Followers

Wednesday, May 11, 2011

::aqidah + ibadah = akhlak ::

Assalamualaikum... :)

Aqidah/tauhid (1)  +  Ibadah (2)  =  Akhlak (3)

Tak familiar sungguh equation ni kan?? Kalau E=mc2 ke... dy/dx ke penah gak tengok.. Mmm....kalau tak penah tgk... skrg kita tgk boleh...? ;-)

Berikut adalah ‘Islamic equation’ yg saya derive dari kuliah Us Halim di masjid paroi jaya, seremban mlm td (by the way, at the same time, perlawanan N9 vs Kelantan sdg berlangsung di Stdm Tuanku Abdul Rahman yg terletak bersebelah je dgn masjid!)

Ok..now, back to our Equation.
Bila kita buat equation atau org kita sebut ‘persamaan’ la kot ye... mesti ada ‘keseimbangan’ di kedua-dua belah –kiri & kanan betul tak? So lets hv a look again:
                                    
                                     Aqidah/tauhid (1)  +  Ibadah (2)  =  Akhlak (3)

So kengkawan, kalau betul lah my understanding towards this equation.... kalau kita mengaku beriman (that satisfies no.1) dan kita juga solat & puasa...(which is no.2), ini sepatutnya akan melengkapkan equation di atas iaitu hasilnya akan menjadi Akhlak yg superb! Betul tak?

Cuba kita pikir jap, because it won’t make sense and it won’t make the equation right too IF.. kita mengaku beriman + kita buat solat/puasa TAPI... kita ENGGAN TUTUP AURAT...atau...WE GO DATING... or KITA MENGUMPAT ORG or DLM HATI BYK HASAD! ...betul ke tak ye?

uNLEss.........
my justification is...there is something wrong/lacking dgn sebelah kiri equation tu...the possibilities are whether – kita ADA MASALAH DGN IMAN KITA atau....IBADAH YG KITA BUAT TU TAK BETUL.... mungkin tak sah, tak cukup syarat ke...jd tak diterima Allah. Makanya jadilah equation yg tidak seimbang...  DAN konfemlah tak akan menghasilkan AKHLAK MUSLIM yang kat sebelah kanan tu!

Right kengkawan, terasa mcm mengajar matematik but in writing! ....mmm...

Anyway, smg Allah beri hidayah. Sy Cuma nak kongsi dgn mereka2 yg maths genius...yg mmg mengalami kesukaran utk memahami KECUALI dgn kaedah matematik... so, here’s my attempt la kiranya..;-) hope the message properly conveyed....
So, it’s time to check:
  1. IMAN kita....(betul ke aku ni beriman..?)
  2. IBADAH kita.... (betul ke solat/puasa aku selama ni? Ikhlas ke?..ke puasa sbb diet..hehe..)
jd kalau selama ni kita rasa mcm dah settle no.1 & no.2, marilah sama2 meng'advance'kan diri ke no.3 kerana kita tidak akan mampu memegang tampuk "Kepimpinan Dunia"...kerana kepimpinan dunia sgt berkait dgn Akhlak dan bukan berkait dgn Aqidah semata-mata! (..i guess that justifies why muslims don't rule the world Today!..we're simply not qualified yet!)

suburi IMAN, teliti IBADAH, baiki AKHLAK....and we are back on the right track again..!

Allahu’alam.

**note that equation ini adalah my derivation atas pemahaman akak yg dlm Islam ni kita ada these 3 aspects. And also, perlu di-differentiate kan di sini akhlak Muslim vs akhlak kemanusiaan (walaupun ada overlap sedikit sebyk dlm keduanya). Akhlak Muslim ini sepatutnya, exact words ust halim "adalah BUAH" kpd Aqidah dan Ibadah itu. Point dia kat sini--kalau dia tak berBUAH mcm tu, tak lengkap lah Islam kita ni, therefore kita ni tak cukup syarat la nak pimpin dunia.

sharing from kak akhmadeena

No comments: