Followers

Tuesday, November 30, 2010

::from what i've write::

i attended 1 of forum which give name as:
 Forum Seni Dan Budaya dari segi Perspektif Islam.

this entry, i just wanna flashback what i've done.act, i wanna go to meeting. i thought, the meeting was at DKP. when i went to the DKP, i saw one forum.on my mind on that time just think..'aku da salah masuk'.dunno where the meeting act.my fault.
then, i think...u dun make a mistake if u enter this DKP. then, i sit.
hear what the panelist told..

this what i've write on 1 paper. i decide before i lost this paper, better i write on this entry for my future..^^

this is what i write.
1) Islamicphobia.
  • orang luar beranggapan agama Islam adalah agama terrorist. but act, it is not.
2)Islamisasi Kebudayaan
the speaker asked: Bagaimanakah untuk menjadikan negara aman dan makmur pada masa akan datang?
  • Answer: Bergantung pada generasi belianya pada waktu itu. Belia perlu ditarbiah untuk mendapatkan apa yang di cita oleh negara.
  • "fenomena keterbalikkan" pada masa kini..orang yang mulia dianggap pengkhianat.
6 cabaran untuk masa akan datang(dari segi akhlak)
  1. arus globalisasi, westernisasi.
  2. penyalahgunaan internet dan handfon.
  3. budaya hedonism.(hiburan)-VHH[keganasan, tahyul, sex]
  4. penyalahgunaan dadah, HIV, AIDS
  5. rasuah
  6. budaya politik dan kefanatikan.
cara untuk menghadapi cabaran tersebut
  1. melaksanakan program mentransformkan pendidikan
  2. institusi keluarga menjadi pelopor
  3. memperteguhkan politik
  4. memastikan dasar luar menjadi konsisten dan telus
  5. mengorientasikan fungsi media massa.(medium tarbiah)
  6. memantapkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah s.w.t
masuk part cinta pulak.
ade 7 jenis cinta.
  1. abadi & sejati
  2. romantis
  3. persahabatan
  4. kepunyaan 
  5. logikal
  6. cinta monyet
  7. cinta pengorbanan: semangat tolak ansur yang tinggi.coz budi yang sedikit itu, kita sanggup menggadai body.
ade 7 jenis lagu yang dibenarkan
  1. yang membangkitkan kerinduan untuk ziarah ke tempat suci
  2. yang mempertahankan akidah dan negara
  3. yang memperihalkan kelakian yang pantang mengalah
  4. yang mengenangkan kisah lampau yakni membangkitkan kesedaran terhadap kesilapan yang lalu
  5. yang menyebabkan kita hargai(lagu puisi)
  6. bercorak ghazal
  7. lagu yang memuji dan mentahmidkan kepada Allah
*penjelasan boleh di elobarate sendiri.

hope this is can give benefit to me and others eventhough this is more to ilmiah.

cont.
after this forum ended, i just got a new message. told me, the meeting was held at FEM.felt guilty to my friend..
on that night, i just have 1 meeting more. this meeting was talk about meeting on that evening...[cover on my unattended on that evening meeting]

till then..
opps, to my housemate: hannan dan yg laen juga but they all not read this, ganbatte ne for your next straight exam until this friday..^^~insyaAllah, you can do it.same with me....amiin..

::new look::



like this song...Ya Allah...


                                                         new look la sgt..^^
tukar background je..

dalam kenangan...
background yg telah byk berjasa.


new look.
like it..

1 more paper to go...
linear algebra...

Sunday, November 28, 2010

::miss my mom::

mak...
rinduuu...):
sok de exam lg.
taper..

Kau Permata by Wildan.

 lagu ni tader dalam youtube.
tapi de dalam 4shared je.




Selembut bayu yang bertiup
Selembut titisan embun pagi
Tetap indah kelembutanmu
Duhai bonda permata hati


Sentuhan kasih sayangmu
Menenangkan gelora hati
Mendamaikan jiwaku ini
Menyerikan sanubari



Duhai bonda
Kaulah segalanya
Insan yang paling istimewa
Permata berharga keluarga
Ku doakan dirimu bahgia.



Duhai Bonda
Wanita tercinta
Nasihatmu takkan ku lupa
Senyumanmu kan tetap di jiwa
Duhai bonda kau mutiara



Ya Allah Pencipta segala
Lindungi bondaku yang tercinta
Sebagaimana kasih sayangnya
Terhadap diriku sentiasa



RAP



Bonda
Kasih sucimu
Hingga ke syurga
Kau hadir di sisi
Di kala gundah gulana
Kaulah insan istimewa
Bahagiakan diri ini
Walau hakikatnya diri mu derita



Senyuman mu bak mutiara
Cahayanya menerangi
Di kala ku kegelapan sendiri



Engkaulah bidadari
Kan ku doakan
Kebahagiaan mu
Kekal untuk selamanya

tak sabar nak abis exam...




starting

everything you do in your life, there's meaning...

Please Don't Forget the Plight of Muslims in your Dua's "And Seek (Allah's) help
with Sabr (patience) and Salat (prayers): it is indeed hard, except to those who
are humble" (Qur'an Al-Baqara 2:45)

If God brings you to it,
He will bring you through it.
In Happy moments, praise God.
In Difficult moments, seek God.
In Quiet moments, worship God.
In Painful moments, trust God.
In Every moment, thank God.

love Allah.
love my family.
tanpaNya, sapelah diri ini.
tanpa family siapa lah diri ini.. 
Ya Allah, berikanku kekuatan. 

I put my trust to You.




3 more...

mau loghat lg...

tp cmpur2x...
abih suda 4 paper.
abih ngan paper ethics tadi.
soklan yg paling mencabar..
yeke mencabar.
huhu..
soalan 1st yg paling mcabar pasal cara camane orang buat criminal about personal information through ATMs..
soalan kedua yg paling mencabar lbh kurang camni. why u put about ur personal information to the facebook/blog...
kalau soalan kuar camni la.
buek ponek den yo baco note yg toba2 tu pastu tak masuk satu pe pun.
dapek note tu sohaghi before exam ethics.
lopeh tu toba pulak.
time tu focus kek ctu yo la.
kek note tu.
aleh2, banyak masuk pasal term..
padan muko...
tapi taper, demi ilmu...
study lillahi taala.
ye kan fadhilah...
dun be regret.
ekau da buek yg terbaek da tu.
solobeh eh, ekau soghah kek Allah yo.

then, den da maleh nak discuss lebih2...
ni nak koba ckit.
ado ko abg den call den pagi2 buto.
den pk de hal yg ponting.
ghupo2 eh sajo yo dio call den.
nak kaco den.
abg den ni...
dio da tau den exam, ado yo hal dio buek ngan den ni.
didi didi...aduyai..nasib baek den soda,
sian kek kawan den nt...kalau den tak angkek, tidur tak lena pulak si kawan den ni.
lopeh den exam, ekau kaco balik den eh...
maap la, mood tader nak tulih entry yg best2...
ni yo la yg mampu ditulih.
tulih ko..taip la...
nt den sambung laie.
cakap mcm ado yo oghang nak baco.
apo la ekau ni fadhilah..haha.

wani da panggil den kek bawah tu.
ade projek yang belum dilaksanakan lagi.
den g dulu yo...^^

Friday, November 26, 2010

::nonsense::

boleh x den nak luahkan kat cni..
disobabkan den nak luahkan sth, den nk ckp loghat n9.biar den soghang jo paham.
sapo yang bukan oghang n9,please give up dari baca entry ni.
takde ape2 pun.
korang pun tak paham. so, tak payah bace eh...(:

          *********************

den mulo an entry ni.
adooi!!
disebabkan sok de exam, den maleh nak boghekkan kopalo den ni ngan problem.
adooiii...
den ni...payah ckit.
da lamo den ni tak marah kek oghang.
kalau oghang buek hal ngan den, den sonyap yo.
hai...
lamo2 boleh pijak kopalo den ni.
ekau ingt den ni sapo.
huh!
kalau oghang tanyo...
contoh yo la an..
kalau den tanyo ngan sore yang lombut, tak do tinggi sore,
den tanyo: ekau da makan lom...
boleh tak jawab.then, dah la tak jawab, buek muko lak tu...
aduyai!
ado ek, manusia camni.
"lauk ni ekau nak lotak dalam fridge ko"...
ekau nak makan ko lauk ni jap lagi, kot2 la an.
den tanyo ni ado sobab eh.
aduyai~
boleh lak tak jawab tuh...
buek muko laie tuh...da la tak jawab, buek muko laie.
buek den paneh yo..
den sabar lagi nih.
den pun pk la, den ado buek salah ko kek dio.
kot2 la an.den buek salah kek dio, then dio buek muko camtu.
den mintak maap la an.
salah den.tapi, den nak tau gak apo salah den tu.teghuk sangat ko den ni.
waduh...
betul-betul mencabar den.
banyak la an.kalau den tanyo, dio diam.sonyap.pastu buek muko.
den tengok la gak kalau kawan2 den yang laen tanyo dio.
boleh lak dio jawab tuh.
tak do la pulak dio buek muko mcm buek kt den ni.
polek den.
apo lah agak eh salah den ni.
den nak tau gak.
da banyak den pk.
lagi satu, den paling bonci oghang ckp blkg.
make sense la an.
contoh la an.
ado manusia yg koba camni.
den ponah dongar la an.
"den tak suko la oghang koba den kek bolakang.kalau tak pueh ati, tak payah nak koba kek oghang lain.koba kek den ni.den tak marah."
tapi an, dio koba dio tak suko oghang koba kek bolakang.
tapi dio tu boleh lak koba kek bolakang.
den tak cakap sosapo la an.
kadang2 den pun ado yo buek camtu.
tapi seboleh2 eh den tak nak koba pasal hal oghang kek oghang lain.
masuk balik kek tompek den nak marah tadi.
ikutkan hati ni.
den nak yo tanyo.
ekau ni napo?
bad mood ko...[tapi kalau bad mood, time laen samo yo den tengok]
pastu dio kuar tinggalkn den soghang2.
den tanyo kek diri den ni.
apo la agak eh salah den ni.
pastu, dio datang.
tanyo den.
den tongah marah tapi dalam ati la an. 
den tak nak la marah an.nt effect kek study.
dio tanyo.
den jawab la.
den jawab.
den jawab.
tapi disobabkan den ni tongah paneh ati kek dio tu..
den jawab ngan tak ikhlas.
tapi ok la an.dari dio tu.
den tanyo, dio sonyap yo.pastu buek muko.
nasib baik muko tu cantik.tapi muko cantik tapi ado masalah camtu nak buek camno.
den soda den no tak do la cantik bona.
time dio tanyo den...
dalam ati den..
sabar...sabar...sabar...sabar...
banyak an bersabar ni...
Allah kan da ajar...
Allah suko kek oghang yang sabar ni.
apo.
"sabar tu separuh daripada iman."

den tak cito kek oghang kan.
den cito kek blog den.blog den ni tak boleh nak jawab.
den nak luahkan la.den maleh nak simpan2.
den loghat n9...
blog den ni pun, tak do sapo yang nak baco.
so, takpo la an.
den tak heran.
huh!
pueh ati den.
den da lapar.
nak masak.
pastu den nak study balik ethics.
biar problem den tu tinggal kek cni yo.
tak payah ado kek dalam pikiran den.
maleh da nak pk sogalo masalah2 ni.
den nak study.
punyo la maleh nak bukak laptop, den pinjam laptop hannan.den tak tahan dah.nak kono luah an.
sokaghang, den da pueh ati.
thanks la hannan sobab pinjamkan laptop ko ni.


ethics ethics ethics!!

history & philosophy of science is more easier than ethics.
if read philosophy, i'll more wonder about something happen after that situation.
such as on Abbasid Caliphate, what happen during on that era.
modern science, whose invent in science, al-Khawarizmi, Jabir Ibn Hayyan and else.
this is just make me more wonder.

if ethics...
just about theory.
all about ethics and more about terms.
Distributive justice.
I think i should get reward if i can finish ethics...(:
on this morning, got one note.how thick that note!
tomorrow, will sit take ethics paper exam.
stilll have time huh!

btw, ethics also is easy like history & philosophy of science...
probability, dakwah in arabic, linear algebra also same.
no big deal!!!
just small matter!

http://www.emocutez.com

Thursday, November 25, 2010

::express::

salam..(:

alhamdulillah, suda kenyang makan nasi+ikan masak lemak cili api.
this week n next week, still exam week.

this week, i'm finish from answer java programming, financial accounting and history & philosophy of science final exam paper. this saturday, ethics..
next week, 
probability | dakwah | linear algebra ||

hope i'll be fine on this final..amiin~

*kipas bilik rosak.
today, raining.
cold...alhamdulillah. no need to out from this room.

ask my senior about ethics question.lol
she said on last sem, the question more to essay and structure question...must be prepared.
download past year question and with my pleasure, i send this past year to my classmate...

ok..start to study.
http://www.emocutez.com

Islam: Cretor of the Modern Age

just wanna share something in this blog.
from what I read in book Islam: Creator of the Modern Age by Maulana Wahiduddin Khan.


this is from what the writer write in his book.


the year was 1965 and I was on a visit to Lucknow. There I met a highly educated non-muslim, who not only didn't believe in religion, but who also considerer religious discussions quite meaningless. In the course of the conversation, he put this question to me:


"If Islam had never come into being, would there have been anything seriously lacking in world history?"


I spontaneously replied, "Yes. There would have been the same shortcomings as existed before the advent of Islam."


My answer silenced him.


                                                     *********************


There can be n doubt that Islam, in essence, is the discovery of such divine guidance as shows man the path to eternal success in the Hereafter.


The main purpose of a tree is to bear fruit. but, when it is fully grown, it also gives man shade. same with Islam. The main purpose of Islam is to open the door of divine guidance to human beings, so that they can come closer to their Lord. Islam is complete truth. And when such truth reveals itself, it not only becomes the source of all blessings for mankind, but it also gives guidance which is of great guidance which is of great practical utility.


                                              ***********************


God created a perfect world. Then, He created man in perfect form. Next, He command man to live in the world and make use of everything he found in it. Man was told, moreover, that there was only one Creator who should be worshipped. Man was to worship this God alone, and none else besides Him.


But, man still went astray. He began to worship anything such in nowadays, we dont realize that many muslims had worship in hedonism and else. we had fun with this hedonism. song from western, movie, and etc.


                                           *************************

Turn to Allah.
He's never far away.
Put ur trust on Him.
Raise ur hand and pray.
"O Ya Allah, guide my step and dont let me go astray."
amiin~

"Telah semakin dekat kepada manusia perhitungan amal mereka, sedang mereka dalam keadaan lalai (dengan dunia), berpaling (dari akhirat)"...[surah al-Anbiya':1)


                                                                                                                                                                   http://www.emocutez.com

Sunday, November 21, 2010

::anything u want::

salam...

tak suka tulis ni sebenarnye.
tapi ni lah kenyataannya.
lagi sehari nak final sem 3.

need encouragement.
hope anyone can give me support.
tapi sape je lah yang boleh bagi support.
hanya Dia yang ku pinta.

open Love Letter from Him.
hope ade la verse yang memberi keteguhan kepada hati ini.
before open it, ku berdoa, Ya Allah, berikanlah ku kekuatan.
and ini apa yang aku lihat ketika membuka Love Letter from Him.

Dia(Saleh) berkata,"Wahai kaumku! Mengapa kamu meminta disegerakan keburukan sebelum (kamu meminta) kebaikan? Mengapa kamu tidak memohon ampunan kepada Allah, agar kamu mendapat rahmat?"
Mereka menjawab, "Kami mendapat nasib yang malang disebabkan olah kamu dan orang-orang yang bersamamu."Dia(Saleh) berkata, "Nasibmu ada pada Allah(bukan kami yang menjadi sebab), tetapi kamu adalah kaum yang sedang diuji."(Surah An-Naml:46-47)

Nasibmu ada pada Allah.
kamu adalah kaum yang diuji.

apa kaitan dengan final.
woahh~

selagi mana kamu berusaha, selagi itulah kamu boleh melakukannya.
dont ever stop with what r u doing now.

final exam ni hanyalah sedikit ujian dari dunia.
ujian dari Allah ade lagi besar dari ini.
ape nak takut.
just do it.
move it.

"Andai air usaha itu boleh kita teguk, teguklah ia sehingga kering dan basahan tawakkal bakal mendingin di ruang tekak."

till  then~

Saturday, November 20, 2010

::nothing for u but important for me::

salam...
selasa ni suda start final exam.
23/11-3/12/2010...
final exam..
huh.

sudah activate fb semula.
insyaAllah, sy takkan deactivate fb lg  ye maryam athirah..(;

x sabar nak tunggu disember..
because of what..
because...
on 6 disember is my birthday...(:
da nak masuk 20 tahun da aku ni..

kalau ade sesape nak bagi hadiah..
x payahla nak bagi hadiah mahal2..
(cakap macam ade je orang nak bagi hadiah)

setakat ni hati ni teringin nak tengok sawah yang nun menghijau.
nak duduk kat tengah2 sawah tu.
aritu, on d way nak balik nilai, lalu restoran warisan kat kuala pilah.
kanan n kiri restoran tu penuh dengan sawah..
bestnye...

sekadar perhiasan.

teringin nak pergi pantai.

sekadar perhiasan lagi~

teringin nak pergi ke Jeram Toi lagi sekali.
cehh, demand nye...

Jeram Toi.

kalau dapat snap gambar sawah yang nun menghijau pun sudah buat hatiku berbunga...^^

sesungguhnya, baru kusedar...
diriku amatlah minat dengan nature..^^

Thursday, November 18, 2010

Jeram Toi...

Subhanallah...
indahnya air terjun di Jeram Toi.
tiada gambar air terjun.
but, this is my sweet memory..

my lil sis...


dgn anak...
anak jiran la...(:
afiq afzan...


Wednesday, November 10, 2010

hati boleh kuat...

mode: study week


"Adakah mereka merasakan mereka telah beriman sedangkan mereka belum diuji?"(29:2)


Ayat yang dipegang mengubat luka bila hati diuji.
when faith is put a test.
Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar. Itu janjiNya.


if someone ask us:
'macammane nak kuat hah?'


what we'll answer it...
hurm,
think about this question.


kadang-kadang...
ade je problem yang datang n sometimes we dunno what things should we do.
kadang-kadang...
macam dah tak mampu bangkit dah.


rase lost!
huhu...


tapi kan, walau apepun yang terjadi...if lost, anything problem what we have, kita mesti kena ingat apa yang Dia selalu pesan.
Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu.


"Kami tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (daripada kebajikan) yang diusahakannya dan ia akan mendapat seksa  (daripada kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami.Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami, ampunilah kami dan rahmatilah kami. Engkaulah pelindung kami, maka tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir."(2:286)


'aku tak kuatlah'


"Dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi(darjatnya), jika kamu orang beriman."(3:139)


ayat memujuk.


kalau rase down, ayat ni jadi favourite.
if the things are too much to bear, sampai da tak tertahan lagi dah.
sampaikan nak cakap, 'ya Allah, Engkau amik jelah nyawa aku nih.'
if the things da smpai tahap ni,
Allah pun da bagi cara-cara kita nak hadapi.


Narrated from Anas: Rasulullah said;' None of you should long for death because of a calamity that had befalled him; and if he cannot, but long for death, then berdoalah, "Ya Allah, let me live as long as life is better for me, and take my life if death is better for me."
(Sahih Bukhari)


No matter what, no matter when, no matter when it doesn't at all make sense, DO NOT leave ur Love Letter's Compilation (Ultimate Life Manual, the Quran). It is the last thread to sanity even if everything else failed.


Betullah..kalau da tader jalan lain, kita pasti cari Allah.


Life breaks us all, but in the end, we are stronger in the broken places.[Hemingway said]


Dan betul...things are easier said than done.
ni ape yang always kita dengar.


'kau cakap senang la, cuba kau buat. susah la. kau tau tak. susah.susah.'


Berat mata yang memandang, berat lagi bahu yang dipikul.


Yakinlah pada Dia.


tak payah nak sombong.
tak payah nak malu.
even kita tak citer kat Dia pun, Dia da tau da yang kita ni ade problem.Allah itu Maha Mengetahui.


aku tak baik macam kau.
ade aku cakap, aku budak baik.
mane kau tau aku budak baik.
u dunno what happen to me at past.


so dun say it.
kita sama je...
nak citer kat Allah, perlu ke ade perkataan budak baik n budak tak baik.
citer je, insyaAllah. hati jadi tenang. masalah pun insyaAllah boleh setle. hati pun boleh kuat.because of what?
because kita ade Allah. 
kita tau Allah sayang kita.
tu sebab dia uji kita macam2 dugaan.
supaya dia nak hati kita jadi kuat. dan pada Dia tempat kita bergantung. bukan orang lain.


go on with this life.


'Dealing with the past and living the present and fighting for the future.'


get ideas from reading rooftop rant by hlovate.

Tuesday, November 9, 2010

Monday, November 8, 2010

eternal happiness


tujuan hidup kita di dunia ni sudah semestinya ingin mencari keredhaan Allah.(mardhatillah)..
tapi...
still thinking apakah impian hidup di atas muka bumi Allah ini.
in general, if other people say, what ur golden dream?
maybe we'll said wanna be insan yang soleh atau solehah and want eternal happiness..
but others dream?



orang yang bahagia itu akan selalu meluangkan masanya untuk:
  • MEMBACA kerana membaca itu sumber hikmah
  • TERTAWA kerana ketawa itu muziknya jiwa
  • BERFIKIR kerana berfikir itu pokok kemajuan
  • BERAMAL kerana beramal itu pangkal kejayaan
  • BERSENDA kerana bersenda itu akan membuatkannya muda selalu
  • BERIBADAT kerana beribadat itu ialah ibu untuk segala ketenangan jiwa..

still thinking what is my dream...