Followers

Sunday, May 15, 2011

::an-nakbah::

assalamualaikum... :)


cikgu: okeh! hari ni berape hari bulan?



murid: 15 May 2011 cikgu!!


cikgu: bagus murid2...ingat tak pada 63 tahun dulu. tarikh yang sama.


dengan pantas nya, anak muridku menjawab,
murid: maksud cikgu 15 May 1948 eh cikgu...


cikgu: ye, pandai pun kamu kira...
tau tak ape yang terjadi pada waktu tu...


murid: tak tau cikgu. ape yang terjadi time tu cikgu...


cikgu: pada 15 May 1948 tu, dah terjadinya satu peristiwa yang dinamakan an-nakbah..


murid: an-nakbah tu ape cikgu?


cikgu: an-nakbah tu bermaksud malapetaka atau pun musibah. tapi, sekarang nak cerita tentang an-nakbah Palestin. ada sape tau macam mana boleh terjadinya an-nakbah Palestin.


murid: semua menggeleng kepala.


cikgu: "an-nakbah Palestin ni terjadi disebabkan berlakunya penubuhan Negara Haram Israel yang telah diistiharkan secara resminya pada 15hb Mei 1948. Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya kependudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal Negara Palestin secara sistematik dengan bantuan British dan PBB."


okeh! cukup lah tu. kita sambung syllabus kita.
today, we will learn about differential equation. 
                   ...nak differentiate equation ni, macam ni.
                         ...dy/dx = ....
                   ... if we want to integrate it, we will get this.


******************************************************
sebelum kelas habis, 


cikgu!, cikgu!...before tu. nak tahu, apa yang dah terjadi sekarang ni. means kesan an-nakbah yang boleh kita nampak pada hari ni.


oh, apa kesan an-nakbah yang dah terjadi sepanjang 63 tahun ni.
ada banyak kesan dia sebenarnya.
apa yang saya tahu, ada 8 kesan utama kesan an-nakbah.

  • tanah Palestin dah dirampas.

 sekarang ni, yang tinggal hanya 4.7% untuk tanah rakyat Palestin.

  • 6.85 juta rakyat Palestin menjadi pelarian setelah 63 tahun terjadinya an-nakbah.
  • wujudnya Penjara terbesar di dunia iaitu, di West Bank.
  • penangkapan insan yang tidak berdosa. lebih kurang 50 orang ditangkap dalam seminggu.
  • 12,000 rakyat Palestin dipenjara.
  • kanak-kanak dinafikan hak mereka daripada diberikan pendidikan.
  • trauma anak-anak Palestin. sebab, pabila pergi sekolah dan lihat. meja sebelah, rakannya sudah tiada. bukannya ponteng. tetapi disebabkan syahid.
  • peningkatan penempatan Yahudi.
nak tahu lebih lanjut, balik nanti boleh bukak link ni. 63 tahun selepas an-Nakbah


kena ingat, isu Palestin ni adalah isu umat Islam. isu kita. bukan hanya untuk orang Palestin sahaja.

terima kasih cikgu...





**rupa-rupanya, banyak lagi knowledge yang tak tau.


(baru lepas jumpa sorang kawan sekolah, rindunye kat sekolah)

No comments: