Followers

Friday, February 25, 2011

::crying on Him::

assalamualaikum...(:


tersentuh dengan post entry by one of my classmate from school, afiqah...i called her as fiq.

what had i got from her post..

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:
”Bacalah al-Quran dan menangislah, dan jika tidak boleh menangis buat-buatlah menangis”
- Hadis riwayat At-Tabrani.

Jadilah seorang yang lemah di hadapanNya pabila di malam hari.
tetapi, menjadi singa pada siang hari.
Biar lemah dihadapanNya tetapi jangan lemah di hadapan manusia.
be strong no matter what happen.
He will guide you, insyaAllah...

change for good isn't a crime right..
dont be shy with around people.

Tuesday, February 22, 2011

memori tercipta lagi...

assalamualaikum...(:

perkara yang perlu anda tahu tentang sya.
saya suka meletak gambar makanan yang baru 1st time dicuba untuk buat.
kali ni, saya masak ayam masak kurma.
amacam...terliur tak...(:


sayur petola + telur...

gambar ayam masak kurma dalam kuali.
first try, jadi tau.tanpa bantuan sesape. xde call my mom.
just call fiq je tanye camane nak bancuh santan dalam kotak. bcoz before this, guna santan yang saya sendiri perah.saya ni orang kampung.bukan orang bandar..

memori tercipta
semalam ada sejarah yang telah dicipta untuk housemate-housemateku semua..
kisah mengenai nasi yang separa masak akibat ade something yang melekat kat rice cooker tu.
kelakar la. tengok cara raiyan n mar cabut periuk nasi tu...

from lecture creative thinking lagi,
hannan, mar, raiyan: "fadh, masak awal sikit eh"..
me: "ok."..

smlm, my turn masak.
saya tak masak hari2...ada turn dia.
tapi, kalu saya rajin, saya suka buat sarapan. 
contohnya macam ni.

nasi goreng yang ada hotdog..


sian my housemate. tak sangka semua berpuasa semalam. senyap2 je kan korang.
tau2 je, time nak mkn. semua turun. kononnya nak makan.

i said: "sorry la, nasi buat hal sekejap. tak dapat makan awal. sorry ye korang."
sementara nak tunggu nasi masak tu, my housemate makan roti je untuk berbuka.
then, wani: 'asal bau hangit'.
ah sudah~...tengok2, periuk nasi rosak.
nasi half cook.
at last, atas cadangan raiyan. nasi tu, kami kukus je.
so, semalam kami makan nasi kukus.
and, periuk nasi dah ok, alhamdulillah.
kalau tak, mesti kena marah dengan adah agaknya. periuk nasi dia kot.huhu...
dapat makan nasi around 10 o-clock gitu....lambat kan..
time makan, semua senyap.
menghayati makanan.

my friend said to me: "da boleh kawen da ni."
me: terdiam sekejap...erk~pending seketika...

saya tak suka dalam keadaan messy.
rumah berserabut.
saya tak suka tunggu orang kemas kalau tempat tu betul-betul buat saya tak selesa.
saya fikir, saya kena buat sarapan sebab saya tak boleh buat kerja without sarapan.
breakfast is important to me.
and that why, saya pun tak suka tunggu orang buat breakfast.

tomorrow: Financial Mathematics Seminar[FiMacs]

::nobody cares::

everyone have do any mistake in life. including with me.
sometimes, i think...
ya Allah, please take me. i don't wanna live in this world anymore.
but, i have many sins with You.
sometimes...nobody cares with us..
no one know and care with us.
only He know more about us from deep inside until to outside.
He knows about our secret no matter how we hiding it.


sometimes, i got emotional until like above picture.
thanks to cikgu ina because of you, i can smile at this time.
yeah, not all things we must share with anyone.
but, i dunno who i should rely on when i got a problem.
i just can share with Him.
only Him know about me even i dunno what happen to me.
thanks a lot ya Allah...(:

sometimes...
i think i just a kind person who can help other person without his/her knowing.
sometimes...
i think i am a nerd girl.
i know that i'm tired after doing some work.
then, i help other person.
sometimes...
i think, why i'm do this..
should be, this is not my work.
why you be a such kind people?
 Or you are fooled by others?
until you 'dipijak kepala' by others?
don't you...
think about this.
you can be a good girl but stop being as a fool person by others.
sometimes...
 i cant hold it.

Monday, February 21, 2011

::memori yang bukan hanya memori::

assalamualaikum semua...(:

apa khabar? lame sudah tidak ketemu...(mengarut jap)
mood: happy bcoz my cikgu baru je call me...


me: first time cgu call saya..ada pape ke...
cgu ina: xde pape...saje...(wah!, cgu just saje2 call me)...
my schoolmate, jgn jeles ye...(;

terharu sekejap bcoz cgu concern terhadap saya.
thanks cgu...
cgu citer la Syafieq Shamsuddin n Alif datang sekolah...abi memang invite alumni yang study Timur Tengah especially from Mesir untuk datang sekolah...buat tazkirah untuk adik2, share experience or anything..

then, for those yang tak tau lagi..cgu kita yang from Kementerian akan berpindah ke sekolah lain. teacher shu, cgu ina akan berpindah ke sekolah lain. cgu ina kata dia maybe akan berpindah next week. and setakat ni, pengetua dah tukar. tapi tak tau sape yang akan menjadi penggantinya. adakah ustaz ramlan akan menjadi pengetua sekolah? hmm....

bila cgu ina cakap nak pindah...
i said: 'laa, tak dapat lah saya nak jumpa cikgu lagi lepas ni..'[nada suara sedih]
cgu ina: alahai, macamlah awak tu pernah datang sekolah...[gedebuk, sekali bunyi durian jatuh atas kepala]

cerita pasal sekolah, rindu pulak dengan mereka-mereka semua...




seriously, i miss them a lot~
bila nak gi sekolah ni...
hope, jadi lah gi sekolah bulan 7 ni, insyaAllah..
kwn2, jom kite ketemu...

Thursday, February 17, 2011

::erti kasih sayang::

assalamualaikum...(:

saya ada kisah yang nak dikongsikan. pasal kasih sayang.

Pada suatu hari di sekolah, seorang pelajar telah bertanya kepada gurunya. ketika itu, guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

Pelajar: cikgu, macammana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang kita sayang? macammana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

cikgu: ok. kamu ikut apa yang saya suruh.kamu pergi ke padang. kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu. pilih rumput yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali.Dah petik rumput yang PALING cantik, bawa ke kelas.

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya.

cikgu bertanya:  kenapa tiada rumput yang dipilih?

Pelajar: tadi, masa saya berjalan, saya cari lah rumput yang paling cantik. memang ada banyak rumput yang cantik.tapi, cikgu suruh petik rumput yang PALING cantik. maka, saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari rumput yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. tapi, sampai di penghujung padang saya tak jumpa pun yang paling cantik. mungkin ada di belakang saya tadi ada rumput yang paling cantik. tapi, dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula. jadi, tiadalah rumput yang boleh saya petik.

Cikgu: ya, itulah jawapannya. maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan orang yang kita sayang, janganlah kita mencari lagi yang lebih baik dari itu. kita patut hargai orang yang berada di depan kita dengan sebaik-baiknya. jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. semoga yang berlalu tidak berulang lagi. Dan ingatlah orang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik. walaupun kalau nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi...


Hargailah orang di sekeliling kita...^^

*AllahKnowsBest*

Wednesday, February 16, 2011

kek tak jadi la...

assalamualaikum...(:

ok, this is my first time make a chocolate cake.

kempunan tengok cake ni waktu teman my friends makan cake..
(tak de kena mengena pun)


firstly, thanks hannan coz tolong aku bancuh bahan untuk buat kek.
jasamu amat dihargai walaupun esok ada test.
terharu!

athirah, thanks coz ajar aku camane nak bakar kek ni pakai kau nye periuk serbaguna tu.
thanks jugak sebab melayan kerenah aku ni bila kek ni tak jadi.
huhu...menangis sekejap.
punya lah excited nak buat kek, last2 tak jadi...
boleh lak dia tak kembang.
athirah: kau ni kelakar la fadh..(bila tengok aku nangis sekejap dek kek coklat yang tak jadi)
me: apa yang kelakarnye. kek ni aku nak bagi orang makan la.huhu. siannya kat kek ni...

keluarkan kek, then buat topping.
then, hasilnya nih.




terlebih coklat sampaikan nak buat corak pun tak nampak.
kesian kan! huhu...

not forget to raiyan. thanks raiyan sebab sedapkan hati kita ni.
ok, sape yang tak pernah buat silap bila first time buat something kan.
i accepted what have u said to me.
takde yang terus success bila first time u do something.
but, ada gak yang terus success bila kali pertama buat sesuatu. betul tak.

thanks u all...(:
terima dengan seadanya apa yang ada di kek ni.
bersyukur lah apa yang telah kita ade.

*AllahKnowsBest*

Tuesday, February 15, 2011

Adakah Rasulullah s.a.w di hati?

Assalamualaikum...(:

Adakah Rasulullah s.a.w di hati?



hari ni, maulid Nabi s.a.w..
mungkin, hari ni kita bangun dengan tanpa rasa ape2...
tiada rasa bahawa pada hari ni adalah tarikh Nabi s.a.w dilahirkan.
hari ni juga.maybe di semua negeri membuat perarakan, forum ataupun ceramah untuk mengingati kelahiran Nabi s.a.w..
tapi kan, kita ingat Rasulullah s.a.w pada hari ni je ke?
maybe ya, maybe tidak.
tapi, berapa kerat orang je yang ingat Rasulullah s.a.w bukan hari ni je...
jom, kita fikir sama2...
Rasulullah s.a.w ingat akan umatnya sentiasa sehinggalah Baginda wafat, baginda tetap risaukan keadaan umatnya.
tapi kita?
ingatkah kita pada Rasulullah s.a.w sentiasa?
jom! tengok video ni.


Rasulullah s.a.w telah menyintai kita semua sebelum kita menyintainya.
Baginda telah menghulurkan tangannya untuk bertepuk dengan kita sambil menunggu kita membalasnya.
Rasulullah s.a.w tunggu kita untuk membalas cinta baginda.
tapi, adakah kita sambut cinta Rasulullah s.a.w...
jom kita balas cinta Rasulullah s.a.w.
cintakan pada Nabi s a.w, cintakan pada keluarga Nabi s.a.w dan Al-Quran.

jadikan diri kita umpama musafir yang melintas di jalan.
macammana orang yang melintas di jalan, macam tu lah kita di dunia.

hari ni, saya mengikuti satu program.
dan, ada 2 games di dalam pogram itu.
teka silangkata dan perang dalam Islam.
teka silangkata ni, banyak mengenai sahabat terdekat Nabi s.a.w...
sedihnya, kami tak ingat sahabat nabi...T.T
dapat sikit je markah.
tapi, sekurang-kurangnya kami dapat mengetahui perkara baru.

 kemudian, bermain games perang dalam islam.
time ni, kami dsuruh untuk menyusun peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang perang Islam yang berlaku.
contohnya, saya kumpulan Khandaq.
so, kumpulan saya dikehendaki mencari point-point tentang perang Khandaq dan point tersebut tak semestinya ada dalam group kami.
kami kena cari point yang lain di group yang lain.




this is my team..group Khandaq.

indahnya ukhuwah itu pabila bersama mereka.
uhibbukunna fillah jiddan...(:


segala di atas, hanyalah untuk diri ni yang alpa.
dan untuk sesiapa yang rajin membaca for my entry.
thanks for reading...^^

*AllahKnowsBest*


Sunday, February 13, 2011

Allahu Akbar!

ALLAHU AKBAR!!! 3x

REJIM MUBARAK SUDAH JATUH..
Semoga umat Islam memiliki masa depan yang lebih bermakna terutamanya umat Islam di Palestine dan Gaza..
serta merupakan titik permulaan kejatuhan Rejim Israel dan Amerika..

(from message my naqibah)

for more information, read this.

Wednesday, February 9, 2011

::learn::

assalamualaikum...(:

after cuti seminggu, bermula kembali kehidupan sebagai seorang pelajar kembali.
first lecture dengan En Rosli. jika class dengan En Rosli, kami akan diberikan pelbagai isu-isu semasa oleh beliau. 
mula-mula, En Rosli bercerita mengenai bola.
 then, mengenai banjir yang melanda sepanjang seminggu.
 then, keadaan mesir dan pelajar malaysia yang berada di Mesir.
then, learn insurance with him.
belajar dengan En Rosli memang best. 

masuk class halaqah by Ust Shaffuan.
best, banyak knowledge yang dapat from him.
bercerita mengenai Imam Ibn Kathir n Imam Bukhari.
nak cerita pasal Imam Ibn Kathir.
nama sebenar Imam Ibn Kathir ni adalah Muhammad Ibn Ismail Ibn Ibrahim Ibn Mughirah..
dilahirkan di Basrah.
telah menjadi anak yatim tika berumur 3 tahun.
selepas itu, beliau dijaga oleh bapa saudaranya.
pabila berumur 5 tahun, belilau dihantar ke Damsyik untuk meneruskan pengajian di dalam bidang agama.
ketika itu, berlakunya peperangan di Damsyik. 
tetapi, beliau tidak peduli dengan segala peperangan yang berlaku.
baginya, 'aku tak kesah apa yang berlaku disekeliling aku asalkan aku dapat belajar.'
beliau salah seorang yang pandai berpidato.
sangat sayangkan gurunya yakni Ibn Taimiyah sehinggakan beliau disemadikan di sebelah kubur Ibn Taimiyah.
Imam Ibnn Kathir terkenal dengan tafsir nya sehinggakan para pentafsir yang lain menyatakan tafsirnya lebih baik daripada tafsir yang lain. 



then, ustaz bercerita mengenai kawannya yang mengambil actuarial science, same with my friends and me.
kawannya bercerita mengenai student yang menjadi interns di salah sebuah firm, firm Hassan Scott yang dikenali di Malaysia kini.
terdapat 2 orang student USIM yang dapat menjadi intern di sana.
time interview, mereka ditanya oleh En. Hassan Scott.
first student yang di interview amatlah excellent in his studies.
ask by Mr.Hassan Scott.
he ask after see the subject he takes in USIM. for example, Arabic 1, Arabic II, fiqh munakahat, akidah. all that subject, we learn in arabic.
He ask: 'can you speak in arabic?'
He said:'no'
then, Mr. Hassan Scott ask again, 
' do you understand what have you learn in this subject?'
he said: 'no'
so, he cant get intern from there.
then, have one student USIM also wanna interview by him.
this student, his result is not good as the first student that interview by Mr. Scott.
but, he wanna try.
then, Mr Scott ask him the same question to him.
do you know speak in arabic?
he said: yes.
Mr Scott just ask the simple things.
ma ismuka?
aina tasukunu?
then, he answer the question.
this student be one of interns at there.
salary for Mr. Scott is RM2,000 per hour.
one month, he get RM200,000.

we should use our advantage to differentiate with other actuarial science student in others IPTA.
know arabic, learn from it.
be islamic actuary.

and the last class, statistics lecture.5-7pm.
no aircond in that lecture. 
i said to my friend, 'panasnya, napelah tak tukar lecture hall'
my friend said: remember what Ustaz Shaffuan said. from Ibn Kathir. jangan jadikan persekitaran sebagai penghalang untuk belajar.no more excuse in studies.

kita ni menuntut ilmu dari kita lahir sampai lah ajal kita sampai.
waktu kita lahir, kita diazankan oleh bapa kita.
waktu ajal sampai, kita diajar untuk mengucap syahadah.

Sunday, February 6, 2011

aku masih dara (movie)

assalamualaikum...(:

alhamdulillah, tiba di nilai pukul 12 tgah hari tadi.
masih menunggu housemate yang masih tak mahu pulang.

baru je tengok cerita 'aku  masih dara'(AMD)
tajuk dia..tak berapa setuju dengan tajuk dia.
n think, macam dah takde tajuk lain yang boleh dibuat.
papepun, 
cerita dia lebih kurang dengan cerita syurga cinta.
bezanya cuma tukar character. 
cerita AMD, watak perempuan yg berubah. compare with cerita syurga cinta. watak lelaki yang berubah menjadi lebih  baik.
and, cerita AMD ni, social dia terlebih dari syurga cinta.
teringat akan salah satu scene dalam cerita AMD ni,
waktu di ladang strawberry.


Sofia (Raja Farah): sedap strawberry nih. manis.masam dia pun just nice. perfect. 
Firdaus (Asyraf Muslim) : nak tau tak, jaga tanaman ni kan, macam jaga anak kecil. jika kita berikan didikan agama yang cukup, jadi baiklah akhlak dia. samalah dengan strawberry nih, kalau kita jaga elok-elok, maka hasilnya seperti sofia rasa sekarang. sedap.

kalau kita pelihara Islam, nescaya akan eloklah akhlak kita.

Hadis 19 (Imam Nawawi)

Daripada Abu Al-Abbas Abdullah Bin Abbas r.a, beliau berkata: "Pada suatu hari aku berada dibelakang Rasullah s.a.w, lalu baginda bersabda : "Wahai budak! Sesungguhnya aku ingin mengajarkan kepadamu beberapa kalimah : Peliharalah Allah, nescaya Dia akan memeliharamu. Peliharalah Allah, kamu akan mendapatiNya bersamamu. Apabila kamu meminta sesuatu, maka mintalah daripada Allah. Apabila kamu meminta pertolongan maka mintalah pertolongan daripada Allah. Ketahuilah ! Sesungguhnya jika seluruh manusia berhimpun untuk memberi sesuatu manfaat kepadamu, mereka sekali-kali tidak akan dapat memberikan manfaat itu kepadamu, kecuali sesuatu yang telah ditetapkan oleh Allah untukmu. Dan sekiranya mereka berhimpun untuk mendatangkan sesuatu bencana ke atas kamu, mereka tidak akan dapat mendatangkannya kecuali dengan sesuatu yang telah ditetapkan Allah ke atasmu. Telah diangkat qalam dan telah keringlah lembaran.

Dalam riwayat selain al-Tirmizi, hadis berbunyi:

Peliharalah Allah, nescaya engkau akan dapatiNya di hadapan engkau. Kenalilah Allah ketika senang,

nescaya Dia akan mengenalimu di ketika susah. Ketahuilah bahawa apa-apa yang (ditakdirkan) tidak
menimpamu, ia tidak akan menimpamu. Dan apa-apa yang menimpamu bukannya ia tersilap
menimpamu. Ketahuilah bahawa kemenangan itu ada bersama kesabaran, terlepas dari kesempitan itu
ada bersama kesusahan dan bersama kesusahan itu ada kesenangan.

Jaga Allah, inshaAllah, Allah akan jaga kita. (:

~AllahKnowsBest~

Saturday, February 5, 2011

be successful

assalamualaikum...(:





today, i wanna share something in this entry. check it out! (;

Thursday, February 3, 2011

hari untuk blogwalking

assalamualaikum...(:




dah penat blogwalking.
ade jumpa blog yang best.
but the blog is secret...nak tiru macam khai gak..
khai ni bukan boy ok but girl.
my friend from my school.

Tuesday, February 1, 2011

berlari

assalamualaikum...(:

ada satu kisah.
kisahnya lebih kurang begini.
dahulu, ada seorang guru menyuruh anak muridnya berlari sehingga mana yang mereka mampu.
lalu, anak muridnya semua berlari. 
ada yang pabila sudah tidak mampu, mereka berhenti.
tetiba, ada salah seorang murid ni berlari sekuat yang mampu sehingga beliau pengsan.
pabila dia sedar, gurunya bertanya.
'mengapa kamu berlari sehingga pengsan?'
pelajar yang pengsan itu menjawab.
'bukankah cikgu suruh saya berlari sehingga mana yang saya mampu?
saya telah lakukan apa yang cikgu suruh. berlari sehingga mana saya mampu. sehingga saya pengsan.'

biasalah, kalau ada kisah, mesti ada ibrahnya.ibrah yang boleh dapat dalam kisah ni:

jangan cepat mengalah. dan jangan mudah berputus asa.
teruskan hidup.selagi mana roh masih berada di jasad, selagi itulah perjuangan kita harus diteruskan.