Followers

Wednesday, June 23, 2010

man ana???

siapakah diriku ini???
persoalan yg sering ku tanyakan pada diri sndiri..
ini adalah diriku,

list:
1-seorang hmba Allah yg sering alpa pdNya...(ya Allah,ampunkan hmbaMu ini)...:(
2-seorang anak yg kadangkala tidak menurut perintah mak dgn ayah...
3-seorang pelajar yg cepat give up dan mudah berkata 'susahnya' pd subjek2 yg dipelajari...
4-seorg yg kurang bertanggungjwb terhadap diri sendiri....
5-seorang yg cpat tertarik dgn perkara2 g lagha tp still dlm usaha utk mengelakkan diri dr perkara yg lagha..

sbnarnye,diriku ini sdang bermuhasabah dengan diri sendiri...
kenapa susah sgt nk berubah???
perkara yg simple n bnda yg da tau spatutnya diaplikasikan dalam kehidupan seharianku...
ku cuba utk mentarbiyahkan diriku ini...
*pg td,tazkirah from k.jannah;kalu nk didik anak kita,kita perlu didik dia 20 tahun sblum kelahiran anak kita tu...means;kita kena didik diri kita dahulu or in other word,kita kena tarbiyah diri sendiri dulu 20 tahun sblum klahiran dia..jika umurku skarang 20 tahun n baru nk tarbiyah diri pd wktu skrg,means ku bru bleh ade anak lpas 20 tahun=umurku pd waktu itu 40 tahun..
(nape ku sebut pasal anak.huhu...xpe,sbg persediaan pada hari muka)

ku x pndai nk ckp pasal diri sndiri...ckupla sekadar diriku ini hanyalah seorang insan yg serba kekurangan...baru ku sedar betapa kerdilnya diri ini di depan Mu ya Allah...kebahagiaan diriku hanya pada diriMu sahaja...tidak ada yg lain yg mampu membahagiakanku...

ku ada terbaca kata2 hikmah from my friend...
x ingat mcmmane tp lbh kurang mcm ni...


jadilah seperti rumput daripada jadi seperti pokok padi...
apabila tanam pokok padi,akan tumbuh lah rumput di sekitar pokok padi tersebut..
tp jika kita tanam rumput sahaja,pokok padi tidak akan tumbuh bersama dengan rumput...
begitulah juga kehidupan kita di dunia ini...
jika kita inginkan akhirat,insyaAllah dunia tidak akan ke mana...it means;
rumput=akhirat
padi=dunia

walau macammana indahnya dunia ni,lg indahnya pada hari akhirat kelak...
dunia ni hanyalah tempat persinggahan kita...jgn lupa,kita ada tempat yg kekal abadi daripada hidup di dunia ini..tempat yg kekal abadi dan hakiki hanyalah di akhirat kelak...
utk mencapai kebahagiaan di SANA,preparation perlulah dibuat dr awal lg...ilmu mrupakan salah satu medium yg penting utk diri kita...

perkara2 yg me'lagha'kn diri kita seperti hedonisme hendaklah kita jauhi sebab ia umpama halangan utk kita melakukan perkara2 yg sepatutnya kita lakukan di dunia ini yakni beribadah kpada Allah...seperti mana Allah telah berfirman:

"Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah(Kami) kepada langit dan bumi serta gunung ganang (untuk memikulnya),maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya(kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya);dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya."(al-Ahzab:72)

amanah yang dimaksudkan di atas adalah amanah diri kita sebagai seorang khalifah..
betapa pentingnya khalifah ini sehinggakan para sahabat terpaksa menangguhkan pengebumian Rasulullah s.a.w demi untuk mencari pengganti Rasulullah...
teringat akan satu hadis...tak ingat hadis yg proper tp hadis yg bermaksud dunia ini perlu ada khalifah...jika tidak ada khalifah lebih dari 3 hari maka berdosalah seluruh umat Islam..

kita dah xde khalifah start kejatuhan Islam pada 1924 sehingga kini...kiralah...dah lebih dari 3 hari kita tiada khalifah...
Islam semakin jatuh dan Yahudi semakin berleluasa sehingga kini...
namun,yakinlah walaubagaimana jatuhnya Islam kini,Islam akan tertegak jua di muka bumi ini...bila???hanya Allah sahaja yg tau...

No comments: