Followers

Thursday, March 31, 2011

beware with your words

bismillahirrahmanirrahim...

just think...
should beware with my words..

afraid if my words make others hurt...
everyone will be hurt.
when we talk, talk and talk until we are not realize with what have we said,
we dont know about others feeling about what we said.
and then, i take...
silence is better than talk.


thanks for those have said to me like above..(:

**final dah dekat...
no stress. keep smile no matter what happen...



Saturday, March 26, 2011

yesterday-25 March 2011

assalamualaikum w.b.t  (:

Prof Ali: I hope 2nd year will organize this talk.

talk by Mr Nick Wood from Uni. of Kent, UK..
woha!
1st time we organize program like this.
as a practices before we organize Seminar ASRiM.
yesterday, this talk was done.

1st time Mr.Nick talk, we dun understand very much.
he have accent.
jeri said: "macam kita baru nak belajar bahasa melayu, tapi dia cakap dalam bahasa kelantan."
haha...

but, we understand from his slide.
He talk about his uni. and talk about actuarial science.
yeah, before this he is an actuary.
this job is 3rd ranking in top job in 2011.
the salary, dont say.
he explain about  professional examination.
then, about his uni. 
who wanna continue in actuarial science like in master, you can continue at there.
yeah, yesterday, many mistake have we done.
sometimes, i see my friend laugh alone. she laugh about what we have done.



yeah, when we wanna do something, we must do it with full effort.
dont like "melepaskan batuk di tepi tangga"

***********************************

on that night, i ask maryam to attend one talk "Siapa Aku" from Ahmad Fedtri Yahya at DKP 4.

untuk sape yang tak kenal ahmad fedtri yahya

maryam is not a person who like to attend any talk or event. i persuade her to come with me. 

she said," i wanna exercise."

then, we went to campus by ride bicycle.
u imagine, at night. u ride bicycle with the wind 'sepoi2 bahasa'..
so nice...

then, at the talk. Ahmad Fedtri Yahya told one volunteer come at the stage.
so, i raise my hand as a volunteer.

maryam: fadh!
me: doakan aku agar dia tak tanya aku macam2 eh...

i come to front.
fedtri: saudari, perkenalkan diri.
me: ok.

i introduced myself.
Nama saya Nurfadhilah Ismail.
asal N.Sembilan.
daripada Fakulti Sains & Teknologi.
ambil course actuarial science & risk management.

org bawah pentas tanya ramai2: umur???
me : 21 tahun.

org bawah tanye lagi: da kahwin ke belum???
me: belum lg.dlm hati:" this is too much."

so, fedtri take the mic.
then, he teach us how to introduced ourself with no static like me.

then, he ask me to do something.
"kira 1 sampai sepuluh"
me: permintaan apekah?
so, i kira la.

then, he said, "bila nak kira, kena ada emosi dan gaya."

then, he ask me again.
"saya bagi peluang kedua. cuba bace sifir dua. "
me: "what???"
i terlepas cakap depan dia.macam budak-budak la pulak.

then, i respond him.
tanya pentas.
ok, kawan2 semua, 1 darab 2 berapa?
orang bawah pentas jawab. dua...

owh, many thing i got from him. the tips.
walaupun kena tanya budak-budak nye soalan.
but, we have fun. lawak jugak dia ni. n orang nya rendah je.

one of his tips:

"biar kite pendiam, tapi bila sekali kita bercakap, ia memberi kesan pada pendengar.
tunjukkan kekuatan character.mesti ada ketegasan dalam diri"

when we nervous or think have any difficult to do something,
read surah Al-Insyirah as many you can.

he called us as ustaz and ustazah...haha~
ok la, da biasa da kena panggil macam tu.

balik rumah, maryam said: "fadh, kau macam budak2 time kat atas pentas tadi"

balik je makan soto hasil masakan saadah..

*jadual final exam dah keluar. so, be prepared.


Wednesday, March 23, 2011

Pn. Normadiana

assalamualaikum semua...(:


dunno why, in this week, i always remember with what have my lecturer said during matriculation, KMJ.. still remember her name. Pn. Normadiana. 
we called her with her full name. sometimes, the other my friends laugh at my friend and me because i called her name as Pn. Normadiana. why not u called her name as Pn. Diana ke...huhu...da biasa panggil her full name. 


back to topic, what have she said to us. owh, she teach me Biology. almost 2 semester she teaches us.
she have said, dunno what the situation is.
but, this word always in my mind in this week.


"if you wanna change, no one can change you. only you can change yourself. panggillah Dr. Fadzilah Kamsah ke, Dr.Fazley Yusof ke, semua penceramah motivasi yang hebat ke, you will not change with what they gave to you. but, you yang akan mengubah diri kamu sendiri. berubahlah..."
-Pn. Normadiana-


teringat akan my past.
huhu...kalau boleh tak nak ingat. lupakan segalanya.
i said to my friends, jarang cerita about my life to my friends especially my housemate.


waney: tau tak fadh, kau ni banyak sangat rahsia. 


aku senyum je lah...


dalam hati ni, "tak semua benda yang perlu aku ceritakan pada korang."


sambil2 buat roti john kat dapur, terluah satu cerita. just wanna share with my housemate. 


"nak tau tak, dulu aku bukan macam ni. bukan macam yang korang kenal aku sekarang. dulu aku teruk sangat. teruk macammana, teruk lah.."


waney: "takkan lah". waney buat muka tak percaya...


i pun senyum je lah...


waney pun pernah ask me. 
"fadh, ayah kau bukan ustaz, family kau bukan kalangan yang alim. but how, kau boleh jadi camni?"


told you. even now, aku tak rasa yang aku seorang yang baik.im not good person enough. ada je orang cakap aku sombong. ade je yang cakap aku perasan bagus..but, yang boleh aku cakap, my life is better than before. thank to Allah.


*tak kesah ape orang nak cakap.takkan bermusuh dengan orang yang kutuk myself. terima dengan seadanya. try to be good. changes for good.


* sekarang ni lebih suka senyap. tak suka cakap banyak. 
   sorry guys, if i hurt yourself.


trust with yourself. you can do it. challenge yourself. 


jiey said,"sebenarnya, kau tak sedar bila kau berubah. masa yang menentukan segalanya."


~life breaks us all, but in the end, we are stronger in the broken place~Hemingway

Monday, March 21, 2011

today is monday~my turn

assalamualaikum  (:

today, my turn to cook..
first time masak lauk ni..

my recipe today: 
sotong masak kunyit...(;

sedap ke tak, tanye la my housemate...



sayur kobis masak lemak by najihah...(:


today, in lecture Differential Equation.
got something with what my lecturer have said.

"dont u ever run away from problem...face and solve it~ " by Encik Mohri.



sorry to hannan.
today, im very clumsy..
everything mess....huhu~
sorry for this morning...


Saturday, March 19, 2011

the thing is....




*be the star among the stars*
Bank Negara Malaysia

am i an arrogant person???
thanks for ur advice...(:


Wednesday, March 16, 2011

To be free

To be free

We admired the flowing clouds
Nothing at all obstructing them
The colors of the sky we engraved in our memories
Are like that day and we hope it won't change
(Where should we go? To a place we haven't seen yet)
Time won't stop Reach out your hand

We started running even though we were thirsty
Because we realized we wouldn't let our hearts be deceived
Without enhancing anything, just as we are
Simply going where the wind takes us, to be free

We laughed together in the sunlight
Our innocent voices are resounding even now
An overflowing amount of wishes that face tomorrow
Hoping they will shine, hoping they won't change
(You're not alone, so wipe your tears)
I think you'll realize what's important

We painted dreams even though we'd become transparent
Because we'll shine brighter than the unfaltering sun
Even leaving our sweat as it is
Simply searching for the light, to be free

Unable to look over our shoulders
We ran through to the end
Repeatedly going up and down, yeah
Those times were sometimes sweet, sometimes bittersweet

We started running even though we were thirsty
Because we realized we wouldn't let our hearts be deceived
Without enhancing anything, just as we are, to be free

We painted dreams even though we'd become transparent
Because we'll shine brighter than the unfaltering sun
Even leaving our sweat as it is

We started running even though we were thirsty
Because we realized we wouldn't let our hearts be deceived
Without enhancing anything, just as we are
Simply going where the wind takes us, to be free

To be free
To be free

*this song about our dream + freedom + ourself...
tiada istilah give up dalam diri kita..walau penat macammana pun kita, we must achieve our dream. please dont give up. be like flowing cloud.

::i love math::

assalamualaikum...(:


i love DE


i love to calculate...

i love to learn this...

after test Interest & Hibah.

sir: how?
we: sir, its hard...
sir: it always like this. the things that we want to learn must be hard at the beginning.there's no such easy way to succeed. it will become hard, harder and hardest, but at the end, you will get the reward from what have you done.

Friday, March 11, 2011

him...

Today is his birthday...
11 Mac 2011...

dia yang berdiri dekat hujung kanan.
sorry pozie, curi gambar dalam fb kau..

nama dia Mohd Fauze Ismail. sepatutnya waktu dia lahir, nama dia mohd fauzey. 
tapi, my mom lupe letak huruf y kat hujung...
konon nak nama canggih la ade huruf y kat blakang...
owh, he is my 2nd brother...
time kecik2 dulu, selalu gaduh ngan dia. 
dia ni panas baran sikit orangnya...tapi ni dulu la...
skang ni da baik.kata dia la..
katanya tak elok jadi api selalu...
sekali sekala kena jadi air jugak...
faham tak...



nape kulit dia cerah ye...
sebab dia ikut my mom.
kadang-kadang dia perasan yang dia tu hensem.
nasib baik aku tak sekolah dengan dia.
thank to Allah...(:
kalau time raya je, mesti banyak kad raya untuk dia.
dari adik angkat la, akak angkat la, abang angkat la...semuanya berangkat-angkat.

skarang ni dia keje sebagai tentera darat...
dia yang nak.
cita-cita dia...tak paham aku.
biar je la, asalkan dia bahagia.

my brothers, semuanya bagus dalam protect adik perempuan ni..
so, susah la kalau nak ada someone. kena mintak persetujuan dari mereka-mereka semua.
susahnya bila ada ramai adik beradik laki.
kita jadi golongan minoriti.
tapi, i have no problem with them.

so, pozie...
selamat hari lahir~
happy birthday! 
sanah helwah!

ingat Allah selalu...
semoga sentiasa berada dibawah rahmatNya.
ingat mak ayah kat umah ye...
semoga apa yang kau nak,tercapai...

*aku nak kau balik before raya...boleh tak agak-agak...
busy sangat ke kau ni...
confious sekejap...*

mak pesan: nak kahwin, tunggu turn didi dulu eh...

Thursday, March 10, 2011

calamity

Narrated Anas: Rasulullah s.a.w said." None of you should long for death because of a calamity that had befallen him. and if he cannot. but long for death. then he should say.


 'O Allah! Let me live as long as life is better for me. and take my life if death is better for me.' 


(Sahih Bukhari 8/6351-O.P.362)

tanggungjawab melebihi dari masa yang kita ada

assalamualaikum...(:


semakin lama kita hidup di bumi Allah ni, semakin banyak tanggungjawab yang dipikul oleh kita. 
kadang-kadang, kita fikir beratnya tanggungjawab ni. 
positive thinking: "takpe, aku akan pikul tanggungjawab ni sebab aku tahu, Allah nak beri aku ujian yang lagi besar lepas ni."


waktu Allah nak serahkan tanggungjawab khalifah pun, ramai yang menolak. gunung-ganang dan pelbagai lagi menolak untuk pikul tanggungjawab sebagai khalifah. Akhirnya, manusia yang diberi tanggungjawab untuk menjadi khalifah di muka bumi ni...


tapi, manusia hari ni, tidak ramai yang menyedari tanggungjawab asal kita hidup di muka bumi ini. masing-masing leka dengan kehidupan dunia yang penuh dengan kepalsuan ni.






teringat akan kata Imam as-syahid Hassan al-Banna: "Al-wajibaat akthar minal auqat." bermaksud: "tanggungjawab melebihi dari masa yang ada."

jom buat roti john~

Assalamualaikum...(:

jom buat roti john...sebenarnya, terasa berat dengan apa yang ada. terkadang terfikir, kenapa lah aku ni rajin sangat tolong dorang semua. terkadang, aku menolak semua perasaan negative ketepi. fikirkan demi kebaikan class, kebaikan pogram yang akan dilaksanakan. kebaikan dengan tidak mengecilkan hati kawan-kawan. 

yang penting, buatkan semua orang happy...

sebenarnya, roti ni lebihan daripada jualan gerai. menggunakan kreativiti kami semua, kami membuat roti john.

1st: sapu telur+daging+daun sup...(by maryam)

2nd: masak roti dengan apa yang telah disapu...(by syazwani)


3rd: letakkan timun dalam roti...(by fadhilah)

4th: letakkan sos ke atas timun...(by najihah)


5th: bungkus roti john(by saadah)



siap untuk di jual di KK1 by amirra n kiki...

*kekadang tu, kita sibuk jaga hati orang lain sehinggakan hati kita tiada siapa yang jaga...(:

Sunday, March 6, 2011

couple secara halal?

Assalamualaikum...(:

satu kisah...

Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. 
Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari.
Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura.
Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. 
Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.
beberapa tahun berlalu…
Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. 
Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. 
Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. 
Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. “COUPLE ISLAMIC”. 
Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu.
Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk.


Bila duduk,
Muhammad bertanya, “Have you married?”. 
“No.”, jawab Safura.
“So, why you sit together with this ajnabi alone here”, tanya Muhammad. 
“Kami couple, tapi Islamic way” jawab Syafiq. 
Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.
“Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. 


Macam mana aku nak buat ni???


Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. 


"Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”
Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas.

try me

Assalamualaikum...(:


there's no word to express what I feel right now. 
many things have done in this week.
I know, my friends always said to me.
"I know you can do it. you're a strong person"
strong person???
I think, i'm not...but i try to be like that...
yeah, you can do it...
i still find my booster.
female always sinonym by emotional person...really huh!



Friday, March 4, 2011

mature

assalamualaikum...(:

semakin lama kita hidup di dunia ni, semakin banyak pengalaman yang kita dapat.
semakin banyak jugak masalah yang kita hadapi.
tapi, dengan problem yang kita hadapi ni lah yang mematangkan kita. betul tak.
tak nak berfikiran macam budak kecil. masa tu,semua dah berlalu..
time for untuk mematangkan diri kita semua...
everything come from ourself...(:

Tuesday, March 1, 2011

mukhayyam khoriji

assalamualaikum....(:

alhamdulillah 3x...syukur alhamdulillah...
masih dikurniakan dengan tubuh yang sihat.
alhamdulillah, weekend yang hebat.
weekend ni, saya pergi mukhayyam khoriji. ataupun bleh dikenali sebagai pogram outdoor...
tema kali ni adalah 'Islam itu Penyelesaian'

dimaklumkan pergi ke Kuala Linggi, Melaka. tetapi, ada halangan2.pada hari khamis, Prof Kidin berkata pada jumaat malam ada midsem test + lecture. tetapi, berfikir semula, saya kena bertolak ke Kuala Linggi tu dalam pukul 5 after asar. inform to kak maryam and she said, she will tell to ajk pengangkutan.
alhamdulillah, pada hari jumaat dapat message bahawa midsem test n lecture dibatalkan sebab prof ada hal.
think again, alhamdulillah, dipermudahkan oleh Allah untuk pergi ke pogram mukhayyam khoriji selama 3 hari 2 malam.


Jumaat.25/2/2011
bertolak dlm pukul 6.00ptg....




lepas solat jamak maghrib & isyak,1st pengisian from ikhwah Mesir...akh Suhaib ar-Rumi...
tajuk mengenai Islam sebagai cara hidup.
Islam manhaj kehidupan..

Sabtu 26/2/2011

kembara seharian..
bermula selepas Qiam.
5.30 pagi bertolak.
solat subuh di tepi pantai. subhanallah.pabila mengambil wudhu' menggunakan air laut. terasa dekat dengan alam dan Allah. perasaannya hanya Allah sahaja yang tau. betapa kerdilnya diri ni bila berada dihadapanNya. 
after ma'thurat, tazkirah subuh by ustazah hayati. mengenai hadis al-Ifki.tuduhan palsu terhadap Saidatina Aisyah r.a...boleh baca untuk tahu hadis al-Ifki di --> sini.

nama kumpulan saya: mahzuzoh(hebat)
sorakan kumpulan: Inna mahzuzoh, kunna mahzuzoh, nahnu mahzuzoh..takbir! Allahu Akbar...
Panji kumpulan saya: 

melambangkan seorang individu muslim yang diibaratkan seperti akar, sehinggalah terbit masyarakat Islam. not good in explain this. -_-

kak ada: 'kamu nak amik gambar ni je ke.'
me: ^_^...ye kak. 1st, nak amik gambar ni. 2nd purpose, nak amik gambar akak..(:
gambar kak ada, ada dalam simpanan.

seterusnya, diteruskan kembara. sepanjang checkpoint, kami diberi task seperti menghafal hadis, surah ar-ra'du:11, dan kata2 Saidina Umar r.a..


Hadis 1:

'Antara kebaikan seorang muslim itu adalah meninggalkan apa yang tidak berkaitan dengan dirinya.'[Riwayat at-tarmizi]


task yang diberi. kena present mengenai ini. saya seorang muslim dari segi akhlak. kupaskan isu semasa seperti gambar diatas.

Kalamullah:

"Sesungguhnya Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka merubah diri mereka sendiri."[Ar-Ra'du:11]


Kata2 Saidina Umar r.a:


"Kami adalah satu kaum yang dimuliakan Allah dengan Islam, maka sekiranya kami mencari selain dari Islam, maka kami akan dihina oleh Allah."


Last checkpoint, main teka-teka surah daripada orang yang diminta untuk menggunakan ekspresi muka dan creativity sendiri untuk meminta ahli group sendiri meneka surah apa. huh, tak reti nak explain, but u got my point right.

pergi ke masjid. diberi tugas ini.


asingkan segala kacang + sagu ni agar menjadi seperti ini.


then, letakkan dalam botol mengikut creativity kumpulan seperti ini.


seterusnya, berjalan menuju ke pantai.buat makanan for lunch + solat zohor.
before that,
releasekan penat from kembara dengan bergambar.(:






 then, memasak...(:






solat zohor...



selepas solat zohor. presentation group masing2 by task yang dah diberikan.

malam:
malam kesenian.
buat lagu from lirik lagu yang diberikan.
seriously, tengok lirik lagu pun tak tau lagu apa.
buat je la lagu dia or rentak untuk lirik tu.
dapat lirik lagu Lembayung..pernah dengar tak lagu ni? tak pernah? hayati lirik dia. can search the lyrics.
then, persembahan lakonan interview mengikut creativity masing2.
group saya dapat tajuk cinta ana-enti yang telah disalahertikan.

Ahad.27/2/2011

sukaneka yang dihandle oleh ukhti kak sarah and ukhti kak zati yang baru pulang dari Mesir.
sukaneka yang dibuat pun banyak ibrah yang boleh dapat.
weekend ku...^__^

ukhuwah makin rapat. sedih sedikit waktu nak berpisah.


anis, hope u get something from this.
uhibbuki fillah...

kak akhma: 
'berjaya atau tidak program ni, semuanya bergantung pada diri apa yang terjadi dalam diri antunna selepas ini.'

Hidup ini ibarat botol.
kalau nak maximizekan hidup ni, kita kena susun perkara-perkara besar dahulu. then, perkara-perkara kecil akan ikut juga.
same with in the bottle. arrange big things, then, small things.

hidup ni, Allah always beri kita 2 pilihan. pilihan mana yang terbaik, semua terletak pada diri kita untuk memilihnya...

*AllahKnowsBest*