Followers

Saturday, January 1, 2011

d.e.w.a.s.a.

assalamualaikum...(:


story about me...


because of my mom went to 'rewang'.
i asked by my father.


ayah: kak, tolong siang ikan sembilang ni.
me: ok.


and i, siang ikan sembilang tu. this is my 1st time siang ikan sembilang...
my brother and younger brother laughed at me....like this...hahahahahaha~
i just silenced. maleh nak layan. nanti lagi menjadi-jadi.


this is yesterday story. today, also same. i asked by my mom.

mom: kak, tolong siang ikan sembilang tu. ada yang dah mati.
me: ok...


banyak ke ikan tuh? kalau nak tau, my younger brother beli 4 kilo ikan sembilang. mane tak nya, kena siang banyak kali.


pabila, siang ikan tuh, ada ikan hidup. macam nih.




me: mak, ade ikan hidup tapi da nak mati.nak kena siang jugak ke.
my mom also said: siang ikan yang da nak mati tu jugak.


yes, mem.


time siang ikan yang mati tu ok je la. bila part siang ikan sembilang yang hidup tu, 
orang dulu2 cakap jangan kesiankan ikan atau binatang yang nak di makan.
so, i said dalam hati. 'sian la pulak siang ikan ni.'[dalam hati je]
then, tetiba terkeluar pulak dekat mulut.
'alah, sian nye ikan ni kena siang. hidup lagi nih.'
siang ikan tu sambil tutup mata. boleh ke...tapi da siang pun. basuh ikan pulak, tetiba ikan tu hidup balik.
ape lagi.


me: mak, ikan hidup lagi.
my mom: biasa la tuh.


ni lah akibatnya tak pernah siang ikan sembilang. 
1st, kena gelak dengan adik-beradik.
2nd, siang ikan hidup..
my experience...


dah masuk 20 tahun dah. kena belajar semua nih. cuba jadi dewasa sikit. ur thinking also. be matured ok.

3 comments:

laili said...

ahahaha....nk gelakkn skali la..huhu..aku penah siang ikan semilang...tp dlm lab la...hak3x...mmg susah kot..da la ade sengat..pastu,da belah pn x mati2x jgk...aku penah cucuk kepala dia..tp utk ape aku x sure..x ingat da...huhu..sme ada nk matikan cepat atau nk bg dia lmbt mati...huhu..xpe2x..practice make perfect..ganbatte neh..

nurfadhilah ismail said...

ceh, kau pun gelakkan aku, taper2...siang ikan dlm lab x best la. lpas tu, x boleh mkn. den ni, siang ikan hidup, try matikan tp xleh, x smpai ati.huhu..punye la kesian kt ikan tuh..taper2, practice makes perfect.pasni, da boleh da siang ikan sembilang..(:

Laili Abdul Rachman said...

spe plak kata x bleh mkn..bleh la..ktorg operate ayam kt lab..pastu ktorg anta pi kedai...msk..hahaha...tp make sure ayam yg d sembelih tu halal...alhamdulillah la ayam yg aku sembelih tu halal..pe lg..buang bulu siap2x..anta kedai...menarik kn??...hehe...tp amik drh kt ayam ngan ikan la yg agak complicated....sikit gler drh..hahaha