Followers

Saturday, November 19, 2011

penyelamat vs perosak

Al-Bukhari dan at-Tirmizi meriwayatkan daripada an-Nu'man bin Basyir r.a, daripada Nabi s.a.w, baginda bersabda:


"Perumpamaan orang yang menjaga batasan Allah dan orang yang terjebak melanggarnya seumpama sekumpulan manusia yang membuat cabutan undi di atas sebuah kapal. Sebahagian mereka memperolehi bahagian atas kapal dan sebahagian lagi memperolehi bahagian bawahnya. Kumpulan yang berada dibawah, apabila mereka mengambil air, mereka melintasi kumpulan yang di atas. Oleh itu mereka berkata: Alangkah baiknya kalau kita menebuk bahagian kita ini dan kita tidak mengganggu orang di atas kita. Sekiranya orang di atas membiarkan mereka melakukan apa yang mereka mahukan itu,, mereka semua pasti binasa. Sekiranya orang di atas menghalang, mereka selamat dan semua selamat."


Hadis ni mengibaratkan perbuatan kumpulan dibawah should be dikawal oleh kumpulan di atas. 
from this hadis, we can see kumpulan bawah nak merosakkan keamanan kapal tu. 


apa yang boleh difahami from this hadis,


kumpulan yang berada di atas : kumpulan penyelamat
kumpulan yang berada di bawah: kumpulan perosak.


kalau kumpulan yang berada di atas tu membiarkan apa yang kumpulan bawah buat, maybe kerosakan yang akan dilakukan akan mejadi besar. means lubang tu akan menjadi besar.


and at last, kpal tu akan mejadi karam, pabila no one menghalang perbuataan kumpulan perosak itu.



Thursday, November 17, 2011

busy!

assalamualaikum wbt ... :)


my lecturer said i'm a serious person.(tetiba)


kepala dah agak buntu sekarang ni. rehat sebentar bersama new entry.. :)


selepas pulang dari kelas Halaqah tadi, habis pukul 8. terdapat perbualan antara kami.


dalam kereta J.


J: hari ni Fatimah Syarha dengan Asyraf Muslim datang.
F: yeke.... best nya. tajuk apa yang dorang sampaikan.
J: Asyraf Muslim sampaikan tajuk sihir. Fatimah Syarha tak pasti. tapi dorang bukan sama dewan tapi berlainan dewan. kena compete la...sepatutnya tak boleh la buat 2 figure dalam 1 masa.
A: jom kita pergi kejap.nak dengar.
W: tak payah la. kita balik je.


semua senyap. menyedari hakikat besok ada bermacam2 perkara yang perlu dibuat.


time makan.


A: saya tertanya2 sapa Asyraf Muslim?
W: tak payah tau A. maksiat.
A: dia bukan maksiat. dia manusia la.
W: yela. dia pelakon. handsome, baik. nanti A terpikat. tu yang kata maksiat. dia dah kawin dah pun.


.........................................................................................


F: nape la time ade event macam ni kita asyik tak boleh nak attend je. 
Y: kena sedar. dah tahun 3 dah kita. kerja pun makin melambak.bukan tahun 1 lagi.
F: huhu. tahun 3 dah. terasa macam every week kita ada final exam. waa~




yosh! besok ada test investment. kelas full until 7 pm. gap hanya untuk solat je la.
Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku... amiin~







Tuesday, November 8, 2011

stanza cinta

assalamualaikum wbt... :)

"semuanya telah direncanakan oleh Allah. kita ni hanya seorang pelakon yang membawa watak masing2.skrip dan jalan cerita adalah dari Allah s.w.t...." ~stanza cinta~

rasa banyak perkara yang dapat bila tengok cerita ni. patutlah, my lecturer always said about this drama...

sehebat manapun kamu merancang hidup. hidup sebenarnya tidak merancang sesuatu untukmu.

Wednesday, November 2, 2011

very meaningful...



sama ada nak gugur macam daun-daun lain atau
berpegang kukuh pada dahan di saat angin bertiup kuat...


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tomorrow: test mathematical statistics..