cakap pasal ujian, terfikir. ada ke orang yang tak pernah diuji?
setiap orang akan diuji dan ujian itulah yang akan menguji tahap keimanan kita dan sebanyak mana kita berpegang teguh pada Allah.

[Surah al-An'am: 165] --> mengenai kesenangan dan kesusahan.

kalau cakap pasal kesenangan, mesti fikir tentang orang yang banyak harta.
kalau cakap pasal kesusahan. mesti fikir tentang dengan orang yang tak banyak harta.
actually, kesenangan dan kesusahan bukanlah bergantung pada harta semata2, tapi boleh jadi dalam bentuk yang lain.
orang yang senang, akan diuji macammana dia handle harta yang dia ada dan kesenangan yang dia miliki. samaada dia bersyukur dengan nikmat itu ataupun tak.

[Surah Hud: 7] --> mengenai keikhlasan dan ketaatan.

mengenai keikhlasan dan ketaatan, sejauh mana kita taat dan ikut pada perintah Allah tak kira apa jua keadaan pun.
dan. sejauh mana keikhlasan kita.



Hakikat #4
Nasib di tangan sendiri.

rujuk [surah Ar-Ra'du:11]

kita diciptakan dengan potensi dan kuasa memilih.
dan, kita memilih pun berdasarkan kehendak kita.
bermakna, orang yang bertanggungjawab pada diri kita adalah diri sendiri.
-kisah dalam surah al-Ankabut.
   --> orang bawah menyalahkan orang atasan.

dengan potensi yang kita ada ni, pelbagai ujian yang akan ada.
contohnya, hasutan syaitan, hawa nafsu dan tuntutan Quran dan Hadis.

contoh:
exam. majority of us akan study betul2 bila exam tu dah nak dekat. contoh lagi 2 hari nak exam, time tu baru kita start dengan exam.
sebelum 2 hari tu, actually boleh je kita nak study betul2.
tapi, dengan ada nya hasutan syaitan, nafsu nak tidur, online, dan macam2 lagi, study kita tu pun jadi tertangguh. at the end, jadilah study last minute. malam nak exam baru pulun habis2...
cara belajar last minute pun actually tak berape bagus, tapi ade je orang yang boleh perform even study last minute.hurmm...

tengok ni. --> jawapan untuk bila diuji dengan ujian.


p/s: tak cukup idea, nanti2 update balik entry ni. (tengok, tangguh lagi.apa nak jadi la ni)

Wednesday, December 28, 2011

hakikat H I D U P

assalamualaikum wbt.. :)

baru habis study risk theory. yelah, study week la katekan. time ni la baru nak study betul2. kalau tak, sebelum ni penuh dengan assignments and tests. dah la fadhilah, semua ni alasan semata2... boleh je kau study time tu, tapi tak pernah nak hargai masa yang ada.

okeh! kali ni nak story tentang hakikat hidup.
just for my information and for those yang terserempak dengan blog ni...(yela, blog tak femes mane pun)

bak kata orang "sharing is caring". so, ni kira nak share lah. :)

from my note yang disalin dengan penuh konsentrasi, hidup ni ade 4 hakikat tujuan hidup kita.

#hakikat pertama:
 Dunia ni hanya mainan. 

boleh rujuk [al Hadid:20]

jka kita hidup hanya pada mainan dan hiburan semata-mata, maka rosaklah iman. contoh dah banyak sekarang ni. especially kat luar sana.

nak tau tak, kebahagiaan yang sebenar dan hakiki adalah berada dengan Islam. kebahagiaan datang dengan Islam.
bila Islam hilang dalam diri, kita takkan dapat bahagia yang sebenar. betul. percayalah~
bahagia tu hanya dekat dunia je. kita nak bahagia dekat kehidupan yang lagi satu tu.bahagia yang kekal abadi.

dunia ni ibarat bangkai.tak bernilai.
macammana kita pandang bangkai, macam tu lah kita pandang dunia.

nak tau tak, kita sebenarnya, tak layak nak persoalkan apa yang Allah tetapkan untuk kita.
analogi:

contoh la kan.
kita nak pinjam pen kat kawan. kawan kita pun bagi la pen. tapi pen yang dia bagi tu, pen yang sikit je dakwatnya.tambah lagi, time tu kita nak tulis banyak. mesti kita tanya kawan kita.

"nape kau bagi pen yang dakwatnya sikit tapi tak bagi pen yang banyak dakwatnya?"

dakwat = umur.

contoh la. kita dah rasa ajal kita nak dekat.(eg: kanser yang bleh bawak maut) tapi time tu lah kita nak kembali pada Allah. then, kita minta pada Allah, panjangkan umurku. banyak lagi amalan yang aku tak buat.
kita tak layak minta pada Allah.seriously.



Hakikat #2
mati itu pasti.

rujuk pada [3:185]

mati. takde sape yang boleh lari dari ni. nyorok lah kat mana pun.kalau ajal kita dah sampai time tu, time tu jugaklah nyawa kita diambil.tak kira lah samaada kita dah ready atau tak.

tak boleh nak cakap pada maut yang dah sampai. "tunggu jap." tak boleh.

"setiap yang datang itu dekat." (Abdullah Ibn Mas'ud)

maksudnya, macammana jauh pun mati tu, hakikatnya dia adalah dekat. mati tu lagi pasti daripada kahwin yang tak pasti.

"cukuplah maut itu sebagai peringatan."
tanya pada diri:

"duit dalam akaun akhirat tu dah banyak ke belum?" 

jom, sama2 muhasabah.

just for reminder. for me and you for those read this.

2 lagi hakikat hidup akan disambung pada entry yang akan datang...

Wednesday, December 21, 2011

just a m e m o r y

Assalamualaikum wbt.. :)


9-12 Disember 2011


pada tarikh ni, saya jadi ajk dan fasilitator untuk Kem Remaja Muslim 2011 di Kem el-Azzhar, Morib.


saya telah  mengambil risiko sebab pada 12hb saya ada test risk theory. it will carry 20%. tapi, saya nak jugak pergi handle adik2 ni. before pergi kem ni, dah study sikit and tanya pada my friends which part yang saya tak faham. time pergi kem ni pun bawak buku. after habis program untuk satu hari, malam tu, before tidur saya akan study sikit. 


betul la. bila masa yang kita ada tu sedikit, time tu la kita rasa appreciate sungguh masa yang kita ada.
i was always remember to my group. kami buat kem ni, bukan untuk kami. tapi untuk kamu semua.
berjaya atau tak kem ni, semua bergantung pada adik2 semua.


kami hanya berharap pada masa akan datang, Islam akan bangkit semula.
usaha kami hanyalah sedikit kalau nak dibandingkan usaha2 yang telah dilakukan oleh  nabi2 dan para sahabat.







tak sempat bersama adik2 sampai penutup sebab pagi 12hb tu, kami balik ke nilai untuk tanggungjawab yang lagi satu. yakni as a student.


saya hanya berharap pada Allah, Allah akan bantu saya untuk jawab test ni. saya dah usaha and apa yang saya buat ni bukanlah untuk mencari pengalaman dan seronok semata2, tetapi hanya keranaMu ya Allah.


so, da dah dapat result test hari tu. honestly, ade soalan yang susah. tak boleh nak jawab. alhamdulillah. walaupun result saya takde la hebat mane pun, tapi,saya bersyukur.


"Allah does not look at how good you can be or how excellent you are... BUT, He looks at how much you DO to be the best in His View."

Tuesday, December 20, 2011

h a v e a b l a s t

assalamualaikum .. :)

since dah lama tak update blog, i will share what happen on this month. 

6 Disember 2011

ape special nya tarikh ni?
oh.pada hari ni, adalah birthday saya yang ke-21.
xde la tua sangat.
tarikh ni jugak special sebab ada test.
i will expect my friends will not remember my birthday because everyone will focus on the test Life Contingency I.
so, tak kesah pun.yg wish pun pada malam itu.hanyalah 2 orang.tak termasuk dalam fb la.yg send message by phone.thanks hannan sebab ingat birthday aku. terharu jap. 2nd person is my classmate. my classmate yg merangkap housemate tak wish pun malam tu. as i said, all of us focus on test tomorrow. tapi, nak cakap jugak.tak kesah pun sebenarnya.
tomorrow. 6 Disember.
after test LC I, my classmate wish me.thanks u all.
tapi kan, nampak muka classmate yang agak terkejut today is my birthday.dorang terus keluar dari class. i stay on that class. and on that day also, my turn to cook. on Tuesday. haha.
my partner, Jiey message me..

"malam ni ktorang ade training. kita masak sup je la."

message nye agak pelik di sini. 
i was thinking.

"sejak bila dorang training hari selasa.selalunya hari rabu."

tanya balik dorang. dorang cakap training for new team.3 of my classmate do business herbalife.the training that i've said is training herbalife.
balik je rumah, masak la sup.tanya pada yang pakar dalam rumah sewa ni sebab saya tak pandai masak sup.(tak payah nak gelak ye di sini)
so, proses main experiment masak sup.at last, tak jadi sangat sup nye.colour nye tak sama dgn sup yang biasa.sebab kami tak guna sup bunjut.kami guna perencah sup.so, thats why colour dia berbeza.
(agak sedih ye di sini)
tapi, rasanya still same dengan sup yang biasa tu.
after makan, wani sibuk2 cakap ada training jap lagi. 
wani masuk bilik. saya baru nak bukak laptop.
after that.

they sang "happy birthday" to me with a cake and one box.
i just terkesima seketika ye di situ.tak tau nak cakap ape.
sume org mintak response from me.
i just no response. just cakap.thanks guys.susah2 je la korang ni.beli cake.beli one apple yg serupa macam big apple.cuma name je lain.

so, this is my cake.


 and this is our one apple.


cake di atas tu terbiar je.tak makan pun. kitorang makan one apple sampai tak larat nak makan.
buat banyak games pun, one apple tu still tak abis gak.
at last. main lat tali tamplom. sape yg major buat benda yang same. dia kena makan. haha.cadangan game ni adalah saadah.thanks adah.
kami tak sampai hati nk bagi oneapple ni kt housemate yg lain sebab rupanya dah agak tak senonoh ye.
so, akhirnya. habis juga one apple tapi dengan perut yg dah penuh dan tak larat nak bangun.
yang tinggal hanyalah muffin durian. (sungguh lah, for me. durian tak sesuai buat muffin.)

yang tinggal. hanyalah cake. cake tu dapat makan sikit je sebab perut da tak dapat menampung cake tu.so, just leave it to my housemate yang lain. esoknye, makan cake tu lagi.

for your info, this is 1st time, i celebrate my birthday.
tak kesah la korang tak ingat birthday aku pun. tapi cake mesti ada. (ceh, materialistik betul.)

wani said: "today is your sweet day." sebab makan benda yang manis.
jiey said: "arini rezeki banyak untuk kau." .ye.sebab tetibe e ayah dia datang umah kami. bagi segala macam makanan. alhamdulillah.amin.

my wish on my birthday is:

"i hope Allah always give me strength on what i've done."

syukur, alhamdulillah. masih diberi kesempatan untuk buat amal.
teringat akan kata2 ni. "makin tinggi umur kita, makin dekat kita dengan kematian. always ingat akan mati ye fadhilah. supaya awak takkan lupa padaNya. dan tak berani nak buat benda yang Dia tak suka.

r a n d o m

assalamualaikum wbt... :)

lame sudah tak tulis dalam blog ni. 
kalau cakap busy, sume orang busy.
tapi, hari ni rasa macam nak free kan diri ni dari segala bagai.
last week, baru habis segala assignments, research proposal n tests.
habis je semua tu, rasa macam dah habis final. 
tp final pun belum lagi. will be start on January.
jadual pun da keluar.