Followers

Friday, September 23, 2011

cdf = pembelajaran sepanjang hayat

assalamualaikum ...... :D


 bak kata my lecturer, ilmu ni kalau setakat belajar dengan hanya mendengar, kita takkan dapat 100% ilmu tersebut. kalau nak dapat 100%, kita perlu share ilmu yang kita dapat pada orang lain.


so, waktu subject mathematical statistics, yang mengajar kami adalah En. Rosli. pelik jugak, because he said before, this semester, he will continue his study in PhD.but, this semester he  teach us only and try to finish our syllabus before december. he is one of my favourite lecturer... :D


on 1st day he teach us, he just refresh what have we learn before. most of this subject, we have learn in statistics subject.


and as usual, he will story to us. and many story have he share with us. 
rasa macam masa kuliah tu lame sangat sebab banyak sangat story yang dia cerita.


ada satu kisah En Rosli bercerita pada kami dan membuatkan saya berfikir.
betullah, hati kita ni, Allah yang pegang. dan hidayah juga, Allah jua lah yang mampu memberi.


kisah Ali dan Abu.mereka berdua berkawan.
Ali dan Abu mempunyai perangai yang kontra.
Ali agak sosial orangnya sehinggakan tiada maksiat yang dia tak pernah buat.
manakala Abu pula seorang yang baik akhlaknya dan tidak melakukan maksiat, sentiasa solat berjemaah di masjid..sorang hafiz yang menghafal ayat Quran dan hadis.
Abu pernah ditanya oleh Ali.


Ali: "dosa ape yang paling besar kau pernah buat?"
Abu: "dosa paling besar yang pernah aku buat adalah solat di hujung waktu."
Abu bertanya soalan yang sama pada Ali."kau pulak?"
Ali:  "hmm, aku...semua dosa aku buat."


Abu dan Ali meneruskan kehidupan mereka seperti biasa. Abu dengan ibadahnya dan Ali dengan segala maksiatnya.
pada satu hari, Ali berkata pada Abu.


Ali: "aku dah bosan la dengan apa yang aku dah buat ni.aku dah rasa taknak buat dah semua ni."
Abu: "kenapa pulak"
Ali: "yelah, benda yang aku buat ni semuanya dah tak best dah bagi aku."
Abu: "yeke, kalau aku nak try yang kau buat boleh."
Ali: "eh, kau ni. nak cuba pulak,.betul ke.kau nak cuba apa dulu."
Abu: "aku nak try merokok la dulu. nak jugak rasa orang yang merokok ni camne.kalau orang tanya aku, aku boleh jawab."


Ali pun mengajar Abu. pada mulanya Ali batuk2 ketika merokok. kemudiannya, dia terasa seperti berada di awang-awangan pabila merokok.
Ali tidak lagi melakukan maksiat. dia mula untuk belajar solat dan ibadah yang lain.
Abu pula, pelbagai maksiat yang telah dicuba. Ali merasakan Abu telah jauh pergi.


Ali: "Abu, aku rasa kau ni dah jauh pergi.aku nampak kau dah tak macam dulu."
Abu: "yeke. takdelah. aku macam biasa je."
Ali: "macammane dgn hafalan Quran n hadis kau..still ingat lagi tak."
Abu: "ingat tapi tak semua lah."




Kehidupan Abu sekarang sudah berbeza dengan kehidupannya yang dahulu. jika ada orang yang menegurnya, pasti pelbagai hujah yang akan diberikan.


berbeza dengan kehidupan Ali, dia sudah tidak melakukan segala maksiat dan cuba untuk menjauhkan darinya.


hmm, pengajaran di sini. kehidupan kita masih panjang. macam continuous distribution function. akan berterusan...


hati kita tiada siapa mampu duga. Allah boleh tarik balik hidayahNya bila2 masa sahaja.
dengan sebab tu lah, kita hendaklah sentiasa berdoa kepada Allah, agar pelihara hidayah yang telah diberikan kepada kita. 


*kisah di atas adalah kisah benar tetapi nama watak adalah hanyalah rekaan semata2.

No comments: