Followers

Tuesday, October 26, 2010

muhasabah

Love Letter from Him
Dan kehidupan ini hanyalah permainan dan senda gurau. Sedangkan negeri akhirat itu sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Tidakkah kamu mengerti?
 [Surah Al-An'am:32]


benar.
kehidupan ini hanyalah tempat permainan dan merupakan ladang untuk kita. 
hasilnya adalah di akhirat kelak.
so, usahakanlah ladang kamu di dunia ini untuk dapatkan hasilnya kelak.


lets muhasabah.
taip perkataan muhasabah teringat dengan en yusuf, lecturer stat n probability.
always said muhasabah diri..(:


arini last day class dengan prof norita.
tersangat kagum dengan prof norita.
terngiang-ngiang dengan kata2 nya ketika lecture.
kalau hati tiada Quran, ilmu memang susah untuk difahami.
ilmu itu ibarat cahaya.
ingin dapatkan ilmu, perlulah mendapat keberkatan ilmu.
prof amat menekankan kami tentang perkataan berkat terhadap ilmu.
seorang lecturer boleh tahu student nya bermain dengan handphone like message.
lecturer tu boleh je tinggalkan lecture tu begitu sahaja sebab sikap student nya yg tidak mempunyai adab terhadap ilmu.
satu kisah:
kenapa kita boleh bangun sampai 4 pagi semata2 untuk siapkan assignment n untuk tengok bola...
tapi tak mampu untuk mengerjakan 2 rakaat solat sunat di pagi yang hening tu...
salah sorang kawan prof yang rasa guilty terhadap Allah tatkala bangun pagi hanya untuk tengok bola.untuk menghilangkan rasa guilty beliau, beliau kerjakan solat sunat terlebih dahulu before tengok bola.


dan kenapa kita agung-agungkan kehebatan dan kebijaksanaan orang yahudi tapi tak pernah fikirkan kehebatan orang Islam??




*selama ni diriku susah nak faham ilmu yang diberi oleh lecturer, adakah disebabkan ini??
huh.

muhasabah lagi.
final nak dekat.


"triple up ur effort"
Ms Anizah.

3 comments:

nursabirah azhari said...

salamun alayky :)
hehe,,salam ziarah kembali :) nice blog :)
keep it up,,moga thabat di jalan ini.
all the best final :)

.kid. said...

salam :)

bittaufiq wannajah juga!
ohh sumorang pun tengah exam ye.
moga kita sama2 tak lupakan exam kita yang paling besar. amiinn Ya Rabb ~

nurfadhilah ismail said...

waalaikumsalam ya ukhti sabirah..((:
syukran ziarah blog ana yg x seberapa ni.
insyaAllah, same to u.
all the best!

syahirah:waalaikumsalam..((:
bittaufiq wannajah juga!
baru sudah midterm.insyaAllah, final on 22/11 ni.
insyaAllah, same2 lah kite tak lupakan exam paling besar.aminn~