Followers

Saturday, April 2, 2011

nape hidup ni susah ye...


...بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

today: 61: 10-14
         5: 35


minggu ni ade 1 persoalan yang ditanya kepadaku...


Ukht A: "kenapa  hidup ni makin lama makin susah ye..."


B: "susah kan hidup ni"


me: i'm not sure how to answer it. for me,semakin lama kita hidup di dunia ni, semakin banyak pengalaman hidup yang kita dapat. dan semakin banyak ragam orang yang kita boleh tau.and thats why hidup ni makin lama makin susah. problem yang kita dapat, itu lah yang mematangkan kita. 


time kecik2 dulu, ye...kita rasa happy je hidup ni. takde rase susah pun. because of what? because we have no experience in our life. then, we grow up. now, in 20-21 years, we have many experience in our life. and make we think about it...


***********************************************


~Hindarilah kamu daripada sifat cepat berputus asa, kerana berputus asa itu bukanlah dari akhlak orang Islam.
 Dan hakikat kehidupan hari ini, adalah mimpi bagi yang kelmarin,
dan mimpi hari ini adalah hakikat bagi hari esok,
selagi mana waktu masih lapang, selagi mana masih ada anasir-anasir kekuatan bagi jati diri anak bangsamu yang mukmin,
sekalipun di sana masih wujud anasir2 kezaliman yang melakukan kerosakan.
Ini kerana tidak selama-lamanya golongan yang lemah itu lemah buat selama2nya.
Dan tidak pula selama2nya orang yang kuat itu kuat buat selama2nya.~
( As-Syahid Hassan al-Banna)

  • Walau berapa banyak pun kebaikan yang kita buat,orang takkan pandang.Tetapi hanya disebabkan satu kesilapan yang kita buat,orang akan pandang hina pada kita selama-lamanya...
  • jangan ingat kebaikan kita pada orang. tapi, ingat kebaikan orang kepada kita. jangan ingat keburukan orang kepada kita. tapi, ingat keburukan kita kepada orang. (prinsip hidup one of my friend)






No comments: