Followers

Monday, August 29, 2011

ragam sahur dan berbuka

salam ramadhan.... :)


before start my entry, wanna say my brother, pozi dah pulang ke rumah ni..
happy??? of course ler... but my elder brother, didi tak dapat balik beraya dengan kami... 
dia balik 5hb 9...saya dah balik ke kampus n pozi balik ke kem dia.


nak story pasal sahur n berbuka pada bulan ramadhan kali ini.


before saya pulang, saya duduk di rumah pak cik saya di Petaling Jaya. 
di sana, ada nenek saya atau saya panggil Tok.
pengalaman saya bersahur di sana, 
bangun awal. pukul 4 dah bangun untuk bersahur. bagi mereka, kalau bersahur pukul 5 tu dah dikira lambat dah.


berbuka pulak: 
saya jarang berbuka puasa di rumah pak cik saya.
mostly, saya berbuka di tempat kerja saya.
as i said before, i worked as a cashier..
so, kalau tak cukup staff, saya berbuka di kaunter.
air soya pun dah cukup...:)
kalau time berbuka, chinese ramai datang.
ade sorang customer ni tanya pada saya.


"you boleh habiskan ke air soya sekotak ni"
"yup", jawab saya sambil senyum. "STQ"(smile and thank you)


ingat lagi, time assistant baru, kak sya mula2 masuk.
dia akan cakap "selamat datang" pada customer yang masuk.(imagine suara macam orang yang kerja di kedai hari-hari)
and she always said to us, 
"cashier, mane STQ"
saya pun cakap la..
"kak sya, "Smile and Thank You" je kan..tak suruh pun cakap "selamat datang".
saya memang tak suka sebut selamat datang pada customer yang datang.
(okeh! saya dah melalut)
hurm, itulah cara saya bersahur dan berbuka puasa bersama nenek dan rakan sekerja.


bila balik rumah, lain pulak ceritanya.
saya dan family saya bersahur agak lewat.
agak2 pukul 5.15 pagi, baru bangun untuk bersahur.
selagi tak imsak, selagi tu kami akan makan.
selalunya, lauk sahur adalah lauk berbuka malam tadi punya.sebab rumah saya tak ramai orangnya.
kalau takde lauk, barulah masak. 


ade 1 conversation antara saya dan adik saya, apis.
apis: "sahur tadi sape masak. kau  ke kak."
mak: "mak masak"
apis: nasib baik mak masak. 
me: "kenapa, kalau aku masak, kau nak cakap tak sedap la. mak, tengok ni mak."


berbuka puasa pulak,
macam orang lain. berbuka as usual.
kat rumah ni saya bergilir masak dengan mak saya.
bila abang saya, pozi balik. lagi huru-hara dibuatnya.
adik beradik lelaki saya semua meng'condemn' masakan saya.
hiss, kalau aku tak masak, masing2 sibuk la cakap.
"kau ni kak, tak tolong mak masak lak"


esoknya, abang saya, pozi cakap pada mak saya.
"mak, arini mak masak eyh"
me: "fine."


even kami bergaduh di rumah, itu yang menjadikan kami lebih rapat.
nak jumpa abang saya bukan senang. time nak raya macam ni lah baru boleh jumpa.
hari lain, jangan harap lah.


saat saya dan adik beradik saya keluar. saya sorang je perempuan, yang lain lelaki. beli baju n seangkatan dengannya.
after beli, kami makan di kedai. borak2 sampai 1 pagi. macam2 cerita keluar.
time ni lah keluar rahsia abang n adik saya.
but, time ni adalah d best moment pada saya.


okeh! that's all. :)











Sunday, August 28, 2011

tolong, jangan buat saya jatuh hati pada awak


assalamualaikum... :)









“Tell the believing men to lower their gaze and be modest. That is purer for them. Allah is Aware of what they do. And tell the believing women to lower their gaze and be modest.” (An-Nur: 30-31)

Allah dah bagi peringatan supaya kita menjaga perhubungan sesama lawan jenis. Hmm, tapi susah kita nak faham (termasuklah orang yang menulis ni)

 Bila mana kita tidak menjaga pandangan, kelakuan pun tidak akan berjaga. Yes, benda yang kita nampak remeh temeh je pon, but impact sangat besar. Mempengaruhi seluruh kehidupan. Penjagaan hati itu penting.


Bukannya apa, kadang-kadang orang tu layan kita sama je macam kawan dia yang lain. tapi disebabkan hati perempuan ni mudah tersentuh, kita pun dah start sayang and etc etc pada kawan tu. Tapi sebenarnya dia biasa-biasa je. So girls, beware. The heart is fragile, so handle with care. =)


sumber: dirikudrcinta









Thursday, August 25, 2011

experience

assalamualaikum dan salam ramadhan... :)

rasa cepat masa berlalu..
tau-tau je cuti 4 bulan saya semakin nak habis.
sepanjang cuti ni banyak perkara yang dah terjadi.
and problem always come to me.
and i know, everything happen in my life, there have a reason.

ok, back to main topic. apa yang terjadi sepanjang cuti ni.

"apa yang kau dah buat sepanjang cuti ni", kata kawan saya.

before that, nak story sikit.
lepas habis final exam, balik rumah sekejap. then, ada program.
after that, i decide to go to my uncle's house.
told to my mom already. my mom give permission to me.

duduk sana dengan nenek. saya panggil Tok.
seminggu duduk sana tapi still tak dapat kerja lagi.
mana tak nya, saya harapkan pada mak cik saya untuk carikan.
then, agak-agak dah bosan sangat tak buat apa-apa kat rumah tu,
i decide keluar cari kerja. tanpa tau apa yang boleh saya kerja + tak tau arah mana saya patut pergi.
saya pergi dengan anak pak cik saya sebab saya tak tau jalan.
harapan saya time tu, janganlah anak pak cik saya buat bising.huhu..

masuk satu mini market ni. macam biasa lah, kalau nak minta kerja mesti tanya, 
"ada kerja kosong tak dekat sini."
well, he said. "ada.jap eh. isi borang nih."
dah isi borang tu.ingat nak balik terus lah.tak fikir pun ada interview ke ape.
tapi, interview tetap ada. sorry lah, baru 1st time minta kerja.tak tau pulak ada interview.
interview yang mudah. tak de tanya sape menteri kabinet ke ape ke.
kerja as a cashier. dia cakap pasal gaji, cakap pasal kena pakai kasut hitam bila nak kerja sini. and boleh masuk kerja besok.
oh, ok. agree. then, oh my.baru teringat. kasut hitam mane nak cari.
time ni lah, saya perlukan bantuan mak cik saya n pak cik saya untuk kasut hitam tu.
ade ke mak cik saya suruh pakai kasut high heel dia. 
malam tu jugak cari kasut hitam. thanks a lot pak cik, mak cik.

keesokannya, bermulalah pekerjaan saya sebagai cashier di 99 SpeedMart, NZX Ara Jaya.

source: pak cik google.

rupa-rupanya orang yang interview saya tu manager di situ..kami panggil abang hakim.
namanya sungguh panjang sekali. mohd nor bakti hakim. belum nama ayah lagi ni.
papepun, kerja situ memang best. even adalah 2 kali pencuri yang sama masuk kedai tu. curi susu tepung, Isomil n Pediasure. dah lah amik yang paling mahal.
stress tu, of course. sebab kena marah dengan assistant depan customer.
n sume kesalahan diletakkan pada diri saya sorang. 
frankly speaking, saya memang tak ngam dengan assistant baru tu. pernah melawan cakap dia.totally disagree with her.
dah tak kesah dah time tu sebab saya dah nak berhenti. 
staff kat situ memang best.

pengalaman??
ce citer sikit pengalaman yang dah dapat kat sana.
ade ke pengalaman kerja kat situ..


of course, i got experience . 
hmm. nak kena bagitau ke..
ok la.salah satunya boleh tau harga2 barang. (dikira experience jugak la kan.)
before this, ignore je harga2 barang. memang tak amik tau pun. harga gula sekilo pun tak tau.(teruk kan)
and now, saya tau la serba sedikit harga2 barang.tak lupa juga nama susu tepung n pampers. memang dah terhafal kat ingatan ni sebab  disamping keje as a cashier, saya kena stock up barang-barang. especially susu tepung.
cakap lah, Dugro, Fernleaf, Enfalac A+, Isomil, Pediasure n lain2 lagi. 
experience lain...kerjasama antara staff tu memang la amat diperlukan. kena alert dengan apa yang berlaku disekeliling kita. contohnya, macammana nak pandang customer yang keluar masuk sambil tengah kira barang customer yang lain. it hard especially when customer tengah ramai.
sepanjang saya kerja situ, staff yang saya kenal. 
perempuan: kak yasotha, eyna, tiara, izah, jannah n kak sya.
lelaki: abg hakim, amir @ syufa, amiruddin, fareed, fiezi n aiman.

banyak lagi lah experience yang saya dapat. kalau cerita, mesti entry ni jadi panjang. (ceh, alasan je semua ni.)
whatever it is, saya seronok kerja dengan mereka. 
thanks a lot guys sebab banyak ajar diri ni.

perkara yang tak boleh dilupakan. last day saya bekerja ada sorang uncle ni.
saya selalu borak dengan dia sebab dia datang time customer tengah kurang.
nama uncle ni uncle allen. dia belanja kami berbuka puasa. 
time tu, ada perlawanan mu vs mc.
dia cakap dekat kami, agak2 sape yang akan menang.
most of us said mu will be win.abg hakim sorang je cakap mc akan menang.
uncle tu cakap, kalau mu menang, dia akan belanja kami.
ingatkan main2. rupa2nya betul2 dia belanja kami.
last day saya kerja pada 9hb August 2011. and uncle tu belanja kami pada hari tu. 
hari tu, berbuka puasa dengan banyak jugak la juadah. 
dan saya seperti merasakan staff yang lain meraikan perpisahan saya pada hari tu.. :)

saya takkan lupa nasihat uncle allen pada saya.
most of his advice is about study. thanks a lot uncle. even saya tau uncle tak baca blog saya ni. :)

last but not least, reason saya buat entry ni adalah sebab rindukan rakan2 sekerja.(terharu tak.)
agak2, korang rindukan aku tak.
ke dah lupakan aku ni...ishk2..(jangan lupakan aku ok!)


papepun, terima kasih banyak2 abg hakim, tiara, fareed, fiezi, eyna, kak sha n tak lupa gak pada aiman.

so, kawan2...ni lah sebahagian perkara yang saya lakukan sepanjang cuti ni.

work as a cashier at 99 SpeedMart since 10 June 2011 until 9 August 2011 (2 months)

that's all. thank you. peace!

p/s: ramadhan dah nak meninggalkan kita.jom, kita tingkatkan amalan dan ibadah kita.. :)


~AllahKnowsBest~

*time aku tulis ni korang mesti tengah kerja...
aku...lepas ni kena tolong mak aku wat kuih raya + masak untuk berbuka.(praktis untuk jadi wife in d future)

Tuesday, August 23, 2011

B.A.D.A.R

salam ramadhan buat semua.. :)


lame dah tak update blog.
entri semakin lame semakin kurang.
alhamdulillah, kelmarin baru selesai handle kem ramadhan B.A.D.A.R (Bulan Amal Di Akhir Ramadhan) di masjid Kuala Pilah.
pada 21 ramadhan, dikatakan malam lailatul qadar. jika benar, alhamdulillah sebab dapat beriktikaf di masjid.
alhamdulillah, dapat sambutan yang menggalakkan. 
kebanyakannya mahukan improvement dalam diri.
teringat saat-saat penghujung program.
minta komen dari adik-adik.
ada la 1-2 orang peserta ni tak nak komen.
kata mereka, 
"kita hendaklah bersyukur sebab dapat ikut pgram ni.
bersyukur sebab ada kakak2 fasi yang sudi datang dan kita sepatutnya tak perlu komen apa2 pun."


then, ada sorang kakak ni berkata:
"takpe dik, komen aje.kami inginkan komen2 adik untuk improvement program kami yang akan datang."


hmm, adik-adik. maafkan kami jika ada kesilapan yang kami lakukan ye.. :)


**********************************************************************


before pogram B.A.D.A.R, kami akhawat ada program di Seremban. B.A.D.A.R juga nama diberi.
di kesempatan ini, masing-masing sibuk menambahkan amal di bulan mulia ini di samping tu, melepaskan rindu bersama akhawat yang lain.
ingat pesan salah seorang akhawat mengingatkan kami agar kurangkan tidur kerana ramadhan sudah ke penghujungnya, perlu rebut malam2 terakhir ni.
ada juga pengisian mengenai Perang Badar yang berlaku pada bulan ramadhan.
ada juga akhawat yang belajar di luar negara balik ke Malaysia join program bersama kami.
terasa indahnya ukhuwah bila bersama mereka semua.



Friday, August 19, 2011

ujian dan dugaan

assalamualaikum... :)


kita belajar dengan ujian dan dugaan. 
kita membesar dengan ujian dan dugaan.
kita dewasa dengan ujian dan dugaan.
kita matang dengan ujian dan dugaan.
kita kenal erti hidup dengan ujian dan dugaan.
Hatta kita belajar untuk terus hidup pun dengan belajar daripada ujian dan dugaan.
Dan kadang-kadang ujian dan dugaan tu bukan hanya kepayahan.
kesenangan pun satu ujian.


Kadang-kadang Allah menganugerahkan nikmat dengan cubaan walaupun sangat besar. Dan sudah menguji sesetengah kaum dengan nikmat.


~Hlovate~

Tuesday, August 16, 2011

The Pencil and Us




The Pencil Maker took the pencil aside, just before putting him into the box.

"There are 5 things you need to know," he told the pencil, "Before I send you out into the world. Always remember them and never forget, and you will become the best pencil you can be."

"One: You will be able to do many great things, but only if you allow yourself to be held in Someone's hand."


"Two: You will experience a painful sharpening from time to time, but you'll need it to become a better pencil."


"Three: You will be able to correct any mistakes you might make."

"Four: The most important part of you will always be what's inside."


"And Five: On every surface you are used on, you must leave your mark. No matter what the condition, you must continue to write."

The pencil understood and promised to remember, and went into the box with purpose in its heart.


Now replacing the place of the pencil with you.  Always remember them and never forget, and you will become the best person you can be.

One: You will be able to do many great things, but only if you allow yourself to be held in God's hand. And allow other human beings to access you for the many gifts you possess.

Two: You will experience a painful sharpening from time to time, by going through various problems in life, but you'll need it to become a stronger person.

Three: You will be able to correct any mistakes you might make.

Four: The most important part of you will always be what's on the inside.

And Five: On every surface you walk through, you must leave your mark. No matter what the situation, you must continue to do your duties.


Allow this parable on the pencil to encourage you to know that you are a special person and only you can fulfill the purpose to which you were born to accomplish.

Never allow yourself to get discouraged and think that your life is insignificant and cannot make a change.


credit to ababilzahra

Girl's Heart Desire

assalamualaikum...:)


this poem i got from my friend, zahidah and she got from other blog.nice written~




Sometimes,
I want to open my hijab,
and show the world,
that I too,
am beautiful in the people’s definition.

But,
deep down here,
in my little heart,
I know that beauty is by definition,
a mystery.
and it is forever more rewarding,
to be beautiful in God’s eyes.

Sometimes,
I want to wear ruffled dresses and tight jeans,
show off what I really look like,
under those baggy shirts and loosely fitted pants,
make a statement,
that I too,
have a figure and worth looking at.

But,
I know better,
to avoid entering the world of men’s imagination,
for I love my future husband,
and I am ashamed,
what should be his, has already been unveiled by others.

Sometimes,
I want to show the world,
the other side of me,
the bubblier, bolder, and crazier me.
put myself on display,
for everyone to see,
to be desired, and admired upon.

But,
I know that eyes are not just eyes,
seeing is not just seeing,
image and respect are gained,
shame and humility deserve a better place,

Because in the end,
it is not just about me,
I carry a lot of impressions and expectations,
of what a Muslim girl should be,

I am covered by the word “Islam” the moment I walk out of my door,
So don’t be selfish girl,

Can’t you put behind your heart’s desire for something worth fighting for?

Love is all it takes.
Love.

InshaAllah