Followers

Friday, April 29, 2011

::back to school::

assalamualaikum!  (:

haha. tengok tajuk entri macam ape je...abaikan..

entah kenapa time sekolah dulu2 minat lagu ni.
siap tulis lirik cantik2 lagi letak dekat fail.
bila fikir balik sekarang, nape yerk aku buat camtu.
bila tengok meaning lagu ni balik...aku jadi -.-


         

something for me and something for you....





terjumpa one blog ni.
tertarik with one sentences.

Dulu ade org penah ckp; "awk silap sofia.. kalo takde org nak judge diri kite, mcm mane kite nak tau ape yg baik n buruk kat diri kite?. Sume org ade hak utk judge org lain." 


"Banyak yg saya dah belajar.
Banyak jugak yg saya tgh belajar skrg.
Saya cuba buat perlahan2.
Yg saya mahu dalam hidup saya cuma satu je;
Berubah menjadi lebih baik dan lebih terarah.
Saya mahu yakin pada sebuah 
'KEYAKINAN'"




::doa::

DOA tu wireless.
anytime, anywhere.
dan coverage dia luas.
kat mana2 je signal bar dia penuh 5...




doa tu...senjata bagi mukmin.
sebab kita kena ingat no matter what happen, 
daripada Allah kita datang dan kepada Allah kita akan kembali.

nak ubah diri sendiri pun susah, ni kan nak ubah orang lain.
but better something than nothing rite!
it's worth a try.

live life
love life
mistake are inevitable
and it's THAT
that makes life invaluable
It's a gift from The Almighty, yes?
Be thankful always...(:

Wednesday, April 27, 2011

::senyum + masam = ? ::

assalamualaikum...(:

tarik nafas jap...
alhamdulillah, baru selesai exam akhlak.

'alah, akhlak je pun. relax ler..'
banyak la. kalau dalam malay takpe gak. ni arabic kot.

bukak je soalan. tengok. wah! soalan past year banyak masuk ler..(senyum) hihi..
tak leh yakin sangat sebab ade soalan yang lain tak pasti jawapan dia betul ke tak.


baru selesai satu paper. ade lagi 7 paper lagi. whoa!
ye lah, usim tak macam uni lain. 
uni. lain tak ambik banyak paper elektif. 
usim, wajib ambik.
whatever it is, bersyukur dapat masuk usim. bukan uni. lain.
walaupun usim ni kampus dia kecik compare than others uni.

*******************************************

23hb April

jalan-jalan pergi Book Fair kat PWTC dengan wani serta kakak n adik dia yang terchenta.
uitt, study week pun sempat pergi jalan2 ye...
takpe la. sekali-sekala. study tu mestilah penting. tapi, ade benda yang tak boleh miss.

buku yang saya beli. 
perasan tak..
novel Hlovate and Solusi.
Solusi ni one of majalah Islam.


okeh! jangan ambik. ni buku saya. 
first time collect novel Hlovate.
bace lah novel dia. 
novel dia bukan more to love sangat macam novel lain.
ade tarbiyah dalam nye. especially novel Versus.
most of her book is about change our life become more better than before.
paling suka adalah novel Rooftop Rant.

kisah novel Rooftop Rant: seorang budak perempuan yang mempunyai rambut punk. diri tak ubah macam lelaki. pernah putus asa dalam hidup sehingga hampir nak bunuh diri. at last, she change herself become a good person yang kenal Allah.yang sayang akan diri sendiri.yang try untuk jadi seorang anak yang baik even she hate her parent.

kenal one of my senior sekolah. batch kedua.
how small world!!.(excited sekejap)

i love my school. so, bila jumpa senior even tak pernah jumpa pun, excited.
wani pernah cakap, whatever it is, sekolah lah yang menentukan hidup kita selepas tu.
okey, maybe ade yang tak setuju.
but, i agree with wani.

*journey hidup kita takkan pernah smooth. still ade halangan dan cubaan. pernah sedih. pernah down. pernah hadapi waktu yang kritikal especially bila kita hilang orang yang kita sayang.
but, whatever it is, hidup mesti kena diteruskan.
mula2 memang payah. susah nak bangun. tapi kita mesti sedar ada orang yang memerlukan kita.
so, kita kena teruskan hidup demi orang yang memerlukan kita walaupun after one incident, kita rase sedih, cant be overcome. tapi, bangun sedikit demi sedikit. at last kita akan dapat balik hidup kita yang sebelum ni. (:
Ingat, kita ada Allah. mengadulah pada Dia.

"when we want to talk to Allah, we pray and say prayers. 
when we want to hear Allah talk to us, we read the Quran."
God's Love Letter Compilation (Al-Quran) is the best balm, given any time.

Friday, April 22, 2011

::our wall::

assalamualaikum...(:


"the walls we build around us to keep out the sadness and also keep out the joy."


Kadang-kadang kita bina dinding di sekeliling kita supaya takde orang boleh masuk dalam ruang yang kita khas kan untuk diri kita je. lagi sikit hubungan kita dengan orang luar, lagi kurang probability untuk orang sakiti kita. tapi, dinding yang kita bina ni jugaklah buatkan kita jadi sedih sebab boleh jauhkan diri kita dari kegembiraan. 


In your life, you have probably been hurt many times and have gotten some mental scars. this results in you being distant from people. Though many think that you are evil, you are not. what you really are is a person, trying to forget your pain and past (semua orang nak macam ni) 


It is not lost, just a little forgotten. In crowds you tend to not get be noticed, and dress in black or other discrete colour. You don't like being in the spotlight and wish people would just leave you alone. But once you do get close to someone you have a hard time being go and get real down if you lose him /her. 


(taken from 5 Tahun 5 Bulan by Hlovate.)


sometimes, kita tak boleh selalu judge other people, but we should judge ourself before judge other person. agree or not? 
sesekali, kita perlu ditegur dengan harapan teguran tu dapat memperbaiki diri hidup kita. maybe it will make we worst with that advice, but it will make we better in the other times. 


dont think negative about other people, but think positive about them. 


we must change our life before wanna change other person's life.


"sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah diri mereka sendiri." (surah Ar-Ra'd : 11)



Jika ingin dikasihi,
belajar mengasihi,
Jika ingin dicintai,
belajar mencintai,
Jika inginkan pendengar yang setia pada permasalahan kita,
Belajar menjadi pendengar yang setia pada permasalahan mereka,
Jika inginkan teman yang baik,
Belajar menjadi teman yang baik.





~mood: wanna go to KLIBF tomorrow. buku 'contengan jalanan' by Hlovate da terjual sebanyak 3089. ranking first lagi. terlepas la nak dapat penanda buku yang ada tandatangan from Hlovate. 


"follow up a BAD deed with a GOOD deed, TO CANCEL IT OUT"
may Allah bless=)..hlovate



bookmark-s

Thursday, April 21, 2011

'studyku & DIA'



assalamualaikum..(:

baru sampai nilai.
then, bersiap untuk pergi program.
my housemate: fadh, nak gi mane lagi ni?
me: ade program.
my housemate: ai, baru je sampai, nak keluar balik. kalau camtu baik fadh tak payah balik nilai.
me: (smile) tak nak panjangkan citer.

*****************************************

*refresh ur niat, induce ur iman to face the imtihan.*


kita selalu meletakkan harapan yang tinggi dalam study. for example, 


"aku nak aim sem ni kena dapatkan 4 flat. if not, dapat dean list pun ok la."


tapi....


pernah tak kita letakkan aim yang tinggi untuk dapatkan keredhaan Allah.
contoh yang paling dekat dengan kita.


solat.
ada tak kita aim nak solat sungguh-sungguh.means solat dalam keadaan khusyuk.
ada yang solat hanya 2 minit sahaja. ada tu, tup2 je dah abis solat.
ganer tuh...
takyah toleh kiri kanan, lihat diri sendiri.


study adalah tanggungjawab kita tapi kita tak boleh nak tinggalkan or abaikan tanggungjawab terhadap Allah s.w.t...
kalau dah masuk waktu solat, better tinggalkan study sekejap. solat, then baru sambung study.


study hebat macammana pun, tapi hubungan dengan Allah tak jaga, tak bagus jugak.
so, tanggungjawab terhadap study n Allah kita perlu seiring. tapi ingat, Allah is the most our priority.


niat.
niat study kita mestilah lillahi taala.
betulkan niat. study bukan hanya untuk final. tapi untuk bekalan kita di dunia dan akhirat.


"Pelihara Allah, nescaya Dia akan memeliharamu"




                 


okeh!

my final exam schedule on this semester...

27/4 - Akhlak
28/4 - Creative thinking & problem solving
3/5 - Theory of Interest & Hibah
5/5 - Statistics
6/5 - Financial Management
10/5 - Differential Equation
11/5 - Mathematica
12/5 - Principle of Insurance & Takaful 


Salam imtihan...^^

~Hari ini adalah milikmu. jangan sia-siakan.
Bagi dunia, kamu mungkin hanyalah seseorang.
tetapi, bagi seseorang, kamu adalah dunianya..~

Tuesday, April 19, 2011

::you and me::

The good you find in others, is in you too.

The faults you find in others, are your faults as well.

After all, to recognize something you must know it.

The possibilities you see in others, are possible for you as well
.
The beauty you see around you, is your beauty.

The world around you is a reflection, 
a mirror showing you the person you are.

To change your world, you must change yourself.

To blame and complain will only make matters worse.

Whatever you care about, is your responsibility.

What you see in others, shows you yourself.

See the best in others, and you will be your best.

Give to others, and you give to yourself.

Appreciate beauty, and you will be beautiful.

Admire creativity, and you will be creative.

Love, and you will be loved.

Seek to understand, and you will be understood.

Listen, and your voice will be heard.

Teach, and you will learn.

Show your best face to the mirror, 
and you'll be happy with the face looking back at you.


Saturday, April 16, 2011

me = normal girl

I’m just an ordinary lady,
I have nothing special for you to buy.

I know I don’t have anything,
but yet I claim I have everything.

I always fulfill my life with sins,
always transgressing bounds with defiant grins.

Before this I was just a tiny ball of flesh without bones,
but yet my heart is harder than stone.

But now, I have to realize that the truth is serene,
I have to wake up and smell the deen.

I have to stand firm, although standing is hard,
my life was a total ignorance before, but now this is my start.

I’m not a scholar or a preacher; I’m just a normal girl who makes mistakes too.
This is me, now, who are you?” :)

~ Ameen Misran of Langit Illahi~

new lesson

" Find something you love, otherwise it will kill you inside.
 Secondly, life is a gift, precious & short, so don't go wasting it doing something silly. 
Third, don't keep secrets. Not from those you love. Especially not family. It will only trouble you & the people concerned in the long run & only cause more heartache.
 Lastly, & most importantly, life changes, people change, we all change along with it. Sometimes you have to remember who were before to figure out who you want to be. " 

taken from amirah syafiqah



::study week is begin::

assalamualaikum semua..(:

orait, hectic week was passed. fuhh~~
segala assignment + test midsem yang melambak sudah settle, alhamdulillah.

last week before study week~

macam2 benda yg da reveal on this week.
1st, dengar2 lecturer yg mengajar ktorang lab mathematica sebaya ngan ktorang. lahir tahun 1990.
but, still not believe it.
then, on last class with him,
we called him. 
owh, my classmate is different with other class. what we called him is secret.
after we called him, he said.

"saya dengar lah. sorry ye, saya tak tua lagi. muda lagi. SEBAYA dengan kamu lagi"

woha! so, betul la apa yang kami dengar before nih.

my friend said: nape dia tak cakap awal2 eh.
maybe kalau dia cakap awal2, dia takut we all not respect him as a lecturer.

next.
one of my lecturer.
many of us adore with him.
because he can do anything. clever. enthuatism if story something at lecture or tutorial class.
after last class with him. i accompany my friend to take test 1 at his room.
then, we sat at there.
lama jugak la.
teman lagi sorang my friend betulkan assignment dia.
takkan nak biarkan dia sorang2 kan. make sense la.

tak tau nak borak ape dengan dia. he played his guitar and sang many song.
dengar je lah...
then we ask him.
but he answer only one answer.
tanya sepatah. jawab sepatah.
very different.
what we feel on that time.
he is not like we know.
he's like another person.
maybe...
he has two character.
or have problem. or bored with his life.
but what can we feel is.
he's not happy with his life.

maybe after this, we will have no class with him because he will continue his study on Ph.D. 
good luck sir~
the best lecturer we had.

next semester inshaAllah, we will not same lecture with course financial mathematics.
sedih...we are not same lecture anymore. huhu~


Friday, April 15, 2011

::13/4/11- nur syazwani mohd soffian ::

this entry special for u...
Nur Syazwani bt Mohd Soffian.

for her birthday.
13 April 2011 - 21 years old.
my housemate + coursemate.
sorry sebab lambat celebrate...


hadiah tudung from hanis syamilah. (:

banyakkan dapat hadiah...tambah2 lagi coklat..wee~



yeah, wani dah boleh mengundi.
daftar cepat2..
hopefully what we want, we will get it, inshaAllah.
get justice for our country.
pilih pemimpin yang layak.
 remember from what En. Rosli said to us.
"when u get for vote, vote for the right person.the better person. not for the party."
else, u know better than me.


happy belated birthday, wani..
be strong no matter what happen.
smile always.. :)

be happy macam mana kau happy sekarang..
if u're happy, we'll be happy too.
u're one of my strength.
i need ur support sometimes and always.
now, i really need u as my friend.

thank you because be one of my friends.
sayang sangat2 kat kau...

"Ya Allah, Kau berikanlah kebahagiaan kepadanya di dunia dan akhirat."

Saturday, April 9, 2011

Wednesday, April 6, 2011

saya sayang awak...(:

assalamualaikum...(:


oleh2 untuk anda.
masih lagi bertatih.
for those anak orang n9, ayam masak lemak cili api.
macam orang kampung. takde blend, everything tumbuk. santan pun perah sendiri..tangan pijar. tapi, seronok..(: 
memang sedap. *takde sape nak puji, biarlah saya yang puji diri sendiri* (;


okey, esok ade test akhlak.yosh~ all in arabic.owh semangat, dimanakah kamu...
next week, assignment yang melambak + test midsem.

Monday: Differential Equation (test 2), submit assignment principle of Insurance.
Tuesday: Theory of Interest & Hibah (test 2), submit assignment theory of Interest..
Wednesday: Assignment Financial Management, assignment Creative thinking.

**************************************

aku dengan hidup aku. kau dengan hidup kau.

"aku tak nak lah ambil tau pasal orang lain.
biar aku dengan hidup aku. 
aku tak nak campur dengan orang.
aku nak buat hal aku sendiri. "

ramai yang berkata macam ni. kadang-kadang saya terfikir pasal kata2 di atas.
babe, kalau lah semua orang berfikiran macam ni. siapa lah yang akan ambil tahu.and benda tu pun akan terbiar macam tu.
make it simple.
contoh: situation dalam rumah sewa.


kemas rumah.


even ada jadual bertugas, no one yang ambil peduli. masing-masing fikirkan hal sendiri.


"takde sape yang suruh, so, nak buat ape aku kena buat." 


well, kalau ikutkan. masing-masing dah dewasa. takde sape nak tegur, kalau tegur, maybe ada yang terasa hati. so, one of my friend said to me.


"kau buat je apa yang hati kau nak buat"


alhamdulillah, kalau ade yang sedar akan tanggungjawab sebagai sebagai housemate. so, rumah tu akan sentiasa berkemas. let say, kalau sorang je yang berkemas. yang lain buat hal sendiri. orang lain tu ada tak perasaan serba salah sebab tak tolong housemate ni.

let B = seorang ahli rumah sewa.

let say,  B dah penat buat kerja sorang2, jenis yang senyap.
ye lah,  B think positive, housemate yang lain ada banyak kerja nak buat sampaikan tak sempat nak tolong.
tapi, kali ni B tak buat ape2. dia pun nak amik kputusan macam orang lain. make busy n buat hal sendiri.

berapa minggu kemudian, B tengok tiada perubahan pun. rumah tu jadi semakin berserabut. kotor. so, B pun kemas lah rumah tu sebab dah tau, no one yang akan kemas rumah tu. because of what. because masing2 dah tak nak amik tau and buat hal sendiri.

"weh, kenapa kau tak mintak tolong dengan dorang je?
kesian kot, buat sorang2."


"B senyum je. takpe lah. kesian lagi dorang. dorang banyak kerja."


"haha. macam kau tak banyak kerja je."


"takpelah, aku suke buat kerja ni. no hard feeling. ok je."


"seronok dorang dapat housemate macam kau. alangkah baiknya kalau semua orang macam kau.jom duduk dengan aku. kenapa kau tak tegur je."


"told you.semua orang dah besar. dah dewasa. boleh fikir, rasa dan lihat. 
kalau nampak, dia akan tolong.
kalau rasa, dia akan rasa kesian.
kalau fikir secara rasional, "maybe akan fikir, dia housemate aku. aku taknak bebankan dia."
and maybe pabila tengok rumah tu tak berkemas, she/he will think."


***************************************


penatlah fikir benda ni semua.


sape suruh fikir. takde orang yang suruh kau fikir.


ye, kalau aku tak fikir, sape yang akan fikir.
kalau nak ringan beban otak aku, jom kita fikir same2..(:


so, kerja tak kan berjalan dengan sempurna if buat kerja sorang2...(:


same goes in dakwah.
dakwah tak kan berjalan if kita buat kerja sorang-sorang.
itu lah, pentingnya duduk dalam jemaah.
manisnya dakwah tu kalau kita buat kerja sama2 dan merasai sendiri pengalaman dalam berdakwah.


sabda Rasulullah s.a.w: " seorang mukmin kepada mukmin yang lain ibarat satu binaan yang saling kuat memperkuat antara satu sama lain." [riwayat Bukhari dan Muslim]


satu batu-bata penting untuk menjadikan satu bangunan yang lengkap. if not, bangunan tersebut maybe akan roboh.

satu batu bata = individu.
bangunan = masyarakat.

see, betapa pentingnya seorang individu dalam membentuk satu masyarakat.


perasaan.


kita kena jaga hati orang lain kalau kita nak orang lain jaga hati kita.
sometimes, kita kena fikir kenapa orang tak suka pada diri kita.
sometimes, kita kena fikir kenapa orang bermasam muka pada kita.
adakah disebabkan kita pernah bermasam muka dengan mereka?


sometimes, kita kena fikir bahawa apa keputusan yang kita ambil, tak semua adalah betul.
sometimes, kita tak boleh nak semua orang ikut cakap kita. we have no right to them..(:


saya bukan seorang yang bagus dalam berkata2.
minta maaf sekiranya ada yang terasa hati dengan penulisan kali ni.
saya sayangkan awak..(:

Saturday, April 2, 2011

nape hidup ni susah ye...


...بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

today: 61: 10-14
         5: 35


minggu ni ade 1 persoalan yang ditanya kepadaku...


Ukht A: "kenapa  hidup ni makin lama makin susah ye..."


B: "susah kan hidup ni"


me: i'm not sure how to answer it. for me,semakin lama kita hidup di dunia ni, semakin banyak pengalaman hidup yang kita dapat. dan semakin banyak ragam orang yang kita boleh tau.and thats why hidup ni makin lama makin susah. problem yang kita dapat, itu lah yang mematangkan kita. 


time kecik2 dulu, ye...kita rasa happy je hidup ni. takde rase susah pun. because of what? because we have no experience in our life. then, we grow up. now, in 20-21 years, we have many experience in our life. and make we think about it...


***********************************************


~Hindarilah kamu daripada sifat cepat berputus asa, kerana berputus asa itu bukanlah dari akhlak orang Islam.
 Dan hakikat kehidupan hari ini, adalah mimpi bagi yang kelmarin,
dan mimpi hari ini adalah hakikat bagi hari esok,
selagi mana waktu masih lapang, selagi mana masih ada anasir-anasir kekuatan bagi jati diri anak bangsamu yang mukmin,
sekalipun di sana masih wujud anasir2 kezaliman yang melakukan kerosakan.
Ini kerana tidak selama-lamanya golongan yang lemah itu lemah buat selama2nya.
Dan tidak pula selama2nya orang yang kuat itu kuat buat selama2nya.~
( As-Syahid Hassan al-Banna)

  • Walau berapa banyak pun kebaikan yang kita buat,orang takkan pandang.Tetapi hanya disebabkan satu kesilapan yang kita buat,orang akan pandang hina pada kita selama-lamanya...
  • jangan ingat kebaikan kita pada orang. tapi, ingat kebaikan orang kepada kita. jangan ingat keburukan orang kepada kita. tapi, ingat keburukan kita kepada orang. (prinsip hidup one of my friend)