Followers

Tuesday, October 25, 2011

Palestine Talk

assalamualaikum... :)


lama sudah tak ber'update'.  


baru habis test 1, Life Contingency. jawab test, tp macam jawab final exam. huh~ no comment about this.
 esok cuti, Deepavali. next week ada 2 test lagi. yeah! 


sepanjang blog ni tak ber'update', banyak benda yang dah berlaku means everything contohnya, event  and rasa nak share dengan apa yang dah dapat.


one of them is about Palestine Talk by YDP MPP UniMAS; akh Mus'ab Muzahar. memang ramai yang pergi talk time tu sampai ada yang duduk di tangga plus ada jugak yang berdiri. ni bermaksud, ramai yang peduli tentang Palestine.amiin...


ini antara yang dapat di catit.
dalam misi ke Gaza ni, ada 11 orang yang terpilih. antaranya, akh Mus'ab and he's the one student yang dapat pergi. sungguh beruntung. many things yang dia share especially pengalamannya nak pergi ke sana. diuji dengan pelbagai ujian dan akhirnya dapat menjejakkan kaki ke Semenanjung Gaza dengan sorang diri. tapi berjumpa kembali dengan 10 orang lagi.  kisah lanjut ada pada blog beliau. -->  http://misimuspalestina.blogspot.com


*Semenanjung Gaza ni beliau ibaratkan seperti Negeri Terengganu besarnya. dan berada di pesisiran Laut Mediterranean. 


*kenderaan utama mereka di sana adalah keldai.


* gambar syuhada' akan dipamerkan seperti iklan dan gambar ini akan sering ditukar. 


*mereka dibenarkan mencari ikan di laut Mediterranean hanya sejauh 3 km sahaja. if more than that, mereka akan ditembak oleh Zionis.


*mahasiswa Palestin, Islamic University of Gaza(IUG) always berjaga-jaga. 


*pada tahun 2008, IUG di bom tetapi hanya separuh tempat sahaja yang musnah. tempat itu di bom dengan alasan tempat tersebut adalah tempat markas tentera Hamas. 


*wang yang disalurkan oleh rakyat Malaysia untuk Palestine digunakan seperti membuat kolam air tawar, kilang roti, dan pelbagai lagi. so, jangan risau for those yang menyumbang if ada tanya:


"smpai ke duit yang aku sumbang dekat Palestine tu?"


"InsyaAllah, sampai."


mereka berkata, "apa yang kami perlukan adalah wang yang berkat. yang boleh membantu kami di sini."


mereka berjuang untuk dapatkan BaitulMaqdis tetapi kita? apa yang dapat kita perjuangkan?




"kita hidup dengan apa yang kita dapat, kita membina kehidupan dengan apa yang kita berikan."





No comments: