Followers

Saturday, September 24, 2011

mildstone

assalamualaikum wbt. :)


terasa macam banyak input yang dapat from my lecturer dan terasa nak share to reader. dia berceritakan mengenai kehidupan yang kita lalui. but this story is based on my lecturer's experience.


tak nak cerita panjang2, just straight to the story k.. :)


pernah tak kita ditanya kawan kita. contohnya macam ni.


tina: "minah, aku rasa aku tak puas lah."
minah: "kau tak puas dengan ape. ce citer sikit."
tina: "takde lah, aku tak puas lah dengan hidup aku ni. memang lah. semua benda aku dah dapat. kalau anak aku mintak aku belikan kereta, sekarang jugak aku boleh beli dengan cash. tapi, semua tu aku masih rasa macam something."


kalau kita ditanya soalan ni, apa yang patut kita jawab.


maybe ada yang cakap.
"banyakkan ibadat. yela, dah puas kejar dunia.kejar la akhirat pulak."


and maybe ada yang akan menjawab, 
"bertaubat"


jawapannya semuanya betul. takde sape yang salah. akhirat tu, sememangnya kita kena kejar. kena dapatkannya.






tapi disini, nak cerita mengenai mildstone. tau tak ape tu mildstone. mildstone ni macam penanda aras.


contohnya orang yang nak buat business, they will find loan to make it. bila nak buat loan, of course kena buat business plan. 
dalam business plan tu, ada macam2. misi, objektif and else.


business plan yang dibuat tu bukan sahaja diguna untuk dapatkan loan. tapi dia boleh digunakan untuk diri dan company yang dibina.


for example. 
dalam masa 5 tahun, company ni mesti kena ada 25 outlets.


so, 25 outlets tu adalah matlamat company tu in 5 years from now.


matlamat = mildstone.


so, when after 5 years, the company dah ada 25 outlets. so, matlamat / mildstone company tu dah tercapai. then, from this. we can satisfy with our achievement.
get it? 


so, we can apply this analogy in our life.


what is our mildstone?


nak dapatkan 1st class degree?
nak kaya?
nak dapatkan kereta mewah?
nak dapatkan rumah besar?
nak dapat anak ramai?


kalau kereta mewah yang kita inginkan. then, after we get that car. what will we do. rehat sepanjang hidup kita with do nothing?


mestilah tak kan.


so, what is our mildstone? 
jom, kita fikir-fikirkan.... :)


*watak di atas hanyalah rekaan semata2...


*AllahKnowsBest*

No comments: