Followers

Sunday, May 22, 2011

`dunia = stereng`

assalamualaikum..  :)

semalam balik nilai sekejap. 
perjalanan dari bahau ke nilai. 

naik bas Bahau -Seremban. 
Naik KTM Seremban-Nilai.
Naik bas KTM Nilai-Acacia Park.

naik bas, tengok driver bas bawak bas.
teringat salah sorang sahabat bercakap. dunia ni ibarat kita memegang stereng.
macam driver bas tu pegang stereng bas yang nak menuju ke seremban.
driver bas tu yang menentukan ke mana hala tuju bas tu.



sekarang. kita pulak.
dunia ni kita yang tentukan ke mana arah tuju kita.
ibarat stereng kereta yang dibawa oleh kita. kita yang tentukan halatuju kereta tu.
totally in our hands arah mana kita nak bawa.
at the end of the day, we are responsible for whichever road we had gone through.

Sementara kita masih pegang stereng kereta ni,
marilah kita halakan stereng kereta kita tu ke arah jalan yang betul.
jalan yang boleh membawa kita ke SYURGA.
bukan jalan yang menuju ke NERAKA.
sebab if Allah said. "ok, now...it's end of the road."
nothing can be done by then...

hang nak habaq lagu mana.
kalau hang pilih jalan nak menuju ke arah NERAKA. nauzubillahi minzalik.

so, dunia ni ada dua jalan je. takde tengah2 or konsep 'atas pagar' means there is no "Aku ni Islam. aku sembahyang sikit2 dah la. OR aku beli nombor ekor ni sekali sekala ok kot.

You had the chance. make it right & never regret it!!!

**nak buat entri pasal dunia=stereng. tengok kat home fb, kak akhma pun sebut pasal choice yang kita ada.
amik sikit pe yang kak akhma said. credit to kak akhma too.

i have meeting at Seremban.
till then,



*AllahKnowsBest*

No comments: