Followers

Thursday, November 4, 2010

afraid and anything..

" Dan milik-Nya meliputi segala apa yang kamu ada di langit dan di bumi, dan kepada-Nyalah (ibadah dan) ketaatan selama-lamanya. Mengapa kamu takut kepada selain Allah?"
(surah An-Nahl:52)


takut?
takut selain Allah...
takut pada siapa...
alhamdulillah, saya terbaca ayat ni.
nak diceritakan, kita ni kadang2 takut dengan sumthg yg kadang2 x munasabah.
sepanjang cuti study week ni, ade la sy ditinggalkan sorang2 di rumah sewa ni.
tp x lama pun,sorang hsemate ni kuar.x balik2.tinggal sy sorang.
ape yg sy buat bila tinggal sorang2.
ptg tu, as usual sy masak coz da lapar. tutup segala pintu n tingkap.
time maghrib, solat la maghrib.
time solat maghrib tu, mcm de someone ade kt blkg sy..
waa...perasaan takut mula muncul.
beralih solat dlm bilik pulak.kunci pintu bilik.
takut punya pasal.
lepas solat isya' ngaji la kejap.
time ngaji tu, dengar orang ketuk pintu.
bunyi tombol lg lak tu.
waa...x nak bukak pintu.teruskan bacaan.
sekali pintu tu terbukak.
terkejut!!!
pusing belakang.
see....
rupa2nya jiey, my rumate.
citer kt dia.
jiey said: apela ko ni, pk bukan2..aku da ketuk pintu td.ko x dengar ke.
mestilah dengar wahai jiey...masalah takut tu je.


nak diceritakan, saya bukan takut mcm ade hantu or watever tp saya takutkan manusia yg bernama pencuri, perompak n etc...
tika solat tu, Allah je la yg tau, time tu la berserah segala2nya pada Allah.
kalu mati time tu ke, perompak tu bawak parang n bunuh saya ke...
nak ke jadi mcm ni??
4 sure xnak, tapi kalau Allah da takdirkan kita mati like that, nak buat mcm mane.kita xde hak cara bagaimana kita mati.
waa...ni la dia akibat tengok cerita psycho byk2...
banyak sgt fikir...


mcm verse di atas, "...mengapa kamu takut selain Allah?"...
padahal yang lain tu adalah makhluk Allah dan ciptaanNya.
so, x payah nak takut dgn makhluk Allah yang lain. 
kalau Allah nak benda tu terjadi, maka jadilah ia.


actuarial science talk by mr hassan odierno from Mercer


just only 1 hour, we get more new knowledge about actuarial science.
just for prepare.
he share anything, mostly about him.
he spend 11 years for take the exam.means SOA exam.
he said, now have 1 malay girl, back from US.
she was pass 7 paper exams SOA(Society of Actuary)..
terkejut coz bkn senang nak pass sampai 7 papers.
he said, this is a competition.


at least, as a student, we must pass 2 paper exams SOA.
if not, u're unqualified actuarial science.
sia2 amik actuarial science tapi x pass exams SOA.


another share from him is about interns.
we should ask people if we dunno anything.
this is better than u r shy.
must be independent if ur supervisor is busy.
why?
coz u're only intern.
help anyone if u r free.
and he said, most of actuarial science in company in malaysia is conquered by chinese.
only in MAA, it has malay girl.
in TAKAFUL, he's very sad because nonmuslim work at there.
he want muslim, that work with iman and taqwa not only just for work.
n for interview, be confident with ur english.
please do not shy. 


so, be prepared!
and never said give up to urself.




just for share




ikan tongkol masak kicap..
nampak mcm x sedap ea.
x kesah la sedap ke x, tapi pedas tu mesti ade..wahh~
pedas barulah sinonim dgn makanan n9..
bak kata wani, kalau nak ikutkan umur kita yang baru 20 thun ni, hebatlah ni boleh masak..hee~




sayur kangkung jer~
lauk mcm byk tp makan 3 orang jer.
xtau la pulak yg lg 2 orang ni x makan sayur sgt.
last2, sy la yg abiskan sayur ni....



2 comments:

ciksab said...

nurfadhilah ismail said...

ciksab:
xdela terer mane pun.if u can see from the pic, terer ke...mcm wani kate: jadilah, kira ok la nih kalau ikutkan umur kita sekarang...XD
jazikillah khairan ats peringatan tu.
insyaAllah, akan dirujuk...:)