Followers

Wednesday, November 10, 2010

hati boleh kuat...

mode: study week


"Adakah mereka merasakan mereka telah beriman sedangkan mereka belum diuji?"(29:2)


Ayat yang dipegang mengubat luka bila hati diuji.
when faith is put a test.
Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar. Itu janjiNya.


if someone ask us:
'macammane nak kuat hah?'


what we'll answer it...
hurm,
think about this question.


kadang-kadang...
ade je problem yang datang n sometimes we dunno what things should we do.
kadang-kadang...
macam dah tak mampu bangkit dah.


rase lost!
huhu...


tapi kan, walau apepun yang terjadi...if lost, anything problem what we have, kita mesti kena ingat apa yang Dia selalu pesan.
Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu.


"Kami tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (daripada kebajikan) yang diusahakannya dan ia akan mendapat seksa  (daripada kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami.Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami, ampunilah kami dan rahmatilah kami. Engkaulah pelindung kami, maka tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir."(2:286)


'aku tak kuatlah'


"Dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi(darjatnya), jika kamu orang beriman."(3:139)


ayat memujuk.


kalau rase down, ayat ni jadi favourite.
if the things are too much to bear, sampai da tak tertahan lagi dah.
sampaikan nak cakap, 'ya Allah, Engkau amik jelah nyawa aku nih.'
if the things da smpai tahap ni,
Allah pun da bagi cara-cara kita nak hadapi.


Narrated from Anas: Rasulullah said;' None of you should long for death because of a calamity that had befalled him; and if he cannot, but long for death, then berdoalah, "Ya Allah, let me live as long as life is better for me, and take my life if death is better for me."
(Sahih Bukhari)


No matter what, no matter when, no matter when it doesn't at all make sense, DO NOT leave ur Love Letter's Compilation (Ultimate Life Manual, the Quran). It is the last thread to sanity even if everything else failed.


Betullah..kalau da tader jalan lain, kita pasti cari Allah.


Life breaks us all, but in the end, we are stronger in the broken places.[Hemingway said]


Dan betul...things are easier said than done.
ni ape yang always kita dengar.


'kau cakap senang la, cuba kau buat. susah la. kau tau tak. susah.susah.'


Berat mata yang memandang, berat lagi bahu yang dipikul.


Yakinlah pada Dia.


tak payah nak sombong.
tak payah nak malu.
even kita tak citer kat Dia pun, Dia da tau da yang kita ni ade problem.Allah itu Maha Mengetahui.


aku tak baik macam kau.
ade aku cakap, aku budak baik.
mane kau tau aku budak baik.
u dunno what happen to me at past.


so dun say it.
kita sama je...
nak citer kat Allah, perlu ke ade perkataan budak baik n budak tak baik.
citer je, insyaAllah. hati jadi tenang. masalah pun insyaAllah boleh setle. hati pun boleh kuat.because of what?
because kita ade Allah. 
kita tau Allah sayang kita.
tu sebab dia uji kita macam2 dugaan.
supaya dia nak hati kita jadi kuat. dan pada Dia tempat kita bergantung. bukan orang lain.


go on with this life.


'Dealing with the past and living the present and fighting for the future.'


get ideas from reading rooftop rant by hlovate.

No comments: