Followers

Tuesday, March 1, 2011

mukhayyam khoriji

assalamualaikum....(:

alhamdulillah 3x...syukur alhamdulillah...
masih dikurniakan dengan tubuh yang sihat.
alhamdulillah, weekend yang hebat.
weekend ni, saya pergi mukhayyam khoriji. ataupun bleh dikenali sebagai pogram outdoor...
tema kali ni adalah 'Islam itu Penyelesaian'

dimaklumkan pergi ke Kuala Linggi, Melaka. tetapi, ada halangan2.pada hari khamis, Prof Kidin berkata pada jumaat malam ada midsem test + lecture. tetapi, berfikir semula, saya kena bertolak ke Kuala Linggi tu dalam pukul 5 after asar. inform to kak maryam and she said, she will tell to ajk pengangkutan.
alhamdulillah, pada hari jumaat dapat message bahawa midsem test n lecture dibatalkan sebab prof ada hal.
think again, alhamdulillah, dipermudahkan oleh Allah untuk pergi ke pogram mukhayyam khoriji selama 3 hari 2 malam.


Jumaat.25/2/2011
bertolak dlm pukul 6.00ptg....




lepas solat jamak maghrib & isyak,1st pengisian from ikhwah Mesir...akh Suhaib ar-Rumi...
tajuk mengenai Islam sebagai cara hidup.
Islam manhaj kehidupan..

Sabtu 26/2/2011

kembara seharian..
bermula selepas Qiam.
5.30 pagi bertolak.
solat subuh di tepi pantai. subhanallah.pabila mengambil wudhu' menggunakan air laut. terasa dekat dengan alam dan Allah. perasaannya hanya Allah sahaja yang tau. betapa kerdilnya diri ni bila berada dihadapanNya. 
after ma'thurat, tazkirah subuh by ustazah hayati. mengenai hadis al-Ifki.tuduhan palsu terhadap Saidatina Aisyah r.a...boleh baca untuk tahu hadis al-Ifki di --> sini.

nama kumpulan saya: mahzuzoh(hebat)
sorakan kumpulan: Inna mahzuzoh, kunna mahzuzoh, nahnu mahzuzoh..takbir! Allahu Akbar...
Panji kumpulan saya: 

melambangkan seorang individu muslim yang diibaratkan seperti akar, sehinggalah terbit masyarakat Islam. not good in explain this. -_-

kak ada: 'kamu nak amik gambar ni je ke.'
me: ^_^...ye kak. 1st, nak amik gambar ni. 2nd purpose, nak amik gambar akak..(:
gambar kak ada, ada dalam simpanan.

seterusnya, diteruskan kembara. sepanjang checkpoint, kami diberi task seperti menghafal hadis, surah ar-ra'du:11, dan kata2 Saidina Umar r.a..


Hadis 1:

'Antara kebaikan seorang muslim itu adalah meninggalkan apa yang tidak berkaitan dengan dirinya.'[Riwayat at-tarmizi]


task yang diberi. kena present mengenai ini. saya seorang muslim dari segi akhlak. kupaskan isu semasa seperti gambar diatas.

Kalamullah:

"Sesungguhnya Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka merubah diri mereka sendiri."[Ar-Ra'du:11]


Kata2 Saidina Umar r.a:


"Kami adalah satu kaum yang dimuliakan Allah dengan Islam, maka sekiranya kami mencari selain dari Islam, maka kami akan dihina oleh Allah."


Last checkpoint, main teka-teka surah daripada orang yang diminta untuk menggunakan ekspresi muka dan creativity sendiri untuk meminta ahli group sendiri meneka surah apa. huh, tak reti nak explain, but u got my point right.

pergi ke masjid. diberi tugas ini.


asingkan segala kacang + sagu ni agar menjadi seperti ini.


then, letakkan dalam botol mengikut creativity kumpulan seperti ini.


seterusnya, berjalan menuju ke pantai.buat makanan for lunch + solat zohor.
before that,
releasekan penat from kembara dengan bergambar.(:






 then, memasak...(:






solat zohor...



selepas solat zohor. presentation group masing2 by task yang dah diberikan.

malam:
malam kesenian.
buat lagu from lirik lagu yang diberikan.
seriously, tengok lirik lagu pun tak tau lagu apa.
buat je la lagu dia or rentak untuk lirik tu.
dapat lirik lagu Lembayung..pernah dengar tak lagu ni? tak pernah? hayati lirik dia. can search the lyrics.
then, persembahan lakonan interview mengikut creativity masing2.
group saya dapat tajuk cinta ana-enti yang telah disalahertikan.

Ahad.27/2/2011

sukaneka yang dihandle oleh ukhti kak sarah and ukhti kak zati yang baru pulang dari Mesir.
sukaneka yang dibuat pun banyak ibrah yang boleh dapat.
weekend ku...^__^

ukhuwah makin rapat. sedih sedikit waktu nak berpisah.


anis, hope u get something from this.
uhibbuki fillah...

kak akhma: 
'berjaya atau tidak program ni, semuanya bergantung pada diri apa yang terjadi dalam diri antunna selepas ini.'

Hidup ini ibarat botol.
kalau nak maximizekan hidup ni, kita kena susun perkara-perkara besar dahulu. then, perkara-perkara kecil akan ikut juga.
same with in the bottle. arrange big things, then, small things.

hidup ni, Allah always beri kita 2 pilihan. pilihan mana yang terbaik, semua terletak pada diri kita untuk memilihnya...

*AllahKnowsBest*

No comments: