Followers

Friday, October 29, 2010

istiqamah dan iman

Love Letter from Him.

"Dan bahawa sesungguhnya inilah jalanKu (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya; dan janganlah kamu menurut jalan2 (yang lain dari Islam), kerana jalan2 (yang lain itu) mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah."(surah al-An'am)

"sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata:"Tuhan kami ialah Allah,"kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul(dengan pengakuan iman dan tauhidnya itu), maka tidak ada kebimbangan (dari sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita."
(surah al-Ahqaf:13)

sesungguhnya kita semua sudah tau, yang jalan Allah ini adalah jalan yang lurus. but why kita mesti follow jalan yang lain..
jalan2 yang Allah x redhai dan sudah semestinya tidak membawa manfaat kepada kita.jalan yang lain ni x semestinya kita kaitkan dengan agama lain semata2. kita boleh juga kaitkan dengan budaya hedonism yg berlaku pd hari ini..

why must we follow that.
1st, maybe coz bawa kepada keseronokan.
tp kan,
keseronokan kepada dunia je kita dapat.
keseronokan kepada akhirat, ada x kita dpt?

Allah pun da state kn dalam surah al-An'am verse 32.
mafhumnya:
"Dan kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan senda gurau. sedangkan negeri akhirat itu, sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa.tidakkah kamu mengerti?"

sesungguhnya jalan Allah itu jalan yang lurus.
lets remove all things from hedonism and else.
korea song, movie yang lagha, maksiat and else.
lets istiqamah with jalan Allah....amiinn...

hadis 21:
Suffian bin Abdillah r.a berkata: Aku berkata: "wahai Rasulullah, katakanlah kepadaku satu perkataan tentang Islam yang aku tidak perlu menanyakannya kepada orang lain."
Baginda s.a.w bersabda: "Ucapkanlah aku beriman kepada Allah, kemudian kamu hendaklah berisitiqamah".(Riwayat Muslim)

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau condongkan hati kami kepada kesesatan setelah Engkau berikan petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisiMu, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi.


No comments: