Followers

Sunday, October 3, 2010

perfume~

untuk hari ini


Dan Musa berkata, "wahai kaumku! Apabila kamu beriman kepada Allah, maka bertawakkallah kepadaNya, jika kamu benar-benar orang Muslim(berserah diri)."
Lalu mereka berkata,"kepada Allah-lah kami bertawakkal. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan kami(sasaran) fitnah bagi kaum yang zalim, dan selamatkanlah kami dengan rahmat-Mu dari orang-orang kafir."(Surah Yunus:85-86)
Dan Musa berkata," Ya Tuhan kami, Engkau telah memberikan kepada Firaun dan para pemuka kaumnya perhiasan dan harta kekayaan dalam kehidupan dunia. Ya Tuhan kami, (akibatnya) mereka menyesatkan (manusia) dari jalan-Mu. Ya Tuhan, binasakanlah harta mereka dan kuncilah hati mereka sehingga mereka tidak beriman sampai mereka melihat azab yang pedih."(Surah Yunus:88)


perfume

pasti semua orang tahu ape itu perfume.
kalau sebut perfume je, mesti perkataan wangi itu ada.
kalu tidak, perkataan busuk pasti ade...:)

alkisah 1:
sebelum pergi ke masjid, abgku bertanya kepadaku...
abg pozi: kak, boleh tak kalau nak gi solat pakai perfume?
akak:        perfume?(thinking)
                  x pasti la.rasenye tak boleh sebab perfume yang ko pakai tu beralkohol. unless kalau ko  punye perfume tu x beralkohol.yang itu, ko boleh bawak gi solat..jawab mengikut knowledge yang ada. xpe, balik nanti, confirmkan balik dengan ustaz.
abg pozi: ok, jangan lupe tanyekan...
akak:        orait...

alkisah 2:

dalam class halaqah,
ketika sesi Q&A, ade je sesi ni tapi always student lelaki yang banyak tanye.
kali ni, tanye la 1 soalan.

saya:             ustaz, nak tanya..apakah hukumnya kalau kita memakai perfume ketika solat?
jawab ustaz: perfume.
 perfume itu tidak salah jika kita ingin memakainya ketika solat. perfume itu boleh dipakai kerana perfume itu bukanlah dikategorikan sebagai najis. ketika dahulu, perfume tidak dibenarkan pakai kerana bagi mereka perfume itu adalah najis. 

in conclusion, perfume boleh dipakai ketika solat.
walaupun ianya dikategorikan beralkohol tetapi alkohol tersebut adalah dari segi chemicalnya bukannya beralkohol sehingga memabukkan.

i think, soalan abg pozi sudah terjawab. 
but, for man its ok if they get a perfume. for woman, perfume is not ok for you. because it was forbidden in Islam. you can get it when you have married. remember it...

p/s: if have any opinion or wanna disagree with this, u can do that. i just asked to my ustaz and this is his answer. maybe i can get any opinion from others.


No comments: