Followers

Thursday, August 25, 2011

experience

assalamualaikum dan salam ramadhan... :)

rasa cepat masa berlalu..
tau-tau je cuti 4 bulan saya semakin nak habis.
sepanjang cuti ni banyak perkara yang dah terjadi.
and problem always come to me.
and i know, everything happen in my life, there have a reason.

ok, back to main topic. apa yang terjadi sepanjang cuti ni.

"apa yang kau dah buat sepanjang cuti ni", kata kawan saya.

before that, nak story sikit.
lepas habis final exam, balik rumah sekejap. then, ada program.
after that, i decide to go to my uncle's house.
told to my mom already. my mom give permission to me.

duduk sana dengan nenek. saya panggil Tok.
seminggu duduk sana tapi still tak dapat kerja lagi.
mana tak nya, saya harapkan pada mak cik saya untuk carikan.
then, agak-agak dah bosan sangat tak buat apa-apa kat rumah tu,
i decide keluar cari kerja. tanpa tau apa yang boleh saya kerja + tak tau arah mana saya patut pergi.
saya pergi dengan anak pak cik saya sebab saya tak tau jalan.
harapan saya time tu, janganlah anak pak cik saya buat bising.huhu..

masuk satu mini market ni. macam biasa lah, kalau nak minta kerja mesti tanya, 
"ada kerja kosong tak dekat sini."
well, he said. "ada.jap eh. isi borang nih."
dah isi borang tu.ingat nak balik terus lah.tak fikir pun ada interview ke ape.
tapi, interview tetap ada. sorry lah, baru 1st time minta kerja.tak tau pulak ada interview.
interview yang mudah. tak de tanya sape menteri kabinet ke ape ke.
kerja as a cashier. dia cakap pasal gaji, cakap pasal kena pakai kasut hitam bila nak kerja sini. and boleh masuk kerja besok.
oh, ok. agree. then, oh my.baru teringat. kasut hitam mane nak cari.
time ni lah, saya perlukan bantuan mak cik saya n pak cik saya untuk kasut hitam tu.
ade ke mak cik saya suruh pakai kasut high heel dia. 
malam tu jugak cari kasut hitam. thanks a lot pak cik, mak cik.

keesokannya, bermulalah pekerjaan saya sebagai cashier di 99 SpeedMart, NZX Ara Jaya.

source: pak cik google.

rupa-rupanya orang yang interview saya tu manager di situ..kami panggil abang hakim.
namanya sungguh panjang sekali. mohd nor bakti hakim. belum nama ayah lagi ni.
papepun, kerja situ memang best. even adalah 2 kali pencuri yang sama masuk kedai tu. curi susu tepung, Isomil n Pediasure. dah lah amik yang paling mahal.
stress tu, of course. sebab kena marah dengan assistant depan customer.
n sume kesalahan diletakkan pada diri saya sorang. 
frankly speaking, saya memang tak ngam dengan assistant baru tu. pernah melawan cakap dia.totally disagree with her.
dah tak kesah dah time tu sebab saya dah nak berhenti. 
staff kat situ memang best.

pengalaman??
ce citer sikit pengalaman yang dah dapat kat sana.
ade ke pengalaman kerja kat situ..


of course, i got experience . 
hmm. nak kena bagitau ke..
ok la.salah satunya boleh tau harga2 barang. (dikira experience jugak la kan.)
before this, ignore je harga2 barang. memang tak amik tau pun. harga gula sekilo pun tak tau.(teruk kan)
and now, saya tau la serba sedikit harga2 barang.tak lupa juga nama susu tepung n pampers. memang dah terhafal kat ingatan ni sebab  disamping keje as a cashier, saya kena stock up barang-barang. especially susu tepung.
cakap lah, Dugro, Fernleaf, Enfalac A+, Isomil, Pediasure n lain2 lagi. 
experience lain...kerjasama antara staff tu memang la amat diperlukan. kena alert dengan apa yang berlaku disekeliling kita. contohnya, macammana nak pandang customer yang keluar masuk sambil tengah kira barang customer yang lain. it hard especially when customer tengah ramai.
sepanjang saya kerja situ, staff yang saya kenal. 
perempuan: kak yasotha, eyna, tiara, izah, jannah n kak sya.
lelaki: abg hakim, amir @ syufa, amiruddin, fareed, fiezi n aiman.

banyak lagi lah experience yang saya dapat. kalau cerita, mesti entry ni jadi panjang. (ceh, alasan je semua ni.)
whatever it is, saya seronok kerja dengan mereka. 
thanks a lot guys sebab banyak ajar diri ni.

perkara yang tak boleh dilupakan. last day saya bekerja ada sorang uncle ni.
saya selalu borak dengan dia sebab dia datang time customer tengah kurang.
nama uncle ni uncle allen. dia belanja kami berbuka puasa. 
time tu, ada perlawanan mu vs mc.
dia cakap dekat kami, agak2 sape yang akan menang.
most of us said mu will be win.abg hakim sorang je cakap mc akan menang.
uncle tu cakap, kalau mu menang, dia akan belanja kami.
ingatkan main2. rupa2nya betul2 dia belanja kami.
last day saya kerja pada 9hb August 2011. and uncle tu belanja kami pada hari tu. 
hari tu, berbuka puasa dengan banyak jugak la juadah. 
dan saya seperti merasakan staff yang lain meraikan perpisahan saya pada hari tu.. :)

saya takkan lupa nasihat uncle allen pada saya.
most of his advice is about study. thanks a lot uncle. even saya tau uncle tak baca blog saya ni. :)

last but not least, reason saya buat entry ni adalah sebab rindukan rakan2 sekerja.(terharu tak.)
agak2, korang rindukan aku tak.
ke dah lupakan aku ni...ishk2..(jangan lupakan aku ok!)


papepun, terima kasih banyak2 abg hakim, tiara, fareed, fiezi, eyna, kak sha n tak lupa gak pada aiman.

so, kawan2...ni lah sebahagian perkara yang saya lakukan sepanjang cuti ni.

work as a cashier at 99 SpeedMart since 10 June 2011 until 9 August 2011 (2 months)

that's all. thank you. peace!

p/s: ramadhan dah nak meninggalkan kita.jom, kita tingkatkan amalan dan ibadah kita.. :)


~AllahKnowsBest~

*time aku tulis ni korang mesti tengah kerja...
aku...lepas ni kena tolong mak aku wat kuih raya + masak untuk berbuka.(praktis untuk jadi wife in d future)

6 comments:

Anonymous said...

Nk knal dgn abg hakim tu boleh x?

Anonymous said...

cuti setiap hari ape? bole plih cuti ke?

nurfadhilah ismail said...

seminggu boleh mintak 2 hari cuti tak silap.tak ingat dah.huhu...

Anis Najihah said...

Budak under 16 boleh tak kerja situ?

nurfadhilah ismail said...

@anis Najihah: erm, tak pasti. kena pergi tanya kat sana dulu kot.

Anonymous said...

gaji sebulan dapat berapa