Followers

Saturday, May 7, 2011

::membawa diri::

assalamualaikum...:)

selamat pagi semua...
semalam membawa diri keluar dari nilai...
sorang2...


taman akasia -> ktm Nilai ->  KLIA -> LCCT -> KL Sentral -> Masjid Jamek -> Masjid India -> KL Sentral -> Mines, Serdang -> Nilai again -> Tmn Desa Jasmin -> Tmn Akasia.


konon, nak bawak diri jauh dr nilai la. dah tu pergi airport sorang2 naik bus.dalam bus, tengok kiri. pemandangan yang indah. penuh dengan kehijauan. cantik jugak nilai ni. macam oversea pulak. heh... niat hati nak g LCCT ni jmpe abg saya. da takut gak sebab tgk pak cik bus ni da bawak ke KLIA.bukan ke depan bus tu tulis LCCT. LCCT kan x same dengan KLIA.tempat dia lain. ok, mula risau. confirmkan balik dgn wani. 


me: "wani, LCCT bukan kt dlm KLIA kan."
wani: "yup, bukan. kau naik bus kan, jiey cakap nanti bus tu berhenti kt LCCT."


x sedap hati la. sebab bus tu dah menuju ke KLIA.
yep, memang betul dia gi KLIA. sampai je sane. aku nak watpe nih. sume orang dah turun. tanye driver bus tu. 


me: uncle...( x abis cakap pun) tetiba...
driver bus: owh you, you LCCT kan. you naik bus sebelah.nanti tunjuk tiket td.


ok, saya naik bus lg 1. full. baru lah nmpk ade foreigner yg ramai kt dalam ni.
da sampai LCCT. menunggu didi. mano lak dio nih. da lapar ni.
da jumpe my brother, 


didi: da beli tiket da ke..
me: tiket pe, bus ke...kena naik bus ke.
didi: yelah, nak ke KL Sentral kan. tak pelah, aku belikan. kau tunggu situ.
me: yolah..(dalam hati: naik bus lagi ke...huhu)


dalam bus, borak dengan didi. yelah, lame tak jumpa.
pergi KL Sentral. owh, abg sy turun KL sebab nak jumpa tunang dia, Kak fie..saya pun tak kenal tunang dia. tak pernah jumpe pun...
smpai KL Sentral. amik LRT ke Masjid Jamek.
sampai Masjid Jamek. cari la kak fie ni..tak jumpe2...sambil2 cari, 


abg saya cakap: muka dia mesti tgh merah la tu. marahkan aku.sebab lambat sampai.
me: yeke. bukan salah kau pun. nasib lah. kalau aku pun marah gak sebab dah lame tunggu. (yeke marah...hmm, entahla)


then, dah jumpa dia.


didi called me..kak,(sambil tunjuk kak fie)
tengok, kecik nye akak ni.kalah wani. rendahnye. salam la dia. muka dia senyum je pandang saya.
borak kejap je sebab didi kata dah lambat. nak kena pergi Bandar Tasik Selatan beli tiket. 


before didi pergi, 
me: muka dia tak marah pun. senyum lagi.
didi: memang ler. dengan kau dia senyum. depan aku nanti masam balik. 
me: haha. padan muka kau.


so, tinggal lah sorang2. pergi Masjid India. solat asar dulu. turun je dr Masjid tu. pasang mp3 kuat2. tak suka bunyi bising.Jln Masjid India kan bising.orang jual2.


smpai KL Sentral, fikir. nak balik Nilai terus ke. tak payah la. pergi beli tiket KTM. 


"kak, tiket Serdang satu."


tunggu komuter datang sesak nya. 


ada sorang foreigner ask me.
me: (ape dia tanye tadi) "what? sorry. pardon." (sape suruh pasang mp3 kuat2.kan dah tak dengar dah pe orang tu cakap. amik kau)
that foreigner: Is it to Serdang?
me: oowh...yes...:)


sampai Serdang. pergi Mines.




jalan kat tepi sungai. laluan pejalan kaki. tenang nye. bau air sungai.duk situ jap. makan keropok beli time kat Masjid India. then, cari surau. puas la den cari surau. tak jumpa2. tanye 2 orang baru la tau kat mane.ok kaku dah lenguh. solat Maghrib. pastu jalan2. takde pe pun. tengok ragam orang.
da pukul 9, cari jalan keluar. 


mano nih. mano tanggo eh tadi. puas den pusing. tak jumpa2. jalan yang same je den jumpo.alih2, terpaksa lah tengok map. macam foreigner lak. owh di situ. ada la sorang laki chinese ni cakap kat den, "tak payah la you tengok map tu."


sampai la nilai.mintak kiki amik saya kat KTM. pastu, makan. kiki bawak gi Desa Jasmin. makan kueh teaw kungfu + air teh o limau ais. borak ngan kiki. lame tak borak ngan dia. hang out dengan dia. dia pun selalu clash dengan PALAPES dia if kitorang ajak keluar. pukul 11.30 baru balik. pukul 12, kolej kiki da tak boleh masuk.
cakap dengan kiki. kalau kena tahan dengan pak guard nanti,  datang la rumah sewa kitorang ni.
kiki: semestinye, mane lagi aku nak pergi.


sayunye bunyi. huhu.


**pengajaran dari jalan2 n borak dengan kiki: hidup ni kita memang tak boleh sorang2. kena gak ada orang yang support kita. tak boleh duduk sorang2 cuz nanti ada orang kedua yang membisikkan bermacam2 pada kita. nak berdakwah dengan kawan yang membuat maksiat bukan senang. kawan baik lagi. kalau tak kena cara, boleh putus kawan. 


kalau orang buat salah kat kita, kita boleh maafkan dia. memang. Sedangkan Allah s.w.t pun ampunkan dosa hambaNya. ni kan kita sebagai manusia. tapi, memaafkan itu memang payah. tapi, nak melupakan itu memang perit. situasi tak mungkin akan jadi seperti macam dulu. sedih kan tengok kawan kita jadi camni. 


hmm...
sedih tengok orang yang pilih nak jadi lone ranger. hidup sorang2. tak nak hidup bermasyarakat. ni jalan yang korang pilih. we will see sampai bila boleh tahan dengan hidup sorang2 tu...(jap, ade ke orang macam ni? )
uitt, kasar nye bahasa. tp betul  la kan.

2 comments:

mijAhjAmie said...

bestnyo kluar sorang2..nape x ajak ak?huhu

nurfadhilah ismail said...

time tu baru lepas paper FM. after zohor aku gerak. mesti korang tgah tidur sebab penat sgt jwb soklan FM.tak ingat lak kt kau.hehe~ nt kalu aku kuar sorang2, aku ajak ko ye...best gak jalan2 ni.