Followers

Sunday, May 22, 2011

`dunia = stereng`

assalamualaikum..  :)

semalam balik nilai sekejap. 
perjalanan dari bahau ke nilai. 

naik bas Bahau -Seremban. 
Naik KTM Seremban-Nilai.
Naik bas KTM Nilai-Acacia Park.

naik bas, tengok driver bas bawak bas.
teringat salah sorang sahabat bercakap. dunia ni ibarat kita memegang stereng.
macam driver bas tu pegang stereng bas yang nak menuju ke seremban.
driver bas tu yang menentukan ke mana hala tuju bas tu.



sekarang. kita pulak.
dunia ni kita yang tentukan ke mana arah tuju kita.
ibarat stereng kereta yang dibawa oleh kita. kita yang tentukan halatuju kereta tu.
totally in our hands arah mana kita nak bawa.
at the end of the day, we are responsible for whichever road we had gone through.

Sementara kita masih pegang stereng kereta ni,
marilah kita halakan stereng kereta kita tu ke arah jalan yang betul.
jalan yang boleh membawa kita ke SYURGA.
bukan jalan yang menuju ke NERAKA.
sebab if Allah said. "ok, now...it's end of the road."
nothing can be done by then...

hang nak habaq lagu mana.
kalau hang pilih jalan nak menuju ke arah NERAKA. nauzubillahi minzalik.

so, dunia ni ada dua jalan je. takde tengah2 or konsep 'atas pagar' means there is no "Aku ni Islam. aku sembahyang sikit2 dah la. OR aku beli nombor ekor ni sekali sekala ok kot.

You had the chance. make it right & never regret it!!!

**nak buat entri pasal dunia=stereng. tengok kat home fb, kak akhma pun sebut pasal choice yang kita ada.
amik sikit pe yang kak akhma said. credit to kak akhma too.

i have meeting at Seremban.
till then,



*AllahKnowsBest*

Saturday, May 21, 2011

::ASRM 4th batch's family day::

Assalamualaikum... :)

alhamdulillah, abis suda final untuk sem 4. bln 9 ni, masuk 3rd year. 
habis final, rest sekejap. on 16-17 May 2011, family day with classmate.
10 girls, 13 boys. 
kalau ikutkan luar, perempuan lebih ramai dari lelaki.
but, for us. kena admit. in our class, lelaki lagi ramai dari perempuan.
no. ikutkan balance. 12 girls. 12 boys. lagi sorang tu 3rd year but follow us because he had accident. then coma.
but, in this family day. 2 girls tak ikut. because they had reason.

our family day at KM Chalet, Kuala Linggi.
i guide them to go that place because i know that place.
1st time guide orang. before ni tak pernah amik tau pasal jalan.
so, on that day. i guide them. alhamdulillah, tak sesat.

okeh! ikutkan kitorang kena duduk hostel because ikut package student.
then, when i check in. Pak Cik tu cakap kitorang boleh stay at chalet.
terkejut la kan. dah tu, chalet tu betul2 dekat dengan pantai.
teruja.
so, 4 chalet for boys. 2 chalets for girls.
this is my chalet with my member. wani, azie, yaya and ziey.


ni tempat aktiviti kitorang on that night.bawah kanopi tu.
sebelah kanopi tu chalet lelaki.
ada dewan. tapi dewan lagi satu ada orang guna untuk karoake.so, it will disturb our activity.
after solat maghrib, we had tazkiyyatun nafs by syahmi.
tazkirah for us. muhasabah diri.
then, BBQ and activity.
ada tukar2 hadiah. 
i got saadah.
she knew it before i gave her.
in our room. she is my housemate.
long story.

we had fun. banyak gelak of course. tengok kerenah masing2.
thanks a lot to AJK aktiviti.

then, aktiviti bebas. my friends main kayak. 
saya sorang je tak main kayak. 
saya buat apa time dorang kayak?
saya jalan2 sepanjang pantai tu.
then, i snap this picture.


my friends. main kayak.


macam dalam laut. i'm diving during snap this picture. heh. takdelah. just kidding.


da penat snap picture. 
then, i'm alone. 
i need alone. that why, saya tak main kayak. :)

ssaadah come to me.
sat beside me.
then, we were silent.
pandang laut ciptaan Allah.

merenung masa depan. 
apa yang aku dah buat selama ni.


********************************************************

dia asyik pandang kitorang je.
so, i snap his picture. ;)

**********

well, every event we do, they must be have advantage and disadvantage.
the advantage. yeah, the ukhuwah. we got it. know each other.
the disadvantage is ikhtilat.
tak jaga sangat. 
saya segan. of course.
sebab nampak ikhwah from ISMA buat aktiviti sebelah kami nye tempat aktiviti.
segan sebab manusia?
nape tak segan dengan Allah?

saya tahu. saya tahu benda tu tak boleh. i already told them. then, they fixed it.
tapi, tak semua. still tak jaga.
then, i admit for myself.
saya pun tak jaga ikhtilat in certain things.
but, i will improve myself.

how i wanna face them on this sunday. i have meeting.
segan. segan. segan.

Friday, May 20, 2011

`Iman. Hati.`

source: http://dhiya-ulkahfi.blogspot.com

remind for me, you and us.

Sunday, May 15, 2011

::an-nakbah::

assalamualaikum... :)


cikgu: okeh! hari ni berape hari bulan?



murid: 15 May 2011 cikgu!!


cikgu: bagus murid2...ingat tak pada 63 tahun dulu. tarikh yang sama.


dengan pantas nya, anak muridku menjawab,
murid: maksud cikgu 15 May 1948 eh cikgu...


cikgu: ye, pandai pun kamu kira...
tau tak ape yang terjadi pada waktu tu...


murid: tak tau cikgu. ape yang terjadi time tu cikgu...


cikgu: pada 15 May 1948 tu, dah terjadinya satu peristiwa yang dinamakan an-nakbah..


murid: an-nakbah tu ape cikgu?


cikgu: an-nakbah tu bermaksud malapetaka atau pun musibah. tapi, sekarang nak cerita tentang an-nakbah Palestin. ada sape tau macam mana boleh terjadinya an-nakbah Palestin.


murid: semua menggeleng kepala.


cikgu: "an-nakbah Palestin ni terjadi disebabkan berlakunya penubuhan Negara Haram Israel yang telah diistiharkan secara resminya pada 15hb Mei 1948. Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya kependudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal Negara Palestin secara sistematik dengan bantuan British dan PBB."


okeh! cukup lah tu. kita sambung syllabus kita.
today, we will learn about differential equation. 
                   ...nak differentiate equation ni, macam ni.
                         ...dy/dx = ....
                   ... if we want to integrate it, we will get this.


******************************************************
sebelum kelas habis, 


cikgu!, cikgu!...before tu. nak tahu, apa yang dah terjadi sekarang ni. means kesan an-nakbah yang boleh kita nampak pada hari ni.


oh, apa kesan an-nakbah yang dah terjadi sepanjang 63 tahun ni.
ada banyak kesan dia sebenarnya.
apa yang saya tahu, ada 8 kesan utama kesan an-nakbah.

  • tanah Palestin dah dirampas.

 sekarang ni, yang tinggal hanya 4.7% untuk tanah rakyat Palestin.

  • 6.85 juta rakyat Palestin menjadi pelarian setelah 63 tahun terjadinya an-nakbah.
  • wujudnya Penjara terbesar di dunia iaitu, di West Bank.
  • penangkapan insan yang tidak berdosa. lebih kurang 50 orang ditangkap dalam seminggu.
  • 12,000 rakyat Palestin dipenjara.
  • kanak-kanak dinafikan hak mereka daripada diberikan pendidikan.
  • trauma anak-anak Palestin. sebab, pabila pergi sekolah dan lihat. meja sebelah, rakannya sudah tiada. bukannya ponteng. tetapi disebabkan syahid.
  • peningkatan penempatan Yahudi.
nak tahu lebih lanjut, balik nanti boleh bukak link ni. 63 tahun selepas an-Nakbah


kena ingat, isu Palestin ni adalah isu umat Islam. isu kita. bukan hanya untuk orang Palestin sahaja.

terima kasih cikgu...





**rupa-rupanya, banyak lagi knowledge yang tak tau.


(baru lepas jumpa sorang kawan sekolah, rindunye kat sekolah)

Wednesday, May 11, 2011

::something::



::aqidah + ibadah = akhlak ::

Assalamualaikum... :)

Aqidah/tauhid (1)  +  Ibadah (2)  =  Akhlak (3)

Tak familiar sungguh equation ni kan?? Kalau E=mc2 ke... dy/dx ke penah gak tengok.. Mmm....kalau tak penah tgk... skrg kita tgk boleh...? ;-)

Berikut adalah ‘Islamic equation’ yg saya derive dari kuliah Us Halim di masjid paroi jaya, seremban mlm td (by the way, at the same time, perlawanan N9 vs Kelantan sdg berlangsung di Stdm Tuanku Abdul Rahman yg terletak bersebelah je dgn masjid!)

Ok..now, back to our Equation.
Bila kita buat equation atau org kita sebut ‘persamaan’ la kot ye... mesti ada ‘keseimbangan’ di kedua-dua belah –kiri & kanan betul tak? So lets hv a look again:
                                    
                                     Aqidah/tauhid (1)  +  Ibadah (2)  =  Akhlak (3)

So kengkawan, kalau betul lah my understanding towards this equation.... kalau kita mengaku beriman (that satisfies no.1) dan kita juga solat & puasa...(which is no.2), ini sepatutnya akan melengkapkan equation di atas iaitu hasilnya akan menjadi Akhlak yg superb! Betul tak?

Cuba kita pikir jap, because it won’t make sense and it won’t make the equation right too IF.. kita mengaku beriman + kita buat solat/puasa TAPI... kita ENGGAN TUTUP AURAT...atau...WE GO DATING... or KITA MENGUMPAT ORG or DLM HATI BYK HASAD! ...betul ke tak ye?

uNLEss.........
my justification is...there is something wrong/lacking dgn sebelah kiri equation tu...the possibilities are whether – kita ADA MASALAH DGN IMAN KITA atau....IBADAH YG KITA BUAT TU TAK BETUL.... mungkin tak sah, tak cukup syarat ke...jd tak diterima Allah. Makanya jadilah equation yg tidak seimbang...  DAN konfemlah tak akan menghasilkan AKHLAK MUSLIM yang kat sebelah kanan tu!

Right kengkawan, terasa mcm mengajar matematik but in writing! ....mmm...

Anyway, smg Allah beri hidayah. Sy Cuma nak kongsi dgn mereka2 yg maths genius...yg mmg mengalami kesukaran utk memahami KECUALI dgn kaedah matematik... so, here’s my attempt la kiranya..;-) hope the message properly conveyed....
So, it’s time to check:
  1. IMAN kita....(betul ke aku ni beriman..?)
  2. IBADAH kita.... (betul ke solat/puasa aku selama ni? Ikhlas ke?..ke puasa sbb diet..hehe..)
jd kalau selama ni kita rasa mcm dah settle no.1 & no.2, marilah sama2 meng'advance'kan diri ke no.3 kerana kita tidak akan mampu memegang tampuk "Kepimpinan Dunia"...kerana kepimpinan dunia sgt berkait dgn Akhlak dan bukan berkait dgn Aqidah semata-mata! (..i guess that justifies why muslims don't rule the world Today!..we're simply not qualified yet!)

suburi IMAN, teliti IBADAH, baiki AKHLAK....and we are back on the right track again..!

Allahu’alam.

**note that equation ini adalah my derivation atas pemahaman akak yg dlm Islam ni kita ada these 3 aspects. And also, perlu di-differentiate kan di sini akhlak Muslim vs akhlak kemanusiaan (walaupun ada overlap sedikit sebyk dlm keduanya). Akhlak Muslim ini sepatutnya, exact words ust halim "adalah BUAH" kpd Aqidah dan Ibadah itu. Point dia kat sini--kalau dia tak berBUAH mcm tu, tak lengkap lah Islam kita ni, therefore kita ni tak cukup syarat la nak pimpin dunia.

sharing from kak akhmadeena

Sunday, May 8, 2011

::insan teristimewa::

assalamualaikum... :)

Entry kali ini untuk insan yang bernama ibu dan khas untuk mak saya...:)

Seorang IBU amat penting dalam hidup kita. tanpa dia, tiadalah kita di  bumi ni.
seorang IBU mempunyai kelebihan lebih daripada seorang bapa. seperti hadis di bawah.


Abu Hurairah r.a berkata:
 Seorang lelaki datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam dan bertanya:
“Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layan dengan sebaik-baiknya?”
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
 Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
 Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?” 
Baginda menjawab: “Ayah kamu.”

[Riwayat al-Bukhari dalam Shahihnya – hadis no: 5971]

jom tengok video nih..:)







semalam n hari ni memang hari untuk mak saya.
semalam adalah hari lahir nya. hari ini adalah Hari Ibu.

"mak, selamat hari lahir" :)
semoga mak sihat selalu. 
terima kasih sebab menjaga dan menahan kerenah akak selama ni.

pernah satu hari, saya nak pergi Kem Lepasan SPM kat Bukit Cerakah, Shah Alam.
beritahu mak. mak kasi je. even tempat tu jauh. tak menunjukkan pun perasaan risau dia kat saya.
time ni, umur 17 tahun la. antara saya n adik perempuan saya, syera. mak lebih senang nak lepaskan saya kalau nak pergi mana2.
time tu, first time saya naik ktm pergi sana. sampai Kampung Jawa. then, ada kakak yang ambil saya n naima kawan saya. perjalanan yang agak panjang. 
abis program kat sana, balik rumah la kan. cerita kat mak semua. then, baru mak cakap.

" mak risau sebenarnya akak pergi sana. jauh pulak tu"

baru akak tau, rupanya mak risaukan akak selama ni.

rasanya takkan terluah apa yang dah ibu kita lakukan pada diri kita semua.
pengorbanan, kasih sayang, susah senang semua demi untuk anaknya.
sanggup menahan lapar demi sesuap nasi untuk anak.

Cinta buat ibuku..
Menyayangimu
Bagaikan hatiku tiada sempadan
Aliran jiwaku mengalir bersama arus sungai cinta
Ditempoh kerikil batu-batu tanpa sesak dan kesusahan
Oh sungguh indahnya perasaan itu,
Mengasihimu ibuku,
Meluaskan kecilnya ruang hatiku
Menyegarkan lesunya jiwaku
Menegangkan uratku yang kian melemah
Dek keringnya dari siraman cintamu
Andaikata aku dapat bernyanyi
Burung merak pasti mahu mendedangkannya bersamaku
Menceritakan keceriaan dihatiku di saat aku bersamamu
Walaupun cume seketika..
Tetapi kebahagiaannya terasa hingga mencapai penjuru langit sejagat
Indahnya kasih itu
Apabila ia menjadi dinamo kepada semangat
Dan penyuntik ilham
Serta penerang obor cahaya
Kepada berlikunya jalanku ini…

sajak diambil darihttp://muharikah.wordpress.com

**mak, akak sayang mak sangat2...(ada ke anak tak sayang mak?)

Saturday, May 7, 2011

::membawa diri::

assalamualaikum...:)

selamat pagi semua...
semalam membawa diri keluar dari nilai...
sorang2...


taman akasia -> ktm Nilai ->  KLIA -> LCCT -> KL Sentral -> Masjid Jamek -> Masjid India -> KL Sentral -> Mines, Serdang -> Nilai again -> Tmn Desa Jasmin -> Tmn Akasia.


konon, nak bawak diri jauh dr nilai la. dah tu pergi airport sorang2 naik bus.dalam bus, tengok kiri. pemandangan yang indah. penuh dengan kehijauan. cantik jugak nilai ni. macam oversea pulak. heh... niat hati nak g LCCT ni jmpe abg saya. da takut gak sebab tgk pak cik bus ni da bawak ke KLIA.bukan ke depan bus tu tulis LCCT. LCCT kan x same dengan KLIA.tempat dia lain. ok, mula risau. confirmkan balik dgn wani. 


me: "wani, LCCT bukan kt dlm KLIA kan."
wani: "yup, bukan. kau naik bus kan, jiey cakap nanti bus tu berhenti kt LCCT."


x sedap hati la. sebab bus tu dah menuju ke KLIA.
yep, memang betul dia gi KLIA. sampai je sane. aku nak watpe nih. sume orang dah turun. tanye driver bus tu. 


me: uncle...( x abis cakap pun) tetiba...
driver bus: owh you, you LCCT kan. you naik bus sebelah.nanti tunjuk tiket td.


ok, saya naik bus lg 1. full. baru lah nmpk ade foreigner yg ramai kt dalam ni.
da sampai LCCT. menunggu didi. mano lak dio nih. da lapar ni.
da jumpe my brother, 


didi: da beli tiket da ke..
me: tiket pe, bus ke...kena naik bus ke.
didi: yelah, nak ke KL Sentral kan. tak pelah, aku belikan. kau tunggu situ.
me: yolah..(dalam hati: naik bus lagi ke...huhu)


dalam bus, borak dengan didi. yelah, lame tak jumpa.
pergi KL Sentral. owh, abg sy turun KL sebab nak jumpa tunang dia, Kak fie..saya pun tak kenal tunang dia. tak pernah jumpe pun...
smpai KL Sentral. amik LRT ke Masjid Jamek.
sampai Masjid Jamek. cari la kak fie ni..tak jumpe2...sambil2 cari, 


abg saya cakap: muka dia mesti tgh merah la tu. marahkan aku.sebab lambat sampai.
me: yeke. bukan salah kau pun. nasib lah. kalau aku pun marah gak sebab dah lame tunggu. (yeke marah...hmm, entahla)


then, dah jumpa dia.


didi called me..kak,(sambil tunjuk kak fie)
tengok, kecik nye akak ni.kalah wani. rendahnye. salam la dia. muka dia senyum je pandang saya.
borak kejap je sebab didi kata dah lambat. nak kena pergi Bandar Tasik Selatan beli tiket. 


before didi pergi, 
me: muka dia tak marah pun. senyum lagi.
didi: memang ler. dengan kau dia senyum. depan aku nanti masam balik. 
me: haha. padan muka kau.


so, tinggal lah sorang2. pergi Masjid India. solat asar dulu. turun je dr Masjid tu. pasang mp3 kuat2. tak suka bunyi bising.Jln Masjid India kan bising.orang jual2.


smpai KL Sentral, fikir. nak balik Nilai terus ke. tak payah la. pergi beli tiket KTM. 


"kak, tiket Serdang satu."


tunggu komuter datang sesak nya. 


ada sorang foreigner ask me.
me: (ape dia tanye tadi) "what? sorry. pardon." (sape suruh pasang mp3 kuat2.kan dah tak dengar dah pe orang tu cakap. amik kau)
that foreigner: Is it to Serdang?
me: oowh...yes...:)


sampai Serdang. pergi Mines.




jalan kat tepi sungai. laluan pejalan kaki. tenang nye. bau air sungai.duk situ jap. makan keropok beli time kat Masjid India. then, cari surau. puas la den cari surau. tak jumpa2. tanye 2 orang baru la tau kat mane.ok kaku dah lenguh. solat Maghrib. pastu jalan2. takde pe pun. tengok ragam orang.
da pukul 9, cari jalan keluar. 


mano nih. mano tanggo eh tadi. puas den pusing. tak jumpa2. jalan yang same je den jumpo.alih2, terpaksa lah tengok map. macam foreigner lak. owh di situ. ada la sorang laki chinese ni cakap kat den, "tak payah la you tengok map tu."


sampai la nilai.mintak kiki amik saya kat KTM. pastu, makan. kiki bawak gi Desa Jasmin. makan kueh teaw kungfu + air teh o limau ais. borak ngan kiki. lame tak borak ngan dia. hang out dengan dia. dia pun selalu clash dengan PALAPES dia if kitorang ajak keluar. pukul 11.30 baru balik. pukul 12, kolej kiki da tak boleh masuk.
cakap dengan kiki. kalau kena tahan dengan pak guard nanti,  datang la rumah sewa kitorang ni.
kiki: semestinye, mane lagi aku nak pergi.


sayunye bunyi. huhu.


**pengajaran dari jalan2 n borak dengan kiki: hidup ni kita memang tak boleh sorang2. kena gak ada orang yang support kita. tak boleh duduk sorang2 cuz nanti ada orang kedua yang membisikkan bermacam2 pada kita. nak berdakwah dengan kawan yang membuat maksiat bukan senang. kawan baik lagi. kalau tak kena cara, boleh putus kawan. 


kalau orang buat salah kat kita, kita boleh maafkan dia. memang. Sedangkan Allah s.w.t pun ampunkan dosa hambaNya. ni kan kita sebagai manusia. tapi, memaafkan itu memang payah. tapi, nak melupakan itu memang perit. situasi tak mungkin akan jadi seperti macam dulu. sedih kan tengok kawan kita jadi camni. 


hmm...
sedih tengok orang yang pilih nak jadi lone ranger. hidup sorang2. tak nak hidup bermasyarakat. ni jalan yang korang pilih. we will see sampai bila boleh tahan dengan hidup sorang2 tu...(jap, ade ke orang macam ni? )
uitt, kasar nye bahasa. tp betul  la kan.

Friday, May 6, 2011

::tok sah bace::

assalamualaikum... :)

mood: bila nak abis final nih...

warning: tak payah bace pun takpe.mengarut je lebih.

penuh dengan stress.
baru lepas exam financial management.
so stress...huhu~~

when it comes to study, i will be like this...
my mistake..study last minute. 
tapi kan...soalan tadi banyak gak la.

my friend said: fadh, tadi kau rasa tak cukup masa ke atau tak tau nak tulis ape...
me: haha.. tak cukup masa tu azim je. aku dengar dia cakap tadi tak cukup masa. aku...mestilah tak tau nak tulis ape..banyak formula tak ingat.huhu...

yang penting. bukan saya je yang mengalami benda yang sama. 

dah tau study last minute.
tapi, bila study tu ingat Allah je.
ya Allah, permudahkan aku untuk belajar.
set mind. mudah je ni...
bila study kerana Allah, ilmu senang je nak masuk.
tapi...tertidur awal.
bangun2...what? pukul 5.45 pagi.haa...dah lambat. exam pukul 9.

working capital management, reorder point of inventory, treasury stock, etc etc...
paling lemah bab nak ingat definition.
what means by inventory cycle, cash conversion cycle?

abis exam je, wani cakap: aku nak gi giant la. 
semua orang stress.

petang ni jumpa my lovely brother. didi. nak jumpa kat LCCT je. dia pun nak cari ketenangan..haha.

i'm not good in study. waa...
orang cakap: wah, pandai lah. masuk uni.
dalam hati: takde la pandai mane pun..

kadang2 ada la terfikir, aku ni salah amik course ke.

Bachelor of Science with Honours (Actuarial Science & Risk Management)

takut nye dengar...

mesti ada yang tak tau ni course ape..
malas nak explain. google eyh.
bila amik course ni, senior + lecturer cakap: actuarial science is the hardest course in this world. medic pun boleh kalah. 
boleh kira la, actuary dekat dunia ni ada berapa orang.
tak ramai yang boleh jadi actuary sebab exam profesional dia pun da susah. we called the exam as exam SOA (Society of Actuaries).
dekat Malaysia ni, course ni masih baru lagi. tu pasal la tak dikenali sangat.

**jadilah orang yang bersyukur dengan apa yang anda ada...dengar ni fadhilah.

Thursday, May 5, 2011

Wednesday, May 4, 2011

::the perfect believer::

assalamualaikum...(:


wanna share one article to all of you..(:


The believer is not one who performs the ordained religious duties superficially and avoids what is forbidden only, but he is one whose faith is absolute, with no objection whatsoever arising in his heart and no obsession dwelling in his soul.


The more hardships he faces, the more his faith grows and the more his submission strengthens.



He could pray and not see a trace of an answer to his prayers, yet he does not change because he knows that he is owned by One who deals with him in whatever way He chooses.


For if an objection was to arise in his heart, he then forsakes the role of the slave and takes on the role of a protester such as that of Iblees (the devil).



A strong faith unveils itself in strong hardships.



A believer sees in Yahya, son of Zakariyya, a fine example. 


He was killed by a tyrant who confronted him, yet He (subhanahu wa ta`ala), who made him a prophet, did not intervene nor defend him.

Similarly all the tyranny that befell the prophets and the believers was not held back from them. If one goes to think that Divinity cannot answer for them then one is an unbeliever. However if one believes that Divinity can answer for them but chooses not to, and that God (subhanahu wa ta`ala) can make the believers go hungry while infidels are full and inflict the believers with sickness and grant the infidels health, then one is only left with submission to the Owner even when tormented or scorched.



Jacob cried for eighty years when Joseph son of Jacob (peace be upon him) was gone, he never gave up; all he said when his other son was gone too is “May God bring all of them back to me”.



Moses (peace be upon him) prayed against Pharaoh, who killed children and crucified magicians and cut their hands, for 40 years before he was answered.



In such submission the intense of one’s strong faith is manifested not in mere rak`at (bowings in prayer).

So many of those who glorify Qadar were afflicted with tribulations and this did not increase them except in submission and pleasure (with their Lord), and there lies an explanation of the meaning of His words,


 "Allah is pleased with them" (5:119)



Imam Al-Hasan Al-Basree said: people are the same in health but when hardship befalls they show distinction.


taken from islaam.com

**************************************

this is true...dont u? :)