Followers

Sunday, December 19, 2010

::two in one::

first


today, my neighbour call my mom..she told my mom, she got sick. so, on this evening, my mom went to her house.then, my mom back home with something.


 me : "mak bawak ape tuh"
my mom: "ni hah. acik saemah bg mak barang.mintak tolong masakkan. acik saemah demam. tak larat nak masak."
me: owhh, ok.


after masak, 
my mom said: 'adik, tolong hantarkan lauk ni kt umah acik saemah.'
adik: ok.


umah acik saemah ni selang 4 buah rumah dari rumah kami.


just wanna say..
nowadays this thing is very seldom to us.
kalau di bandar, susah nak jumpa macam ni bcoz masing2 buat hal sendiri.maybe jiran sebelah pun kita tak kenal siapa dia.


tapi...
di rumah sewa, kalau kami ada masak pape n rasa ade lebih, kami akan beri pada jiran sebelah.jiran sebelah kami pun student jugak.if anything happen, we always remind to each others..(:


*teringat mv lagu the chosen one by maher zain.part last sekali.kalau nak tau part last sekali tu, boleh la lihat mv the chosen one.*


******************************************************************


second    ......



teringat when i called my teacher who teached me during school.


biarlah i state her name on this blog.
called my teacher, just called as cikgu ina.maybe ada yang kenal.especially my schoolmate..
one of our conversation lebih kurang macam ni.


just give opinion. 
cikgu ina: sekarang ni macam2 kan. senang2 je naik kereta dengan boyfriend.berdua-duaan pulak tu.
me: biasalah cikgu.
cikgu ina: kamu kata biasa fadhilah.[suara cikgu dengan nada terkejut]...
me: takde la cikgu. kalau orang biasa.they will said.this thing da biasa da bagi mereka.but for someone who realize that this thing is not good, they will said this is not good.
cikgu ina: fadhilah, kamu jangan buat macam ni ye.[nada cikgu risau]
me: insyaAllah, saya takkan buat.doakan saya.


just wanna story again.


kalau kita tengok sekarang.paling dekat.di sekeliling kita.
konsep paling mudah.*Couple*
kalau orang ade couple, we will said.Biasalah tu.sekarang ni.mane boleh kalau takde couple.
kalau takde couple, rasa macam pelik sangat.and someone maybe rasa malu bila diri sendiri takde couple.


but...
sepatutnya, we as muslim should think.
kalau ada couple adalah benda yang paling tak biasa bagi kita.
and kalau takde couple, itulah perkara biasa bagi kita..(:
couple hanyalah after nikah.macam ni.




ada banyak contoh lain yang boleh kita lihat.


*i'm not a good talker*
*SorryForEverything*

No comments: