Followers

Thursday, April 21, 2011

'studyku & DIA'



assalamualaikum..(:

baru sampai nilai.
then, bersiap untuk pergi program.
my housemate: fadh, nak gi mane lagi ni?
me: ade program.
my housemate: ai, baru je sampai, nak keluar balik. kalau camtu baik fadh tak payah balik nilai.
me: (smile) tak nak panjangkan citer.

*****************************************

*refresh ur niat, induce ur iman to face the imtihan.*


kita selalu meletakkan harapan yang tinggi dalam study. for example, 


"aku nak aim sem ni kena dapatkan 4 flat. if not, dapat dean list pun ok la."


tapi....


pernah tak kita letakkan aim yang tinggi untuk dapatkan keredhaan Allah.
contoh yang paling dekat dengan kita.


solat.
ada tak kita aim nak solat sungguh-sungguh.means solat dalam keadaan khusyuk.
ada yang solat hanya 2 minit sahaja. ada tu, tup2 je dah abis solat.
ganer tuh...
takyah toleh kiri kanan, lihat diri sendiri.


study adalah tanggungjawab kita tapi kita tak boleh nak tinggalkan or abaikan tanggungjawab terhadap Allah s.w.t...
kalau dah masuk waktu solat, better tinggalkan study sekejap. solat, then baru sambung study.


study hebat macammana pun, tapi hubungan dengan Allah tak jaga, tak bagus jugak.
so, tanggungjawab terhadap study n Allah kita perlu seiring. tapi ingat, Allah is the most our priority.


niat.
niat study kita mestilah lillahi taala.
betulkan niat. study bukan hanya untuk final. tapi untuk bekalan kita di dunia dan akhirat.


"Pelihara Allah, nescaya Dia akan memeliharamu"




                 


okeh!

my final exam schedule on this semester...

27/4 - Akhlak
28/4 - Creative thinking & problem solving
3/5 - Theory of Interest & Hibah
5/5 - Statistics
6/5 - Financial Management
10/5 - Differential Equation
11/5 - Mathematica
12/5 - Principle of Insurance & Takaful 


Salam imtihan...^^

~Hari ini adalah milikmu. jangan sia-siakan.
Bagi dunia, kamu mungkin hanyalah seseorang.
tetapi, bagi seseorang, kamu adalah dunianya..~

No comments: