Followers

Wednesday, December 15, 2010

Kem Remaja Muslim

salam....(:
da lame tak update this blog.

this entry given as Kem Remaja Muslim.

Kem Remaja Muslim
Location: D'Kok Eco Camp, Kg Talang, Kuala Pilah.
Date: 11-13 Disember 2010.

diri ni telah diberi amanah agar menjadi salah seorang fasilitator for this camp. excited bila dapat tau jd fasilitator.before this, pernah jadi fasi but just indoor program.kerja pun tak banyak.very different with this program..what the difference?nanti, akan diceritakan...(:




on 1st day:
11 Disember 2010

awal2 lagi dah diberi amanah agar uruskan bahagian pendaftaran di Stadium Paroi. ada parent yg da dtg awal hntar anak2.selesai pendaftaran dalam pukul 9, peserta naik bus menuju ke D'Kok Eco Camp.jalan nak masuk ke dlm Camp tu punya lah muat2 utk 1 kenderaan je. sape yang tak pernah rasa duduk kampung, da boleh rasa bila duduk di camp tersebut.




briefing by Kem Komanden..kak Bazilah


zaidah and me


Tariq Ziad

 sampai je di sana, peserta diberi briefing by pengarah. then, diteruskan dgn ice-breaking..petang tu, peserta perempuan bermain kayak.ade yang menangis coz takutkan air n kayak yg tak bergerak but after all, they all said main kayak best.walaupun baru 1st time main.
Umar al-Faruq with his ummi(Kak Anayasmin)






tazkirah maghrib disampaikan by k.akhma.tajuk diberi adalah niat. as we know, niat is important to us. perbetulkan niat balik.sape yg rase terpaksa kena ikut program ni, kena betulkan niat balik. after solat isya', pengisian 1 diberi oleh Prof madya Dr Zainurrasyid.
Title: Remaja Muslim - Dari Mana Nak Ke Mana.
tree of strength...

2nd day
12 Disember 2010

Qiam, solat subuh, ma'thurat
tazkirah subuh by kak adawiyah.
title: Balasan syurga dan neraka.
riadhah,sarapan,persediaan.
pengisian 2 by ustazah jameah
title: Ciri2 remaja harapan.
after solat zohor, start jungle trekking + river crossing. best, different with naik gunung.jungle trekking turun naik bukit.penat but have fun with that. semangat berpasukan amatlah penting dlm jungle trekking ni. time ni lah, ahli group dapt kenal lebih rapat.tazkirah maghrib by ustaz Umair from Kolej Uniti.title:taqwa
on that night,pengisian 3 by Cikgu Abdul Razak
title: tokoh remaja Islam - Sultan Muhammad al-Fateh.
tokoh yg menawan Kota Constantinople.now, called as Istanbul.
after that, OBH.Operasi Burung Hantu + muhasabah session. alhamdulillah, berjalan dengan lancar walaupun ade perkara yg tak diingini berlaku. ada yang kena gigit dengan kelengkiak. maafkan kami ye adik2.
waktu kami sibuk dgn post-mortem, tetiba je dengar 1 dorm menjerit. tengok la ape yg berlaku.rupa2nya ade tikus dalam dorm tu.then, call ikhwah.ade ibu tikus dlm 1 lubang...ade yg sibuk ambil gmbr tikus lg tu...






last day
13 Disember 2010.

pengisian by ustaz Badrul Hisam
title: Andalah Remaja Harapan Ummah.
pengisian yang menyedarkan peserta even kami as fasilitator as remaja muslim. yang sudah alpa dengan tanggungjawab yg sebenarnya. diri kita sekarang dah terikat dengan dunia.terlampau banyak.sehinggakan kita susah nak keluar dari ikatan tu. kalau nak keluar, perlukan usaha yang keras.diberi analogi, sorang peserta diikat seluruh badan dia sehinggakan tak boleh gerak.begitulah kita sekarang. disogok bermacam2 syurga dunia yg palsu.
badan diikat dengan tali.umpama diri diikat dengan dunia.




Kem ni banyak memberikan experience to me. sometimes, terpaksa berfikir secara critical thinking how to handle peserta especially my group.berapa kali kena tegur dengan kak kas.but, aqilah and i take positive side from the advice.how to handle emotion. before sleep, we as fasilitator had a post mortem.think about bad and good thing sepanjang program hari tersebut and cari bagaimana nak atasi the problem.on next day, the program is more better than before. and tidur pun lambat.hanya 2 jam je.
pengisian yang diberikan sepanjang program, kami as fasilitator pun take note from that and very mean to us and others.
kak ana said: kita perlu pentingkan hati peserta compared by teknikal.mmg teknikal penting tp hati peserta agar dapat input, itu yg penting.





alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar.
dengan harapan, satu hari Islam akan bangkit di mata dunia.
kalimah Allah akan tertegak di bumi.
kami tidak mengharapkan apa2 balasan.
we as remaja muslim, perlu bangkit dari lena.
jangan bazirkan masa dengan perkara2 yg sia-sia.
jom! sama2 berubah untuk mendapatkan syurga Allah...
amiin...


No comments: