Followers

Friday, September 30, 2011

exercise

assalamualaikum... :)

mood masih nak update entry walaupun dah penat.
hari ni, kelas dari pagi sampai ke malam. tapi takde la straight.nak ceritanya apa yang jadi penat macam ni.
takde ape. just berjalan kaki dari akasia to campus malam2 with my housemate merangkap as my coursemate.
ada yang muka masam bila dah nak sampai sebab rasa macam nak pitam.
but, still teruskan perjalanan sehingga sampai ke kelas halaqah.
sampai kelas je, kena greeting with friends.

"tahniah, kerana berjaya hadirkan diri ke kelas. "

dalam hati, "perli ke apa."

tapi kan, memang rasa lain la.
time jalan tu , memang dah berpeluh. tup2, masuk kelas je. kelas ber 'aircond'.
memang contra habis. tak tercakap lah time tu.
yelah, dah lama tak jalan pergi kampus..

tapi, best gak. angin malam best sikit.

then, ustaz yang mengajar kami ni cakap, sepatutnya kena ada perbualan dua hala.
so, nak dipendekkan cerita. kena lah present. he said, present in arabic. tak mau english2 ni..kalau boleh kurangkan english. tak adil.

"saya nak kamu semua present dalam arabic. saya rasa macam tak adil pulak student fakulti sains boleh bercakap other language from arabic.yang student Quran Sunnah tu kena cakap arab."

"diorang lain, buku semua in arabic. memang la kena belajar in arabic. kitorang lain."

okeh, mula lah sesi tak-nak-cakap-arab.

then, ustaz cakap. "rugi tau, kalau tak apply bahasa arab. dulu, semua ilmu dalam arab."

kelas jadi senyap balik.

so, my group will present next week about mu'tazilah.

*actually, teringin nak improve my language. in arabic and english...huhu*




Monday, September 26, 2011

::berterusan::

assalamualaikum wbt.... :)


alhamdulillah, hari ni ada 1 kuliah saje. risk theory by Dr. Rose. tu pun sejam je. 
KARSIS pun dah bermula.. KARSIS stand for Karnival Siswa. :D


relax kan diri dengan tengok fresh flower. rasa segar je mata bila tengok bunga ni. :)




tiada cerita menarik yang ingin diceritakan. tetapi, ada sesuatu yang ingin dikongsikan.


pernah satu ketika dahulu, ditanya seorang kawan.


"perkara apa yang kau nak sangat lakukan"


saya pun berfikir. apa yang saya nak ye..


"istiqamah. nak istiqamah dengan apa yang dah aku buat. "


ni pun merupakan salah satu perkara yang nak sangat buat dan konsisten.


nak cerita sikit mengenai istiqamah.
istiqamah ni means kita buat sesuatu perkara tu dengan berterusan. 


contoh 1: solat di awal waktu.
 kadang2, solat kita pun tak konsisten. kejap awal waktu, kejap tengah waktu, kejap di hujung waktu. 
macammana nak solat di awal waktu dan beristiqamah dengan solat di awal waktu..banyak benda yang kita kena lawan. especially nafsu dan sifat malas kita serta hasutan syaitan. right? 


entah lah. kalau diikutkan, bukan saya sorang sahaja menghadapi masalah yang same. majoriti orang di luar sana pun masih fail dalam bab beristiqamah. 


contoh 2: beristiqamah dalam study.
macammana kita nak kekalkan belajar selama 4 jam sehari.. revise satu topik, before and after belajar. 


kadang2, kita senang nak mulakan sesuatu perkara, tetapi susah nak kekalkan.
tapi, ada juga perkara yang susah kita nak mulakan sebab banyak cabaran dan halangan yang kita kena tempuh. 


hmm, saya memang ada konfliks ni. memang payah.
 teringat satu hadis mengenai istiqamah ni.



Daripada Sufyan bin Abdillah radhiyallahu ‘anhu mengatakan,
(maksudnya): “Aku berkata, ‘Wahai Rasulullah, khabarkan kepadaku tentang Islam suatu ucapan yang aku tidak akan bertanya lagi mengenainya kepada seorang pun selainmu.’ Baginda bersabda: Katakanlah, “Aku beriman kepada Allah, kemudian beristiqamahlah!” (Hadis riwayat Muslim)








Saturday, September 24, 2011

mildstone

assalamualaikum wbt. :)


terasa macam banyak input yang dapat from my lecturer dan terasa nak share to reader. dia berceritakan mengenai kehidupan yang kita lalui. but this story is based on my lecturer's experience.


tak nak cerita panjang2, just straight to the story k.. :)


pernah tak kita ditanya kawan kita. contohnya macam ni.


tina: "minah, aku rasa aku tak puas lah."
minah: "kau tak puas dengan ape. ce citer sikit."
tina: "takde lah, aku tak puas lah dengan hidup aku ni. memang lah. semua benda aku dah dapat. kalau anak aku mintak aku belikan kereta, sekarang jugak aku boleh beli dengan cash. tapi, semua tu aku masih rasa macam something."


kalau kita ditanya soalan ni, apa yang patut kita jawab.


maybe ada yang cakap.
"banyakkan ibadat. yela, dah puas kejar dunia.kejar la akhirat pulak."


and maybe ada yang akan menjawab, 
"bertaubat"


jawapannya semuanya betul. takde sape yang salah. akhirat tu, sememangnya kita kena kejar. kena dapatkannya.






tapi disini, nak cerita mengenai mildstone. tau tak ape tu mildstone. mildstone ni macam penanda aras.


contohnya orang yang nak buat business, they will find loan to make it. bila nak buat loan, of course kena buat business plan. 
dalam business plan tu, ada macam2. misi, objektif and else.


business plan yang dibuat tu bukan sahaja diguna untuk dapatkan loan. tapi dia boleh digunakan untuk diri dan company yang dibina.


for example. 
dalam masa 5 tahun, company ni mesti kena ada 25 outlets.


so, 25 outlets tu adalah matlamat company tu in 5 years from now.


matlamat = mildstone.


so, when after 5 years, the company dah ada 25 outlets. so, matlamat / mildstone company tu dah tercapai. then, from this. we can satisfy with our achievement.
get it? 


so, we can apply this analogy in our life.


what is our mildstone?


nak dapatkan 1st class degree?
nak kaya?
nak dapatkan kereta mewah?
nak dapatkan rumah besar?
nak dapat anak ramai?


kalau kereta mewah yang kita inginkan. then, after we get that car. what will we do. rehat sepanjang hidup kita with do nothing?


mestilah tak kan.


so, what is our mildstone? 
jom, kita fikir-fikirkan.... :)


*watak di atas hanyalah rekaan semata2...


*AllahKnowsBest*

Friday, September 23, 2011

cdf = pembelajaran sepanjang hayat

assalamualaikum ...... :D


 bak kata my lecturer, ilmu ni kalau setakat belajar dengan hanya mendengar, kita takkan dapat 100% ilmu tersebut. kalau nak dapat 100%, kita perlu share ilmu yang kita dapat pada orang lain.


so, waktu subject mathematical statistics, yang mengajar kami adalah En. Rosli. pelik jugak, because he said before, this semester, he will continue his study in PhD.but, this semester he  teach us only and try to finish our syllabus before december. he is one of my favourite lecturer... :D


on 1st day he teach us, he just refresh what have we learn before. most of this subject, we have learn in statistics subject.


and as usual, he will story to us. and many story have he share with us. 
rasa macam masa kuliah tu lame sangat sebab banyak sangat story yang dia cerita.


ada satu kisah En Rosli bercerita pada kami dan membuatkan saya berfikir.
betullah, hati kita ni, Allah yang pegang. dan hidayah juga, Allah jua lah yang mampu memberi.


kisah Ali dan Abu.mereka berdua berkawan.
Ali dan Abu mempunyai perangai yang kontra.
Ali agak sosial orangnya sehinggakan tiada maksiat yang dia tak pernah buat.
manakala Abu pula seorang yang baik akhlaknya dan tidak melakukan maksiat, sentiasa solat berjemaah di masjid..sorang hafiz yang menghafal ayat Quran dan hadis.
Abu pernah ditanya oleh Ali.


Ali: "dosa ape yang paling besar kau pernah buat?"
Abu: "dosa paling besar yang pernah aku buat adalah solat di hujung waktu."
Abu bertanya soalan yang sama pada Ali."kau pulak?"
Ali:  "hmm, aku...semua dosa aku buat."


Abu dan Ali meneruskan kehidupan mereka seperti biasa. Abu dengan ibadahnya dan Ali dengan segala maksiatnya.
pada satu hari, Ali berkata pada Abu.


Ali: "aku dah bosan la dengan apa yang aku dah buat ni.aku dah rasa taknak buat dah semua ni."
Abu: "kenapa pulak"
Ali: "yelah, benda yang aku buat ni semuanya dah tak best dah bagi aku."
Abu: "yeke, kalau aku nak try yang kau buat boleh."
Ali: "eh, kau ni. nak cuba pulak,.betul ke.kau nak cuba apa dulu."
Abu: "aku nak try merokok la dulu. nak jugak rasa orang yang merokok ni camne.kalau orang tanya aku, aku boleh jawab."


Ali pun mengajar Abu. pada mulanya Ali batuk2 ketika merokok. kemudiannya, dia terasa seperti berada di awang-awangan pabila merokok.
Ali tidak lagi melakukan maksiat. dia mula untuk belajar solat dan ibadah yang lain.
Abu pula, pelbagai maksiat yang telah dicuba. Ali merasakan Abu telah jauh pergi.


Ali: "Abu, aku rasa kau ni dah jauh pergi.aku nampak kau dah tak macam dulu."
Abu: "yeke. takdelah. aku macam biasa je."
Ali: "macammane dgn hafalan Quran n hadis kau..still ingat lagi tak."
Abu: "ingat tapi tak semua lah."




Kehidupan Abu sekarang sudah berbeza dengan kehidupannya yang dahulu. jika ada orang yang menegurnya, pasti pelbagai hujah yang akan diberikan.


berbeza dengan kehidupan Ali, dia sudah tidak melakukan segala maksiat dan cuba untuk menjauhkan darinya.


hmm, pengajaran di sini. kehidupan kita masih panjang. macam continuous distribution function. akan berterusan...


hati kita tiada siapa mampu duga. Allah boleh tarik balik hidayahNya bila2 masa sahaja.
dengan sebab tu lah, kita hendaklah sentiasa berdoa kepada Allah, agar pelihara hidayah yang telah diberikan kepada kita. 


*kisah di atas adalah kisah benar tetapi nama watak adalah hanyalah rekaan semata2.

Sunday, September 18, 2011

terima kasih yang tak terhingga

assalamualaikum... :)

semester 5 sudah bermula... dan, saya sudah berada di tahun 3. macam tak percaya pun ade jugak. still rasa macam 1st year.padahal, dah jadi senior pun. 
semalam, tiba di rumah pukul 7. dalam fikiran, tak nak balik rumah, sebab baru je seminggu duduk di nilai.then, nak balik rumah. tapi, my roomate semuanya balik. so, rasa macam tergugat. so, now. i'm here. my mom's house.

malam ni, terasa macam nak share something about me n about life.
sepanjang cuti 4 bulan, many things have done to me. and i got a big things in my head to think.  and it hurts. of course.
i try to be strong. yes, i'm strong.
Allah uji hambaNya kerna Dia sayangkan hambaNya.  :)

what i think is, Allah nak uji saya. how i handle this test. and, for me. ujian2 yang Dia bagi kali ni amat berat berbanding ujian2 yang telah diberikan sebelum ni. semuanya bertimpa-timpa. after final exam until my holiday is finish. 

before this, i can handle this with my own. without sharing with others. i just share with Him.
and don't know why, this matters, i cannot handle with my own.
i try to be happy. when i work, i'm happy.
nak dipendekkan cerita, i met someone. and i share my story.
dia banyak membantu. give me inspiring words.tell me please be strong. and try to settle this matters. 
and make me comfort. tak tahu macammana nak ucapkan terima kasih.

saya tahu, di luar sana, ramai lagi yang diuji dengan pelbagai ujian. 

masih ingat lagi apa yang diberitahu pada saya.

"kadang-kadang, kita tak boleh dapat semua yang kita nak. kita kena korbankan sesuatu untuk dapatkan yang lain. apa yang kita korbankan tu, ia akan beri seribu makna pada kita."

"sometimes, you have to let things go, so there's room for better things to come into your life."

kadang-kadang kita minta lain, tapi benda lain yang kita dapat.

kita minta kupu-kupu. diberinya pada kita kepompong.
kita minta bunga, diberinya benih bunga.
semuanya ada sebab.

perasan tak, apa yang kita nak sangat dalam hidup kita, tu lah benda yang susah kita nak dapat. 
tapi tu lah, 


“Ada perkara yang kamu tidak suka tetapi ia baik bagi kamu dan ada perkara yang kamu suka tetapi ia buruk bagi kamu, dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan kamu tidak mengetahuinya…” (Surah al-Baqarah: ayat 216)


then, someone tell me.
you have to stand for something or you will fall for anything.


banyak lagi yang diberitahu pada saya. and it make me feels better.
i realize, many things have done to us. but, we not realize it.


kadang-kadang, kita cuba untuk lari dari kenyataan. kita buat benda tu tak pernah terjadi pada kita. tapi, dengan lari dari kenyataan tu lah, kita menjadi semakin takut untuk menghadapi perkara yang mendatang.
in short words, no matter what happen, we should face the problems.


kerap kali berlaku pada diri kita, bila benda tu dah takde depan mata. barulah kita sedar.
bila dah jadi, barulah kita nak menyesal and nak hargai apa yang dah dilakukan pada kita.


i just think what qiqi(my coursemate) have said to me.
"cuba fikir tentang diri kau pulak. kesiankan pada diri tu.jangan asyik fikirkan orang lain je." 


ayat tunggang langgang.its ok.
i write my blog because i want to remind to myself. its ok if no one read my blog. :)


how should i thanks to you.
because many things i got from you.
and i just wanna say.
thanks a lot because be my friend and be a good listener and also help me out from this.
terima kasih banyak-banyak.




kalau tak cukup jugak, biarlah Allah yang membalas. :)


*terasa macam diri ni dah matang pulak...haha(perasan je lebih)*

Wednesday, September 14, 2011

nur zahidah

assalamualaikum... :)

today is my schoolmate's birthday. dormmate also..
forgot already, today is her birthday. tengok kat wall fb dia penuh dengan wish hb.
her name is nurzahidah.
now, she study Advanced Material Science and Engineering at Sungkyunkwan University, South Korea.
za8, happy birthday! sanah helwah!
always remember Allah.
semoga sentiasa berada dibawah rahmatNya. amin.
jaga kesihatan elok2.especially your asthma.
sorry lambat wish.

semakin jauh kita, semakin rapat hubungan kita kan. 
aku dapat rasa tu. hope kau pun same.
rindunye kat kau.
padahal baru je jumpa aritu.
even kita jarang contact, aku selalu ingat kat kau.
kalau nak balik Malaysia, jangan lupa bagitau aku tau.
mana tau boleh jemput kau.. :)


zahidah. dua dari kiri.
[dirumah syazana]

gambar ni diambil waktu berbuka puasa.


kita habiskan apa yang dah kita lakukan sekarang.
don't stop.
don't ever give up.
kau di sana dan aku di sini.
fight till the end...

aku sayang kau, za8.... <3
huhu, rindunye kat kau.
dah la tadi tak dapat tengok kau kat skype.


jati diri

assalamualaikum.. :)

alhamdulillah, masih lagi diberi nafas oleh Allah untuk teruskan perjuangan di dunia ni.
alhamdulillah juga, selesai sudah minggu taaruf junior 1st year yang baru masuk 7 September 2011. semakin bertambah warga USIM..sepanjang minggu taaruf aritu, saya jadi sebagai pembantu urusetia.
macam2 kerenah ada. tapi tu lah pengalaman. tak boleh dapat di mana2..
waktu minggu taaruf, ada satu ceramah untuk junior. tapi sempat dengar mengenai jati diri.

kali ni nak cerita pasal pokok tongkat ali.


tongkat ali pernah dengar kan.
ayah saya selalu minum air rebusan akar tongkat ali. ayah saya sendiri cari akar tongkat ali ni. original lagi. takde beli air tongkat ali dalam tin.


pokok tongkat ali ni semuanya berguna.
kalau ada pokok lain yang nak menumpang, pokok tongkat ali takkan benarkan.

contohnya pokok duit2.
untuk siapa yang tak kenal pokok duit2.

pokok duit2: "pokok tongkat ali, boleh saya tumpang dekat awak?"
pokok tongkat ali: "tak boleh, tak boleh.kalau berani tumpanglah."

cuba tengok pokok durian yang mana pokok duit2 menumpang. mula2 tu memang ok. but at the end, pokok durian tu makin lama akan mati dan pokok duit2 tu akan memonopoli pokok durian tu sebab dia dah kuat dan pokok durian dah lemah.

pokok tongkat ali ni berguna from their root until their leaves.
daun dia, kalau kita gumpal, it will be as original shape. daunnya takkan hancur. melainkan kalau kita cincang.kalau tak percaya, boleh try. 
nak cakap kat sini betapa kuatnya daun pokok tongkat ali ni..

pokok tongkat ali ni diibaratkan macam diri kita, manusia.
perlu ada jati diri yang kuat. macam sekarang ni. perempuan la especially. kalau ada lelaki goda sikit je, kita dah cair. apa kata kita jadi macam pokok tongkat ali. kuatkan jati diri tu. jangan mudah mengalah pada nafsu dan godaan syaitan. perlu kuat if have any problem. 

macammana nak kuatkan jati diri kita?
semuanya kena berbalik pada al-quran dan as-sunnah.
al-quran dan as-sunnah merupakan tunjang pada jati diri kita.sama ada kuat atau tak jati diri tu.

*tengok junior daftar, teringat time daftar time 1st year dulu. macam ni rupanya aku.*
~p/s: entry ni da lama jadi draft, baru sekarang nak post.~

career talks

assalamualaikum wbt. :)


today, i have attend one career talks by KPMG.. from 2.30 pm until 4.30pm.
before i attend this talk, i wonder what means by KPMG...
Kementerian... ??
this talk was present by Mr Ahmad Nasyri..(if i not mistake)
KPMG is stands for individual name. every single letter represent name of Klynveld, Peat, Marwick, Goerdeler(KPMG)...if wanna know more about history of KPMG, you can click this. 
its all about international firm.






what was i knew from this talks, KPMG Malaysia provides audit, tax and advisory services. in audit services, it include IFRS reporting, US GAAP reporting, attestation of capital market and statutory financial services.


KPMG Malaysia also do internship program. it provide undergraduates with practical experience and broaden student's awareness of the opportunities within KPMG. so, who have take accounting, finance, actuarial science, business studies, they can apply internship at there. if you are good for them, they will hire you as their employee...


it requires who get 2nd upper class degree and above to apply job at KPMG. they also want 
who have a good at co-curricular, good in communication skills. 


there have a question, how about if we have good in arabic language?


and he answer, this is one more advantage to us. maybe KPMG will sent who have good in arabic language to the middle east like Dubai, Bahrain and Turkey.


my friend said to me before he answer this question. 
KPMG is not like Mercer. they want who have good in arabic and good performance. if not, we are same with others undergraduated students. (are we good in arabic language?. if basic, maybe yes.. )


how want to apply internship at KPMG?
you can go to their website. www.kpmg.com.my/careers


*macam tak percaya dah 3rd year student.*



Tuesday, September 13, 2011

something for me

assalamualaikum.. :)



today, alhamdulillah. class start at 10 am with subject risk theory. my lecturer n my senior said this subject is one of killer subject in this semester. afraid? of course. the subject will become hard n harder. i will fight n study smart in this semester and after this.
and i also was selected as a class representative in subject risk theory maybe.actually, i dont want. but, there have a story about it. i try to be responsible with this duty.

i ask advice from my senior. inshaAllah, i will do the best for this semester and till the end of semester. i got many advice from my senior. i am very thankful to my senior cause help me many
things.

i promise to myself in order to focus on this semester and try to get higher pointer than before. amiin..

ya Allah, i need Your Help. thanks to Allah, cause give me another chance in my life.


i believe in myself.
*AllahKnowsBetter*


Sunday, September 4, 2011

raya oh raya

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum wbt....:)

photo raya tahun ni...diambil sekitar kampung mak di sawah raja, rembau.

nama saya mohd syazani b zulkeply. panggil saya syu'ud...:)


anak kak long,damia alif, boboy.



from left, mak teh, induk, kak long, apak






kacau dodol tu ye.. :)




pozi excited dapat makan penganan aka dodol cair..1st time kitorang makan dodol cair. sedap sehingga menjilat jari..hehe


 last but not least. 
from left: pozii, me, sera.

*kena balik nilai awal.takut jalan jam...tak nakbalik nilai....*