Followers

Monday, December 27, 2010

::iman tidak boleh diwarisi::

salam'alaik...(:


1st situation


suddenly, i remembered one thing from my past. i asked one sister about her. when i think again about my question, i feel like i just be one of disrespectful person.


kebetulan, waktu tu nampak family kakak itu datang. sedang aku basuh pinggan selepas makan di dewan selera, aku tanya soalan ini pada dia.


me: 'akak, kenapa ye akak tak macam mak akak tu, pakai purdah. family akak pun baik-baik. nape akak tak macam dorang'...



sister: ingat tak ada satu lagu raihan. iman tak dapat diwarisi.(kata kakak itu sambil menyanyikan lagu raihan itu). macam tu lah akak. tak semestinya family akak baik, akak ni macam dorang semua.


then, that's all our conversation. agak-agak, kalau kita tanya orang macam tu, mesti orang cakap. 'kau pehal nak ambik tau pasal aku.' but, kakak tu, macam tak kesah je bila da kena tanya soalan macam tu.


2nd situation.


sofea (bukan nama sebenar) ingin berubah. tetapi, dirinya hanya kuat dengan rakan seperjuangannya yang ingin mencari redhaNya itu. pabila sofea pulang ke rumah, dirinya tidak seperti yang dia inginkan. sebenarnya, keluarganya berada dalam kalangan yang tidak mengamalkan kehidupan islam yang sebenarnya. hidup terumbang-ambing. masih menghambakan diri mereka dengan wang dan dunia. 


Allah? Tuhan? usah ditanyakan kepada mereka. pabila Sofea pulang ke rumah, hatinya jadi rapuh. terkadang, hatinya terikut dengan keluarganya yang menghambakan dirinya kepada dunia.


 pabila dia ingin menasihati ahli keluarganya, inilah jawapannya.
"alah kau, tak yah la nak sibuk dengan hal orang lain. kau pun sama je aku tengok."


conclusion


1st situation.


iman memang tidak boleh diwarisi. tetapi, apa salahnya kita berubah seperti mereka. tidak salahkan...tetapi, bilakah masanya itu. hanya Allah yang boleh menjawab.


2nd situation


jangan berasa tewas dengan dunia. jangan terasa lemah pabila keluarga jadi begitu. mulakan diri dengan tarbiyah individu. diri harus kuat dalam meneruskan perjuangan dan perubahan yang ingin dilakukan.


and, for those who wanna change herself/himself to be a good person, just do it. dont be shy. dont be feel like you are the worst person. dont be sad when other person talk about you. you wanna change because of Him. not because of them. so, dont care about what they will talk about you... 


i'm not a good talker or writer.


*SorryForEverything*
~AllahKnowsBest~

No comments: